Avertismentul unui epidemiolog: „Efectele mulțimii care nu se protejează le vom vedea după jumătatea lunii iunie”

0
6084

Epidemologul italian Pierluigi Lopalco, aflat la conducerea echipei care coordonează lupta împotriva epidemiei de Covid-19 din regiunea Puglia (sudul Italiei), avertizează: „Virusul circulă printre tineri fără să-și facă simțită prezența. O eventuală prezență a lui o vom vedea când se vor îmbolnăvi părinții”.

S-a încheiat „lockdown”-ul (carantina) în Italia – așa-zisa „Fază 1” a epidemiei de coronavirus. S-a trecut la „Faza a doua”, în care s-au ridicat o mare parte a restricțiilor de deplasare – bineînțeles, cu respectatea regulior de distanțare socială.

Ceea ce se observă în societatea italiană este în special activitatea tinerilor care, în ciuda avertismentelor lansate de guvernatorii și primarii din majoritatea regiunilor, profită de sosirea timpului frumos și organizează întâlniri la care nu se respectă aceste norme.

„Eventualele efecte ale acestor comportamente iresponsabile nu le vom vedea peste o săptămână, ci mult mai încolo, cel puțin după jumătatea lunii iunie. O eventuală circulație a virusului printre tineri o vom descoperi foarte târziu, pentru că ei sunt purtători asimptomatici și sunt aparent sănătoși. Ne vom da seama abia atunci când își vor infecta părinții sau bunicii”. 

Conform cotidianului La Repubblica, aceasta a fost declarația lui Pierluigi Lopalco, responsabilul echipei care coordonează lupta împotriva Covid-19 din Puglia, în emisiunea „Agorà” a televiziunii publice italiene Rai 3. „Dacă printre tineri erau persoane pozitive care au declanșat un lanț de noi îmbolnăviri, trebuie să așteptăm două sau trei generații de noi cazuri, deci minimum trei săptămâni”, a adăugat epidemologul.

În ceea ce privește polemica despre veridicitatea datelor referitoare la persoanele infectate de coronavirus, el a spus că timpul va demonstra dacă aceste date sunt false sau adevărate.

De asemenea, Lopalco a declarat că Ministerul Sănătății din Italia monitorează cu atenție evoluția noilor cazuri și este pregătit să ia măsurile care se impun, dacă se va observa creșterea numărului de persoane infectate. „Sunt 21 de indicatori la care se raportează Ministerul Sănătății pentru a înțelege cum evoluează epidemia. Ne vom da seama despre efectele ieșirii din carantină, chiar dacă nu foarte rapid”, a concluzionat el.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Lista celor 103 municipii cu zone metropolitane pe 30 km, în care nu e obligatorie declarația pe proprie răspundere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.