“Spitalele plătesc bani pentru ca rudele să-și declare morții victime ale Covid-19”, un fake-news cu iz de PSD. Ce indicii sunt

1
19249
RTV, post-portavoce pentru PSD și Liviu Dragnea, a dus zile în șir o campanie în care se susținea că spitalele plătesc pentru ca rudele să accepte diagnosticul de Covid-19 pe certificatele de deces. "Sursele" invocate de RTV sunt, de fapt, o asociație care luptă pentru eliberarea lui Dragnea din pușcărie

La Parchetul General a aterizat, la începutul lunii mai, o plângere în care procurorilor li se cere să cerceteze dacă spitalele plătesc rudele decedaților pentru ca acestea să accepte virusul Sars-CoV-2 drept cauză a morții.

Actul a fost depus de o asociație care îl consideră pe Liviu Dragnea o victimă a abuzurilor din justiție, dezvăluie site-ul newsweek.ro. În urmă cu câteva zile, povestea a fost „reîncălzită” de România TV, post-portavoce pentru PSD și Dragnea. RTV este aceeași televiziune care, în iarna lui 2017, a susținut că George Soros plătește 100 de lei de om și 50 de lei de câine pentru cei care ieșeau în Piața Victoriei, la protestele anticorupție.

Organizația care a depus la Parchetul General cerere de anchetare a “declarării în fals” a morților de Covid-19 îl consideră pe Liviu Dragnea o victimă a justiției

Asociația “Organized Crime Harm Reduction” (OCHR) îmbrățișează cauza lui Liviu Dragnea și forjează narațiunea oficială a PSD: infractorii sunt victime ale justiției, iar fostul lider social-democrat este un simbol al acestor abuzuri.

OCHR se ocupă acum de o altă linie a PSD: lupta împotriva măsurilor de protecție decise de guvern. Organizația a depus o plângere în care cere să se investigheze declararea în fals a deceselor de Covid-19, scrie Newsweek.ro.

Demersul acestei asociații a fost preluat de RTV, care a ținut zile în șir acest discurs conspiraționist, citând „surse” și folosindu-se de OCHR.

Tentativele de a descoperi măcar un singur caz real au eșuat. Dintre cei care susțineau pe Facebook că li s-au oferit bani, niciunul nu și-a susținut punctul de vedere când a fost contactat de ziarist

Începând cu luna aprilie, informațiile privind o practică a spitalelor, de a plăti rudele pentru a accepta să se treacă pe certificatul de deces boala Covid-19 drept cauză, au luat cu asalt populația.

Zvonul este întreținut pe Facebook și pe site-urile conspiraționiste, iar uneori – promovat chiar pe posturi TV.

Reporterul Ziaristii.com a încercat în mai multe rânduri să documenteze o astfel de situație, însă niciodată nu s-a trecut de stadiul “mi-a spus cineva care a auzit de la cineva”.

În câteva rânduri, persoanele care au susținut inițial că au trecut printr-o astfel de întâmplare fie n-au mai răspuns, fie au retractat și au mărturisit că, de fapt, auziseră la rândul lor de la cineva care nu vrea să își facă publică identitatea.

Într-un caz, firul a dus la un funcționar public instalat în funcție în regimul PSD și care n-a vrut să dialogheze.

Argumentul “UE dă bani statelor care declară mai mulți morți de Covid-19” este fals

Potrivit narațiunii în desfășurare, motivul pentru care s-ar plăti bani de către autorități ca să se umfle numărul morților ar fi banii de la UE. România ar urma să primească de la Uniunea Europeană o sumă foarte mare dacă trece de un anumit număr de victime, susține povestea. Acest argument este însă fals: Uniunea Europeană NU plătește statelor membre niciun șfanț în plus indiferent câți morți ar declara.

Concluzia este că zvonul, alimentat de conspiraționiști, nu a putut fi confirmat de nimeni în mod direct.

Totuși, reprezentanți ai spitalelor s-au văzut nevoiți să facă public dezmințiri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Lista celor 103 municipii cu zone metropolitane pe 30 km, în care nu e obligatorie declarația pe proprie răspundere

1 COMENTARIU

  1. De două luni de moare numai de covid??… dacă sunteți corecți cereți conducerilor spitalelor numărul real al morților , câți de covid, câți de alta cauze. .!!!..și aia declarați de covid sa fie morți într-adevăr de coronavirus !!!… așa mi se pare corect,…este ușor de aflat pentru că doar 50 de spitale au funcționat din totalul de 500 la nivel de țară… !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here