ÎPS Teodosie, alias Macedon Porcu, încalcă toate canoanele ortodoxiei, regizând comedia neagră „Paștele se întoarce”. Învierea este reluată la noapte în toate bisericile din județul Constanța

18
28099
ÎPS Teodosie

Este oficial, acum: nici conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR), reprezentată de Patriarhul Daniel și de Sfântul Sinod, nici canoanele teologice elementare, generale, ale creștinismului, inclusiv cele ale cultului ortodox, nu au reușit să-l convingă pe arhiepiscopul Teodosie Snagoveanul să anuleze parodia reluării slujbei de Înviere, la mai mult de o lună după Paște.

Așadar, în această noapte – marți, 26 mai -, la peste 5 săptămâni de la data Sfintelor Paște ortodoxe și greco-catolice din calendarul bisericesc al BOR, Arhiepiscopia Tomisului anunță, pe toate canalele de informare publice oficiale pe care le administrează (site-ul, contul de Facebook și Radio Dobrogea), că în această noapte Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Odovania Învierii, la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din zona peninsulară a Constanței.

Mai mult, pentru ca sfidarea să fie completă, din ordinul celui poreclit „Șpagoveanul” (prin popor i se mai zice și  „Dracu’ Gol”!), s-a dat ordin ca slujba de „Înviere” să fie oficiată și pe întreaga arie de competență pastorală a Arhiepiscopiei, adică în toate bisericile și mânăstirile din orașul și din județul Constanța!

Cu o singură excepție (în loc de „Paște sfințit”, la sfârșitul slujbei se oferă credincioșilor „anaforă liturgică”), programul anunțat este acela al slujbelor de Înviere „la termen”:

 • Ora 23.40. Clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta, Hristoase…” și oferă lumina credincioșilor prezenți;
 • Ora 24.00. Se citește Evanghelia Învierii și începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată și prevăzută în cărțile de slujbă;
 • După Utrenia Învierii (în jur de 1.30), va începe slujba Sfintei Liturghii.
 • La final, se vor împărtăși credincioșii care au ținut postul de trei zile, rânduit anterior, și care s-au spovedit.
 • Nu se oferă Paște sfințit (ca la Înviere), ci anafură, după rânduiala liturgică.

La sfârșitul comunicatului Arhiepiscopiei Tomisului, se menționează că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă, deja, de Paști, de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare.

Asta așa, pentru ca nimeni să nu mai aibă vreo îndoială că este vorba, efectiv, despre… reluarea Paștelor!

De altfel, și îndemnul final al organizatorilor o arată, fiind exact cel canonic pentru noaptea Învierii Domnului: Veniți de primiți Lumină!

ÎPS Teodosie la sediul DNA, în anii trecuți

Teodosie Snagoveanul și-a luat acest nume atunci când s-a călugărit, după ce anterior își schimbase numele laic din Macedon Porcu în Macedon Petrescu. El era copilul familiei Porcu, dintr-o șatră necăjită ce se aciuise pe lângă satul Arini, din județul Suceava, fiind botezat Macedon.

De mai mult de un deceniu, profitând de haosul și lașitatea din BOR, Teodosie Snagoveanul și-a construit un cult propriu în ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră. El nu mai ascultă de instanțele bisericești superioare, sfidându-le în mod repetat și făcând numai ceea ce dorește el. A înființat mânăstiri necanonice pe bandă rulantă (de obicei, în mod nelegal din punct de vedere laic, de exemplu în arii naturale protejate), a ignorat îndemnul de a nu împărtăși credincioșii cu aceeași linguriță pe timpul pandemiei, iar acum, iată, rescrie tradițiile și rânduielile oficiale ale Bisericii, pe care nu o mai reprezintă decât formal.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Lista celor 103 municipii cu zone metropolitane pe 30 km, în care nu e obligatorie declarația pe proprie răspundere

18 COMENTARII

 1. Draga domnule jurnalist,
  sunteti un analfabet funcțional. Nu știți să citiți niște indicații simple de tipic bisericesc, dar vorbiți despre canoane, dogme, etc. Dacă IPS Teodosie a incalcat vreun canon, înseamnă că întreaga Biserica a Greciei, care ieri a săvârșit Slujba Învierii, la Odovania praznicului, intocmai ca el, le-a încălcat la rându-i. Sunteți rău intenționat și lipsit de cultură în acest context (bănuiesc totuși că nu doar în el, dar nu mă pronunț). Păcat că unii își vând sufletul pe câteva like-uri.

 2. Trăim în secolul XXI, dar, DIN NENOROCIRE, „grosul” (Sic!) populației României este format din indivizi precum acesta, care comentează sub numele de „sebastian”…

  De treizeci de ani, acești pupători de… arșice de cățel și de capră (lucru DOVEDIT, în nenumărate cazuri de așa-zise… „moaște”, plimbate asiduu prin public de către diferite biserici/culte creștine!) ne țin, mai ales prin votul lor, cât mai aproape de… talpa cizmei pravoslavnice, a stăpânilor lor (cel puțin!) spirituali de la Răsărit!
  Ce rost are să încerci să le descui mintea, acestor „sebastieni” („mulți, da’…”!), informându-i, dacă nu știau, că Macedon Porcu, pe numele original, acest pui de rom(m) dintr-o șatră care bântuia prin Bucovina-de-Sud (Suceava), ajuns, prin grija prietenului… INTIM (Sic!) Adrian Năstase – „Bombonel”, Teodosie-„Snagoveanul” – arhiepiscop al Tomisului, nu este altceva decât un… TICĂLOS-de-SECURIST, racolat în perioada când a fost călugăr la mânăstirea Snagov, adică în zona-„fief” a securiștilor nenorociți (NU NUMAI înainte de 1990, dar chiar și-n primul deceniu „post-decembrist”)!

  Problema cea mai gravă este aceea că tovarășu’ Porcu a făcut și face parte dintr-o gașcă/ramură de foști (și, din păcate, chiar… ACTUALI!) securiști care „joacă” cu… RUȘII!!!
  Sunt securiștii pro-ruși pe care i-a „ACTIVAT” Putin, încă de la primul său mandat de președinte, la începutul anilor 2000!
  Adică („COINCIDENȚĂ”, nuuuu ?!!!!!) EXACT când a început… ascensiunea lui Teodosie în Biserica Ortodoxă Română (B.O.R.), daaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!

  • A fost o… CIRCOTECĂ (TOTAL NECANONICĂ, chiar… BLASFEMICĂ!!!), această… „Învierea se întoarce” (Sic!), regizată marți noaptea de către acest Teodosie Petrescu-„Snagoveanul”, zis… „ȘPAGoveanul”, zis și … „DRACU’ GOL”, pe numele său adevărat: MACEDON… PORCU, căci așa se numea familia sa, dintr-o șatră de „rommi” ultra-necăjiți, aciuită pe lângă… cotețele-de-găini (!) ale gospodarilor din satul Arini, din județul Suceava!

   Învierea Domnului NU se poate sărbători… „ÎN RELUARE”, „LA REJUCARE”, daaaaaaaaaaaaaa ?!!!!!!!
   Pentru mai mulți… BANI (!), Macedon Porcu – „Șpagoveanul” o să ajungă să… dubleze (după care… să le tripleze, apoi… „fără-număr, fără-număr”!) TOATE sărbătorile creștine, începând cu… Crăciunul!!!
   Apoi, poate că… le va asimila și pe cele catolice și protestante? Și va sfârși prin a le prelua și pe alea iudaice, musulmane, brahmaniste și budiste, taoiste și confucianiste, ba până și pe-alea… animiste, de la sălbaticii de prin junglă sau deșert s.a.m.d.?

    • DOMNUL (!) Cartianu chiar… se bucură că la acest ziar scrie (și) unul ca mine, care face presă de „numai”… 30 de ani (pe 27 decembrie… 1989, scoteam ziarul… PROPRIU, în București!).

     Așadar, presupunem că orice jalnică încercare de acest fel, deee… „a-se-băga-bățu’-prin-gard”, NU poate reuși!

     Dar…, nu fiți triști, „tavarișcy” (товарищи), căci… STĂPÂNII (!) voștri, de la Moskva, apreciază (pecuniar!) și efortul de a încerca!

     • Avem o curiozitate, „mui-drughie tavariscy” „sebastian”, că vă vedem foarteeee… neliniștit, implicat…, așaaa…, chiar PASIONAL!

      În relația asta atât de… (evident!) APROPIATĂ cu Macedon Porcu, dumneavoastră sunteți… activ sau pasiv?!?

   • Două PRECIZĂRI (NECESARE, așadar… IMPORTANTE!):

    1. Articolele sunt, bineînțeles, acceptate de către patronii/administratorii acestei publicații, dar… COMENTARIILE NE APARȚIN (ca asumare și, deci, răspundere), nouă, celor care le scriem și le postăm, ÎN TOTALITATE!

    2. NU vrem, Doamne ferește, să jignim sentimentele religioase mai accentuat pioase ale celor care chiar dacă NU sunt de acord cu ce fac popii ăștia, NU pot accepta, totuși, să fie adusă chiar și o urmă/nuanță de ofensă valorilor creștine ÎN SINE, în (această) speță… ÎNSUȘI Domnului Iisus! Îi înțelegem și nu le reproșezăm nimic…

    Și noi suntem credincioși, creștini (romano-catolici, căci așa am fost botezați). Dar NU suntem … (DELOC!) „bisericoși”, pentru că NU avem nevoie ca în relația aceasta, pe care o considerăm a fi… (EMINAMENTE!) INTIMĂ, dintre noi și (Prea!) Bunul Dumnezeu, să apelăm la un… intermediar PREFĂCUT și TICĂLOS, adică la un… ESCROC și IPOCRIT de popălău, la un… „parazit-social” LACOM și ALUNECOS, îmbrăcat în fustanele, care, în loc să facă o muncă cinstită (mai ales că majoritatea sunt… „ca-niște-tauri”, grași, rozalii la față și bine nutriți, culmea: chiar și în vremea… posturilor, oricât ar fie acestea de… „negre”!), profită de… PROSTIA unor bieți oameni fără personalitate și, de obicei, fără prea multă școală!
    Și, ca să fie clar, vorbim aici despre popălăii din… TOATE (!) cultele, creștine (catolici „y compris”!) sau necreștine, daaaaaaaaaaaaa?!!!

    Însă, revenind la subiect, da: putem înțelege că oamenii au dreptul să nu fie de acord cu folosirea numelui sau/și chiar a… ideii (numai!) de Iisus/Dumnezeu, în niciun fel în care le-ar fi agresată pioșenia!

    Așadar, încheiem… parțial-„solomonic” (ca să rămânem la/pe pildele biblice, de această dată din „Vechiul Testament”), spunând: toată lumea are dreptate (inclusiv, cu voia Dumneavoastră, a tuturor,… noi), cu notabila excepție a… NEMERNICIILOR de popi!

   • După ce termină cu reluarea sărbătorilor religioase, poate că (o să) vrea să repete șiii… celelalte slujbe din Biserică: nunți, botezuri, înmormântări sau parastase?!!!

 3. Unde vedeti ca a incalcat vreun canon? Unde vedeti vreo delimitare din partea conducerii Bisericii? Conform principiului autonomiei, episcopul poate decreta astfel de slujbe cu caracter mai festiv in eparhia sa. Desi nu este vorba de niciun fel de inovație. Am mai explicat. Cat privestea calitatea de ziarist a celui care a scris articolul, cititi comentariile lui de mai sus, ca sa vedeti daca si-o merită.

 4. Tataie Teodosie Macedon Porcu, locul tau nu este intre oameni civilizati. Locul tau in lume era acum cateva sute de ani in urma, in evul mediu unde orice incercare de progres al oamenilor a era pedepsit cu moartea. Daca si acum am fi fost dupa mintea voastra inca nu era inventat caruta. Mai spune ca nu li se intampla nimic de la Coronavirus. Pai si lui Pimen nu i s-a intamplat nimic? Doar a murit. Locul acestui mosnegut senil este la puscarie pentru cateva luni sau la Balaceanca. Acesta nu este un adevarat preot cu iubire fata de oameni. Este un smecheras. Ne aducem aminte ca a vizitat si DNA acuzat de coruptie. Eu stiam ca in tara asta, nimeni nu e mai presus de lege! Autoritatile din Constanta ce asteapta? In Herastrau de ce s-a aplicat legea pentru masa de tineri care s-au adunat ilegal iar aici nu se aplica?

  • Și domnu’… Palazu-Mare (că-i mai aproape…, e chiar cartier al Constanței!) îi recomandă „ȘPAGoveanului” să vină, URGEEEEEENT, pănă la el, la sediu (Spitalul-de-Enervați), ca să poată avea loc o întâlnire, așaaa…, peste (două) milenii, între marele Macedon șiii… unul dintre Napoleonii aflați la cură balneară acolo!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here