Tensiunile continuă să escaladeze în autoproclamata enclavă armeană Nagorno-Karabah, care avea 146.573 de locuitori în 2013. În zonă a fost declarată legea marțială pe 26 martie, la două zile de la declanșarea ofensivei azere asupra satelor Paruh și Hramort, informează Obozrevatel.com.
De altfel, locuitorii fuseseră deja evacuați din acele localități. Motivul invocat de armeni pentru această decizie este „încălcarea liniei de confruntare de către forțele armate ale Azerbaidjanului” și presupusa ocupare a satului Paruh de către armata azeră. Armenia susține că situația este aproape de criză.
Ostilitățile s-au reluat la 24 martie, când trupele azere au intrat în ofensivă. Potrivit datelor preliminare, Azerbaidjanul a decis să facă un astfel de pas, fiindcă mare parte din cei 2.000 de militarii ruși de „menținere a păcii” au fost trimiși în războiul din Ucraina.
„Ministerul Apărării din Azerbaidjan a cerut Ministerului Apărării din Federația Rusă să asigure retragerea completă a rămășițelor armatei armene și a formațiunilor armate armene ilegale de pe teritoriile Azerbaidjanului”
Obozrevatel.com: „Ministerul Apărării din Republica Azerbaidjan a cerut Ministerului Apărării din Federația Rusă să asigure retragerea completă a rămășițelor armatei armene și a formațiunilor armate armene ilegale de pe teritoriile Azerbaidjanului. Ei au cerut, de asemenea, să nu prezinte într-o formă deformată mișcarea forțelor armate ale statului pe teritoriul lor și să nu folosească expresia «Nagorno-Karabah», indicând corect denumirea teritoriilor țării. Astfel, departamentul a reacționat la acuzația Ministerului rus al Apărării cu privire la intrarea Azerbaidjanului în «zona de responsabilitate a contingentului rus de menținere a păcii»”.
Puterea de la Kremlin îi acuză pe azeri că au lansat 4 atacuri cu dronă turcească Bayraktar asupra unităților „republicii” nerecunoscute. În replică, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a subliniat că nu există o unitate administrativ-teritorială numită „Nagorno-Karabah” pe teritoriul statului și că numele satului menționat în cererea rușilor nu este Furuh, ci Faruh.
Țară cu populație majoritar islamică, Azerbaidjan (10,1 milioane de locuitori) are relații speciale cu Turcia, care e un fel de protector al ei. În schimb, Armenia (3 milioane de locuitori), prima țară europeană creștinată, menține guvernări pro-ruse, mizând pe sprijinul militar al Moscovei în fața puterii militare superioare a Azerbaidjanului.
Poziția Azerbaidjanului: „Ministerul Apărării declară că Azerbaidjanul este angajat în declarația tripartită din 10 noiembrie 2020 și nu a încălcat prevederile acesteia. Observăm cu regret că, în conformitate cu paragraful 4 din această declarație, până în acest moment nu este îndeplinit ordinul de retragere completă a rămășițelor armatei armene și a formațiunilor armate ilegale armene de pe teritoriul Azerbaidjanului”.
Se pregătește Osetia de Sud