Militarii ucraineni au distrus recent un post de comandă important al invadatorilor ruși. Au găsit acolo o hartă, folosită de „putiniști” pentru ofensiva împotriva țării vecine, pe care scrie clar: „Situația în direcția Herson-Nikolaev”. Mai multe puncte sunt îngroșate și colorate în galben, semn că ele trebuia cucerite în mod obligatoriu.
Planul de cucerire era întocmit cu multă vreme în urmă. Se mai observă un lucru: nu numai regiunea Donbass intra în obiectivul acestora, așa cum tot trâmbițase sceleratul de la Kremlin, ci practic întregul stat condus de Volodimir Zelenski. Sudul Ucrainei, incluzând toată deschiderea la Marea Neagră, era o piesă obligatorie.
Cotropitorii s-au concentrat inițial pe obiectivul strategic Herson, un oraș din sudul Ucrainei, port fluvio-maritim pe Nipru și cu deschidere la Marea Neagră, care se află pe malul drept, cel vestic, al cursului inferior al fluviului, la nord de Crimeea. Anul trecut, populația estimată a orașului Herson era de 283.649 de locuitori, dintre care 76,6% sunt ucraineni și 20% ruși. În cele din urmă, Hersonul a devenit primul oraș semnificativ care a fost capturat de armata rusă. care a pornit ofensiva din Crimeea.
În tentativa de a acapara tot sudul Ucrainei, Kremlinul a lansat atacuri puternice și asupra unul alt oraș cu populație majoritară de ucraineni. Este vorba despre Nikolaev, un port fluvio-maritim care este amplasat de-a lungul limanului râului Bugul de Sud, situat la o distanță de circa 65 de kilometri de Marea Neagră și la 113 kilometri de Odessa. În 2015, Nikolaev avea 494.400 de locuitori (72,6% ucraineni, 22,6% ruși în 2001). În prezent, Nikolaev nu se află sub controlul forțelor ruse.
Harta a fost publicată pe canalul Telegram de voluntarii de la InformNapalm, apoi preluată de site-ul Obozrevatel.com. „Voluntarii noștri au văzut această hartă a rusciștilor (se referă la ruscism, o ideologie politică a regimului de conducere rus bazat pe intoleranța la elementele culturale ale altor popoare – n. red.) chiar în ziua în care a fost capturată. Dar din moment ce a fost dată publicității, cu o anumită retușare și o remarcă – «Aprobat spre publicare» -, atunci o împărtășim cititorilor. Unele zone sunt pictate”, au remarcat activiștii InformNapalm.
Pe o altă pagină publică, Twitter Patriot of Ukraine, internauții sunt ironici: „După moarte, ofițerii ruși au împărtășit documente și hărți cu armata ucraineană. Nimeni nu le va mai mulțumi”.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!