Rezistența ucrainenilor în fața invadatorilor ruși inspiră un alt popor amenințat de ambițiile imperiale ale unei mari puteri revizioniste. Ministerul Apărării din Taiwan a înființat un grup de lucru care studiază tacticile războiului din Ucraina și felul în care localnicii au reușit să reziste cu succes în fața agresiunii Rusiei, scrie Reuters.
China n-a recunoscut niciodată Taiwanul ca stat și a făcut toate eforturile pentru a-i bloca accesul în instituțiile internaționale. Ruptura a apărut în 1949, când forțele comuniste au reușit să răstoarne de la putere Guvernul naționalist condus de Chiang Kai-shek, care după ce a pierdut războiul civil s-a retras în Taiwan, la adăpostul protecției oferite de flota SUA. Așa au apărut două state chineze: Republica Populară Chineză pe continent și Republica China în Taiwan.
Comuniștii au revendicat permanent și insula, dar n-au reușit s-o ocupe, fiindu-le teamă de reacția SUA. Taiwanul capitalist s-a dezvoltat exploziv, față de China comunistă. Încă din anii 1970, insula s-a transformat într-unul din „tigrii” economici ai Asiei.
După 1990, când și China a renunțat la economia socialistă și a trecut la cea de piață, a început o ascensiune care a adus regimul de la Beijing pe locul doi în lume ca putere economică. În ultimii ani, această creștere a fost folosită de comuniști pentru a investi masiv în armată. Odată cu extinderea capacităților militare, China comunistă a început să emită pretenții asupra vecinilor. A intrat în conflict cu India pe granița dinspre Himalaya, cu Japonia în Marea Chinei de Est (unde a construit și fortificat militar insule artificiale în apele internaționale) și amenință fățiș Taiwanul.
Incursiunile aeronavelor chinezești în spațiul aerian taiwanez sunt la ordinea zilei. Dincolo de retorica naționalistă (China pretinde că Taiwanul e doar o provincie rebelă), există și un interes strategic major: în insulă se află cea mai importantă parte a industriei de microprocesoare din întreaga lume. Acesta este un domeniu decisiv în tehnica de vârf.
China aștepta victoria Rusiei în Ucraina pentru a declanșa invazia Taiwanului. Eșecul lui Putin a dat totul peste cap
Când SUA au hotărât să boicoteze Huawei, încetarea livrărilor de microprocesoare din Taiwan către chinezi a dus la prăbușirea vânzărilor companiei. Dar nu numai telefoanele mobile și aparatura electrocasnică, ci și industria auto, de echipamente de vârf, cea de armament, aeronautică și aerospațială depind de aceste microprocesoare ultraperformante.
China tânjește după capturarea fabricilor respective la capătul a mulți ani în care a încercat zadarnic să fure secretul tehnologic prin spionaj industrial, așa cum a procedat cu nenumărate alte produse.
Experții au avertizat că Beijingul urmărește foarte atent criza din Ucraina. Planul era ca, după ce Rusia cucerește țara vecină, pe fondul crizei internaționale și a haosului creat, China să invadeze Taiwanul – ceea ce a făcut ca nivelul de alertă în insulă să fie ridicat la nivel maxim după atacarea Ucrainei.
Ministrul Apărării de la Taipei, Chiu Kuo-cheng, a menționat că statul taiwanez a avut „contacte” cu țări străine pentru a afla amănunte despre cum se desfășoară războiul din Ucraina și că Guvernul a înființat un grup de lucru care studiază mijloacele folosite de ucraineni pentru a respinge invazia rusă.
Exclud un razboi in Taiwan pentru ca aceasta insula are cea mai performanta industrie IT din lume. Un razboi eventual pe insula trebuie facut cu precizie chirugicala. Este exclusa mitocania facuta de sovietici in Ucraina, unde au dat cu bombe peste tot, fara logica, fara protejare. In Taiwan razboiul se va duce prin debarcare la sol, iar fortele armate trebuie eradicate in cateva ore pentru a minimiza impactul. Ori acest lucru este imposibil, plus ca Taiwanul are arme de ultima generatie. China si-ar sparge capul rapid.
[…] Amenințat cu invazia de China, Taiwan a înființat un grup de studiu al tacticilor folosite de ucr… apare prima dată în […]