Ambasadorul Marii Britanii: “România este una dintre cele mai curajoase țări” în lupta anticorupție. Cazul Kovesi, dovada că se poate face treabă chiar și “fără sprijin politic“

0
9615

Românii sunt printre cele mai curajoase națiuni din estul Europei în lupta împotriva corupției, iar cazul Kovesi stă mărturie că acest flagel poate fi învins chiar și atunci când nu există voință politică, spune ambasadorul Marii Britanii la București.

Andrew Noble a făcut aceste considerații într-un mesaj transmis la 15 ani de la înființarea Direcției Naționale Anticorupție, instituție care, spune britanicul, i-a adus în fața legii pe corupți chiar și “în perioade dificile”, aluzie evidentă la guvernarea PSD din intervalul 2017-2019.

Instituțiile anticorupție din România și-au dovedit eficiența și rezistența chiar și când n-au avut sprijin politic, spune ambasadorul britanic. Cazul Kovesi, mărturie pentru curajul românilor

Laura Codruța Kovesi a fost destituită de la conducerea DNA de fostul ministru al Justiției, infamul Tudorel Toader, în cârdășie cu Curtea Constituțională aservită PSD, în vara lui 2018.

Procuroarea a dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care în această primăvară, după un proces de peste un an, a emis sentința: însăși Curtea Constituțională s-a făcut vinovată de încălcarea drepturilor omului și de abuz în cazul Kovesi.

CEDO a stabilit că judecătorii CCR și Tudorel Toader au demis-o ilegal pe șefa DNA.

Ulterior, Kovesi și-a depus candidatura la conducerea nou-înființatului Parchet European. Au urmat noi zvârcoliri isterice ale PSD și ALDE, cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu ca vârfuri de lance.

Cele două partide au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-i bloca procuroarei accesul la funcție – inclusiv fabricându-i niște dosare în România și denigrând-o în Parlamentul European.

Demersurile lor au fost niște eșecuri răsunătoare: PSD și ALDE deveniseră complet necredibile și nefrecventabile la nivelul politicii europene.

Acum, Kovesi este procuroare șefă a Parchetului European și a anunțat că, din noiembrie acest an, instituția va începe să funcționeze, pe masă aflându-se și sute de dosare de fraude și corupție din România.

Mafia politico-economică din țara noastră va fi anchetată, conform algoritmului european, de procurori din Franța, Germania și Bulgaria.

„Chiar și în perioade dificile, când aceste instituții nu au avut parte de sprijin politic, ele au continuat totuși să-i aducă în fața legii pe cei care se aflau vinovați de acte de corupție“

Ambasadorul britanic Andrew Noble a menționat, în mesajul său: „Chiar și în perioade dificile, când aceste instituții nu au avut parte de sprijin politic, ele au continuat totuși să-și respecte mandatul și să-i aducă în fața legii pe cei care se aflau vinovați de acte de corupție. În acest sens, recenta Hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului, care i-a dat câștig de cauză fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, stă drept mărturie a eficienței eforturilor instituțiilor implicate în combaterea anticorupției în România. Acest caz va rămâne unul de referință pentru toți cei angrenați în lupta anticorupție, nu doar în România, dar și în alte țări care se confruntă cu această problemă”.

Diplomatul adaugă că „România este una dintre cele mai curajoase țări din estul continentului, prin crearea de instituții cu mandate clare de combatere a corupției la toate nivelurile, inclusiv la nivel înalt, instituții ce și-au demonstrat în timp reziliența și devotamentul față de o misiune deloc ușoară”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Barometrul IMAS pe luna mai: PNL 32,6%, PSD 23,0%, USR-PLUS 16,7%, Pro România 11,2%. O guvernare PNL-PMP-USR/PLUS ar strânge 53%

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here