Afganistan: reapar lapidarea și amputarea membrelor. O femeie a fost ucisă din cauza hainelor “indecente”, un bărbat – obligat să meargă desculț până la leșin pentru că asculta muzică “non-islamică”

1
7166
Talibanii au amputat până acum degetele oamenilor prinși că mergeau să voteze la alegerile organizate de vechiul regim. FOTO: EPA

O femeie din orașul Balkh a fost ucisă pentru că “purta haine indecente”, iar un bărbat a fost silit să meargă desculț pe jos până a leșinat pentru că a fost prins ascultând muzică “non-islamică”, relatează surse din Afganistan, după ce țara a fost recapturată fulgerător de talibani. Aceștia au dat până acum asigurări repetate că vor respecta drepturile femeilor și libertatea oamenilor, dar situația din teren arată o revenire rapidă la practicile medievale.

Și discursul oficialilor talibani dă unele semne de schimbare, după ce a răzbătut informația că țara își va schimba denumirea în Emiratul Islamic al Afganistanului. Un purtător de cuvânt al talibanilor, citat de The Independent, a spus că reintroducerea pedepselor sângeroase, precum amputarea membrelor, lapidarea (uciderea prin lovirea cu pietre) și execuțiile publice „rămân la latitudinea credincioșilor și a curților de justiție. Ei vor decide pedepsele”.

În negocierile cu occidentalii, inclusiv în discuțiile din acest moment purtate la Doha, talibanii au dat asigurări că vor păstra drepturile câștigate de femei în ultimii 20 de ani și că acestea nu vor mai fi obligate, de exemplu, să poarte burqa (costum care le acoperă din creștet până în tălpi). Femeilor, au promis talibanii, li se va permite să învețe să scrie și să citească și să aibă slujbe.

Însă după ocuparea țării, relatările din teren vorbesc despre cu totul altceva. Într-un oraș, gărzi talibane postate la intrarea în Universitate au oprit toate studentele și profesoarele să pătrundă în clădire, unde au fost lăsați doar bărbații. În orașul Balkh, martori oculari spun că o femeie a fost ucisă pentru că nu era drapată în burqa, scrie BBC.

Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, a fost ambiguu când a fost întrebat, de BBC, dacă se revine la tăierea mâinilor și a picioarelor pentru cei vinovați de furt și la lapidarea femeilor acuzate că ar fi fost infidele: “Nu pot să vă spun acum. Rămâne la latitudinea curților, judecătorilor și legilor”. Dar el a promis că “talibanii vor proteja drepturile femeilor, ale mass-media și ale diplomaților”.

În acest timp, străzile s-au golit, mai ales femeile se tem de ce va urma, aeroportul din Kabul (încă aflat sub controlul americanilor) e luat cu asalt de zeci de mii de oameni care vor să fugă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* DOSARUL LUI CÎȚU. Faptele. Procesul. Sentința. „Șoferul era băut, avea ochii injectați și umezi”

* VIDEO. A vorbit Florin Cîțu! A „uitat” câteva detalii greu de uitat. „V-au pus cătușele la mâini?” / „Nu mai știu” / „Cât ați stat în custodia poliției?” / „Cât a fost nevoie”

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* A murit generalul Kemenici, comandantul unității militare în care au fost împușcați soții Ceaușescu. Kemenici era „pe mână” cu spionul sovietic Militaru. A făcut diversiuni mortale și a încercat să șteargă urmele lor cu bidineaua

* Un fost ministru s-a înecat cu un un cățel de usturoi, pe litoral, la ora 2.00 noaptea. L-a salvat un medic adus de acasă

* După ce a umblat prin oraș cu icoane și cruci „să alunge duhurile necurate”, Gigi Becali a fost învins de Rapid printr-un autogol. Și era și operat la mână…

* A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie: Gerd Müller. Suferea de Alzheimer și demență senilă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here