vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsExercițiul "Poseidon 21": peste 700 de militari din 7 țări NATO se...

Exercițiul „Poseidon 21”: peste 700 de militari din 7 țări NATO se instruiesc în Marea Neagră, sub comanda Forțelor Navale Române. Continuă și sosirea celor 30 de elicoptere multirol americane

-

În perioada 27 februarie – 6 martie, Forțele Navale Române organizează Exercițiul „Poseidon 21”, primul exercițiu multinațional/întrunit din anul 2021. El se desfășoară în Marea Neagră, cu participarea a peste 700 de militari români și străini, care vor utiliza 13 nave militare, 9 aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică, un robot subacvatic telecomandat și alte echipamente.

Exercițiul Poseidon 21″ este cuprins în Programul NATO de instruire multinațională consolidată/întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016. Scopurile sunt reprezentate de întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european și asigurarea prezenței continue a forțelor aliate în regiunea Mării Negre.

Forțele Navale Române conduc un exercițiu NATO de o complexitate ridicată

Deschiderea oficială a Exercițiului multinațional „Poseidon 21” a avut loc sâmbătă, 27 februarie, la Terminalul de Pasageri (Dana 0) din Portul (Vechi) Constanța.

Comandamentul FNR din Constanța conduce activitățile de instruire, planificate pe mare, pe uscat și în aer, în care sunt integrate forțe și mijloace din România, Bulgaria, Turcia, Grecia, Franța, Spania și SUA.

- Advertisement -

„Poseidon 21” are un grad de complexitate ridicat și urmărește utilizarea optimă a capabilităților NATO pentru consolidarea capacității de reacţie rapidă a Alianţei, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional.

O mică „Armada” NATO în Marea Neagră

Din partea Forțelor Navale Române, participă: puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, nava rapidă de scafandri „Venus”, remorcherele de port și radă „Vârtosul” și „Voinicul”, două detașamente de scafandri EOD, scafandri fluviali și scafandri salvatori, precum și un elicopter Puma-Naval.

România mai este reprezentată la Exercițiul „Poseidon 21” de 4 aeronave MIG-21 „Lancer” și un elicopter IAR 330 MEDEVAC, toate ale Forțelor Aeriene Române, un pluton de infanterie de la Brigada 9 „Mărășești” din subordinea Forțelor Terestre Române, precum și o navă de patrulare și intervenție a Gărzii de Coastă (din cadrul Poliției de Frontieră), o autospecială de intervenție pirotehnică și o ambulanță din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

- Advertisement -

Militarii străini aliați sunt prezenți cu: navele vânătoare de mine BGS „Tsibar” (Bulgaria) și HS „Evropi” (Grecia), un robot subacvatic telecomandat (Turcia), scafandri EOD (SUA) și aeronave de luptă „Rafale” (Franța), Eurofighter „Typhoon” (Spania).

Comandamentul Maritim Aliat al NATO a aprobat participarea la Exercițiul multinațional „Poseidon 21” a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care este alcătuită din nava-comandant TCG „Sokullu Mehmet Paşa” (Turcia), dragoarele maritime „Locotenent Lupu Dinescu” (România) și BGS „Priboy” (Bulgaria) și vânătoarele de mine ESPS „Tajo” (Spania) și TCG „Ayvalik” (Turcia).

Sursa foto: Forțele Navale Române (FNR)

Acțiunile Exercițiului „Poseidon 21”

Scenariul exercițiului cuprinde:

– secvențe întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, în care vor fi aplicate proceduri operaționale NATO de cercetare hidrografică, de identificare și neutralizare a minelor marine și a dispozitivelor explozive improvizate;

– secvențe combinate de luptă împotriva aviației inamice, a navelor de suprafață și a submarinelor;

– manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare și de acordare a primului ajutor.

În zona terestră, este planificată o secvență interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaționale de acțiune, comună MApNMAI, pentru situația producerii unei explozii la o construcție hidrotehnică din zona litoralului românesc al Mării Negre.

Navele militare străine din gruparea SNMCMG-2 au acostat pe 26 februarie în Portul Constanța, pentru o escală de 3 zile, pe parcursul căreia sunt  programate ateliere de lucru premergătoare desfășurării antrenamentelor pe mare.

Toate secvențele exercițiului „Poseidon 21” sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile naționale din România și din statele participante, pentru prevenirea infectării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Continuă astfel intensificarea activităților militare NATO (navale, aeriene și terestre) din apropierea coastei românești de la Marea Neagră și din zona bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.

Sursa foto: Forțele Navale Române (FNR)

Reamintim că, până pe 5 martie, la Kogălniceanu vor sosi din Grecia nu mai puțin de 30 de elicoptere multirol Sikorsky „Black Hawk”, ale Forțelor Terestre Americane din Europa, în sprijinul operațiunii „Atlantic Resolve”, care reprezintă o reacție hotărâtă, de la Marea Baltică la Marea Neagră, a Alianței Nord-Atlantice, față de acțiunile Rusiei în Ucraina (Donbass și Crimeea).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

  1. […] Militarii străini aliați sunt prezenți cu: navele vânătoare de mine BGS „Tsibar” (Bulgaria) și HS „Evropi” (Grecia), un robot subacvatic telecomandat (Turcia), scafandri EOD (SUA) și aeronave de luptă „Rafale” (Franța), Eurofighter „Typhoon” (Spania). Sursa: ziaristii.com […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -