Activitate intensă la baza militară din Dobrogea: americanii aduc 30 de elicoptere Black Hawk din Grecia!

5
3787
Elicoptere Black Hawk

Începând de azi, se anunță o intensificare a activităților militare de zbor în zona bazei aeriene SUA/NATO de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. 30 de elicoptere multirol Sikorsky „Black Hawk”, ale Forțelor Terestre Americane din Europa, vor sosi din Grecia, în sprijinul operațiunii „Atlantic Resolve”.

Comandamentul din Wiesbaden (Germania) al Forțelor Terestre din Europa ale Statelor Unite ale Americii (SUA) anunță că, în perioada 25 februarie  – 5 martie 2021, aproximativ 30 de elicoptere aparținând Forțelor Terestre ale SUA urmează să decoleze de la Alexandroupoli (Grecia) cu direcția România. Ele vor ajunge la bazele de antrenament –  terestre, navale și aeriene – din apropierea coastei românești a Mării Negre. E de așteptat ca și rușii să-și intensifice patrulările militare în această perioadă, cum o fac de fiecare dată în situații de acest gen..

Elicopterele militare Black Hawk” UH-60L și UH-60M aparțin Brigăzii 1 Aviație de Luptă, care face parte din Divizia 1 Infanterie, cu sediul la Fort Riley (Kansas, SUA), detașate în Europa pentru o rotație de 9 luni, în sprijinul operațiunii „Atlantic Resolve”.

Localnicii nu trebuie să se sperie: formațiunile de elicoptere nu sunt ale inamicilor ruși, ci ale prietenilor americani!

În această perioadă, este posibil ca localnicii din zona aflată în proximitatea bazei aerine SUA/NATO de la Mihail Kogălniceanu să vadă o formație amplă de elicoptere în zbor.

Zborurile sunt planificate între orele 08.00 și 18.00.

Se vor respecta procedurile standard de reducere a zgomotului.

Ambasada SUA de la București a precizat într-un comunicat:

„Pentru noi este importantă relația cu aliații din România și luăm din proprie inițiativă toate măsurile pentru a fi buni vecini, în timp ce ne păstrăm eficiența în luptă.

În scopul protejării sănătății și asigurării protecției militarilor participanți și a populației locale, se vor lua măsuri de prevenție împotriva Covid-19, cum ar fi purtarea măștilor, distanțarea socială, desfășurarea activității în ture, prin rotație”.

Brigada va efectua proceduri de „screening”, testare și carantinare în Germania, la baza de antrenament Grafenwoehr, înainte de a pleca spre destinațiile de pe teritoriul aliaților și partenerilor.

Operațiunea „Atlantic Resolve” dovedește încă o dată angajamentul ferm al SUA față de NATO și Europa

Începând cu luna aprilie 2014, Forțele Terestre ale SUA din Europa și Africa au coordonat eforturile terestre din cadrul operațiunii „Atlantic Resolve”, a Departamentului American al Apărării, prin dislocarea unităților din Statele Unite în misiuni de rotație de câte 9 luni în Europa. 

Dislocarea forțelor pregătite pentru luptă, credibile, ale SUA în Europa, în sprijinul operațiunii „Atlantic Resolve”, reprezintă o dovadă clară a angajamentului puternic, neclintit, al Statelor Unite față de NATO și de Europa.

Prin antrenamentele bilaterale, multinaționale, în comun, operațiunea „Atlantic Resolve” consolidează nivelul de pregătire, sporește interoperabilitatea și îmbunătățește legăturile dintre armatele aliate și partenere.

Pentru detalii, se poate accesa: www.EuropeAfrica.army.mil/AtlanticResolve

Informații suplimentare pot fi obținute și de la biroul de presă al Forțelor Terestre ale Statelor Unite din Europa, la adresa: [email protected]

Elicopterele multirol „Black Hawk” sunt redutabile în teatrele de luptă

Sikorsky UH-60 “Black Hawk” („Șoimul Negru”) este un elicopter american multiscop/multirol.

A fost introdus prima oară în armata Statelor Unite, înlocuind celebrul Bell UH-1 „Iroquois”. Testele de zbor experimentale au fost finalizate în 1974, iar  în 1976 elicopterul a câștigat competiția pentru furnizare în armata SUA.

Până în anul 1985, US Army a achiziționat mai mult de 300 de elicoptere UH-60. Numai până în 2012, când s-a dat în folosință și o a doua variantă, perfecționată, fuseseră deja construite peste 4.000 de elicoptere.

Prin instalarea pilonilor suplimentari, poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire, precum și cu rezervoare suplimentare de combustibil, pentru zborurile pe distanțe lungi. De asemenea, în fața compartimentului de marfă pot fi montate mitralierele M240 și М134.

 

Caracteristici tehnice

 • Echipaj: 2 piloți (echipaj de zbor) și 2 șefi de zbor / tunari
 • Capacitate pasageri: 11 sau 6 soldați bolnavi la pat
 • Lungime: 19,76 m
 • Lungimea fuzelajului: 2,36 m
 • Lungimea rotorului: 16,36 m
 • Înǎlțime: 5,13 m
 • Ampatament: 8,83 m
 • Masă minimă (gol): 4,819 kg
 • Masă maximă: 10,660 kg
 • Puterea motorului: 2 × General Electric T700

Performanțe

 • Viteză maximă admisă: 361 km/h
 • Viteză maximă standard: 296 km/h
 • Viteză de croazieră: 278 km/h
 • Autonomie: 2,220 km
 • Plafon: 5,790 m
 • Rată de urcare: 4,5 m/s
 • Disc de încărcare: 35,4 kg/m²
 • Putere-greutate: 158 W/kg

Operațiunea “Atlantic Resolve”, lansată în 2014, reprezintă un răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina

Operaţiunea „Atlantic Resolve” a fost lansată în aprilie 2014, inițial în țările baltice şi Polonia, apoi extinsă în ROMÂNIA, Bulgaria și Grecia (majoritatea echipamentelor militare și trupelor având baza în Germania). Reprezintă o modalitate de a demonstra angajamentul NATO în contextul în care regiunea se confruntă cu provocări majore privind securitatea.

Operațiunea a fost inițiată în contextul crizei din Ucraina, unde Federația Rusă a anexat peninsula Crimeea şi sprijină rebelii separatişti din estul Ucrainei (Donbass), teritorii aflate la numai câteva sute de kilometri de graniţele NATO.

Anul acesta, militarii implicați în operațiune vin în Europa cu elicoptere de luptă „Black Hawks”, „Chinook” și „Apaches”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Garda lui Șoșoacă la Lupeni: interlopul Paleșică și un ins dubios, care-l amenință pe Cîțu cu pistolul!

VIDEO. Scene grotești cu isterica Șoșoacă la spital. Răcnete tribale către Vlad Voiculescu, Beatrice Mahler și un bodyguard

* Șoșoacă a participat doi ani la hoțiile Guvernului Năstase! A văzut cum „se vinde țara”, dar a tăcut 18 ani. A dat-o afară PDL, în 2005

5 COMENTARII

 1. Observăm ceva…, pe conturile de „Facebook” unde a fost postat acest articol (în special pe „Grigore Cartianu” care are cei mai mulți accesatori și comentatori!): o… mică-armată de PUTINIȘTI, „trolls” de-ai rușilor, „se-tot-dau-de ceasu’-morții” să demonstreze că tot ce fac S.U.A. și N.A.T.O. aici, la… frontiera-de-Est a Europei-CIVILIZATE/DEMOCRATICE, în zona… Marea-Baltică – Marea-Neagră, e…. INUTIL (!), DERIZORIU chiar (!), în raport/comparație cu… IMENSA-FORȚĂ-MILITARĂ a Rusiei-Putiniste amplasată la această graniță, NOUA… „Cortină-de-Fier”, a Secolului XXI!

  Darrr…, noi înțelegem altceva: dacă toate eforturile S.U.A. și N.A.T.O. (navele care intră-n Marea-Neagră, avioanele și elicopterele care vin la Mihail-Kogălniceanu și Câmpia-Turzii, trupele de infanterie, parașutiști ș.a.m.d. care participă la exerciții-comune cu militarii noștri, plus Scutul-Antirachetă de la Deveselu) sunt chiar așa deee… NEimportante, atunci… DE CE TOOOT ȚIPĂ și VOCIFEREAZĂ ACEIAȘI RUȘI, „de-mama-focului”, „toată-ziua-bună-ziua”, împotriva lor?????????!
  Aiiiii…???!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here