Într-un manual de limba și literatura română pentru clasa a IV-a, avizat de Ministerul Educației, și publicat de Editura Intuitext, în anul 2019, elevilor din România li se predă un amestec de ocultism altoit cu mesianism naționalist.
“În Munții Bucegi, în preajma stâncilor Babele și Sfinxul, există o zonă de un kilometru pătrat în care organismul nu obosește și se înviorează brusc. Specialiștii spun că aici se manifestă un fenomen magnetic rar întâlnit care are efecte uluitoare asupra organismului. Este, foarte probabil, cea mai interesantă descoperire făcută vreodată în România. În credința populară se spune că avem de-a face cu legendarul loc dintre cer și pământ numit Gura de Rai, un spațiu între cer și pământ cu caracter sfânt, un loc benefic.”
Se poate spune că educația din România a luat-o razna. Autorii manualului sunt Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe, Otilia Brebenel.
Pentru ca această comedie să fie perfectă, prezentăm o parte din descrierea manualului: “Manualul de Limba și literatura română pentru clasa a IV-a este elaborat în concordanță cu prevederile programei, angajând capacitățile operaționale cu privire la formarea și dezvoltarea personalității elevilor prin intermediul unor sarcini de învățare adecvate.
Autorii au acordat atenție maximă corectitudinii științifice și actualizării informației oferite explicit prin texte, suporturi vizuale, audio și resurse multimedia”.
Manualul costă 27,90 de lei. Primul care a observat fragmentul este jurnalistul Silviu Sergiu, Newsweek România, care într-o postare pe facebook descrie experiența sa de părinte cu manualul respectiv.
Cu asta se confruntă elevii din România în anul 2019 când vorbim de dezvoltarea inteligenței artificiale, când copiii au acces la smart-phone, la aplicații de hărți cu orientare în timp real, la orice tip de cunoaștere și pot să găsească răspuns avizat la, aproape, orice întrebare.
Domnule Cartianu, stiti ca eu va apreciez dintotdeauna. Aici însa cred ca gresiti.
Poate ca înaintea publicarii acestui text ar fi fost bine sa-i cereti autorului manualului bibliografia necesara pentru a fi bine informat si a-l combate pe acesta in alti termeni si cu argumente. La fel ar fi trebuit sa procedeze si d-l Silviu Sergiu.
Copiii mai pot fi scosi câteodata dintre limitele stiintificului pentru a le capta atentia, atunci când nu se sare peste cal, bineînteles.
Cu stima.