Manevra premierului Boris Johnson, care prin suspendarea Parlamentului timp de cinci săptămâni și-a legat detractorii cu mâinile la spate, a produs o stare de urgență, dramă naţională şi lupta politică la baionetă în Marea Britanie.
Decizia a creat instant o triplă contraofensivă: 1 – pe teren judiciar, prin acţiuni în instanţă pentru a anula suspendarea Parlamentului; 2 – prin mobilizarea civică pentru ocuparea străzilor de către protestatari; 3 – printr-o nouă tentativă din Parlament, care să interzică prin lege ieșirea dezordonată din UE.
Urmează o săptămână decisivă în Regatul Unit!
Câteva ore au fost suficiente pentru ca decizia lui Johnson de a suspenda Parlamentul să dea foc la ţară pe teren luptei interne. La scurt timp, un grup de 75 de deputați și lorzi i-au cerut lui Raymond Doherty, magistratul-şef al Curții Supreme a Scoției, să oprească măsura „pentru întrebările profunde de natură constituțională pe care le ridică”. Judecătorul a stabilit o audiere urgentă pentru ziua de 6 septembrie.
La Londra, femeia de afaceri Gina Miller (care a reușit în justiţia britanică să forțeze mâna fostului premier Theresa May să înainteze Parlamentului decizia de a lansa Brexit) a depus deja o altă acțiune, prin care a solicitat același lucru în fața Înaltei Curți din Londra.
Și la Belfast, un activist în apărarea victimelor terorismului, Raymond McCord, a depus o nouă acţiune anti-Brexit, pe lângă cele două anterioare. Avocații lui McCord susțin că manevra lui Johnson, care a urmărit în cele din urmă să anuleze încercările opoziției de a evita Brexit-ul fără un acord, pune în pericol beneficiile aduse de Acordul de pace din Vinerea Mare, prin resuscitarea amenințării unei granițe dure între cele două Irlande.
Șocul provocat de Johnson cu atacul la Parlament a trezit la viaţă şi mişcarea Momentum, grup civic de bază al stângii britanice, care funcționează ca un curent intern al Partidului Laburist și a fost cheia pentru ca actualul lider Jeremy Corbyn să preia conducerea formațiunii. Momentum a convocat, în coordonare cu principalele sindicate, manifestații și proteste pentru sâmbăta viitoare în principalele orașe ale Regatului Unit. „Mesajul nostru pentru Johnson este acesta: dacă ne furați democrația, vă vom închide străzile”, a declarat joi Laura Parker, coordonatorul național al acestei mișcări.
Operaţiunea „Ocupaţi Parlamentul!”
Momentum a chemat cetățenii la o mare manifestație în Londra, marțea viitoare, când Parlamentul este programat să își reia activitatea temporar, până la închiderea de cinci săptămâni promovată de Johnson începând cu mijlocul lunii septembrie.
Parker și-a anunțat intenția de a participa în aceeași zi în încercarea de a ocupa Palatul Westminster, sediul parlamentului britanic. „Există mii de oameni ca noi, care se vor alătura acestei ocupații a Parlamentului și vor bloca străzile înainte de a permite lui Boris Johnson să închidă ușile democrației noastre”, a adăugat Laura Parker.
În ultimele ore, aproape 1,5 milioane de persoane au semnat deja o petiție care solicită Guvernului să-și retragă decizia de suspendare a Camerelor legislativului. „Parlamentul nu poate fi suspendat sau dizolvat până la expirarea termenului prevăzut de Articolul 50, mecanismul care a activat Brexit”, se arată în text. O cerere similară făcută la începutul anului pentru a solicita revocarea articolului 50 a obținut peste șase milioane de semnături de sprijin, care însă nu au dus la niciun rezultat favorabil susţinătorilor.
Echipa lui Boris Johnson s-a dedicat încă de la începutul unor reacţii menite să-i ironizeze pe iniţiatorii acţiunilor de protest. Jacob Rees Mogg, un euroceptic furios și ministru al relației cu Parlamentul din Guvernul Johnson, a calificat protestele drept un „nor de praf” și le-a cerut detractorilor primului ministru să „înceteze să-și macine dinții”.
Si noi ar trebui sa invatam asta…, cuuu… OCUPAREA/BLOCAREA PARLAMENTULUI !!!!!!!
Monarhia riscă să plătească oalele sparte de Boris şi Farage.
[…] https://ziaristii.com/incepe-revolutia-anti-brexit-ne-furati-democratia-ok-atunci-noi-inchidem-straz… […]