Pericolul unei confruntări directe NATO – Rusia a crescut semnificativ după ce marile puteri occidentale au decis să susțină livrarea de armament greu către Ucraina, arată Frank Gardner, jurnalist specializat în probleme de securitate al BBC. Vestul, la început profund ostil ideii de a livra armament greu ucrainenilor, și-a schimbat poziția progresiv după descoperirea masacrului din Bucea. Cu fiecare nouă dovadă a atrocităților comise de ruși, Ucraina primește tot mai multă susținere.
În ultimele 24 de ore s-au succedat mai multe anunțuri foarte importante:
1. Premierul canadian Justin Trudeau a confirmat că țara sa va trimite de îndată artilerie grea și vehicule blindate Ucrainei.
2. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că i-au fost deja livrate Ucrainei rachete antitanc Milan și în foarte scurt timp acolo vor ajunge și autotunuri Caesar.
3. Marea Britanie va da Poloniei tancuri Challenger II în locul tancurilor T-72 pe care Guvernul de la Varșovia le trimite Ucrainei.
4. Germania va înlocui cu tancuri din propria industrie de armament (cel mai probabil, Leopard II) tancurile T-72 pe care Slovenia le dă Ucrainei.
5. Marea Britanie, Germania și Franța au confirmat oficial că pe teritoriul lor se află militari ucraineni la specializare, care învață să mânuiască armament NATO. Foarte probabil, astfel de cursanți sunt și în SUA.
„După cum a spus un ofițer superior al armatei britanice, aceasta ar crește angajamentul Marii Britanii față de Ucraina cu încă o treaptă, dar crește și șansele ca Marea Britanie – și NATO – să devină în cele din urmă cobeligeranți în acest conflict“, a scris BBC.
Totuși, în acest moment nu există niciun plan să fie trimise tancuri britanice sau echipaje din această țară să lupte în Ucraina.
Faptul că militarii ucraineni sunt antrenați în țările NATO, ca să poată folosi armamentul acestor țări, poate să însemne și că, la un moment dat, când echipamentele de origine sovietică pe care le mai au țările est-europene se vor epuiza, în Ucraina s-ar putea să înceapă livrarea de tancuri, sisteme antiaeriene și avioane produse în Occident.
În acest caz, e vorba de RISCURI, nu de „șanse”.
De acord.