Lupte grele se dau între armata ucraineană și invadatorii ruși în jurul capitalei Kiev, miercuri seara, în ciuda anunțului făcut de Rusia marți, că va reduce atacurile în zonele Kiev și Cernihiv.
Ca de obicei, rușii fac exat pe dos față de ce au spus. În februarie s-au jurat că nu atacă Ucraina, dar au atacat-o. Cu câteva zile înaintea invaziei, Moscova a anunțat că a încheiat exercițiile din apropierea graniței cu Ucraina, ba chiar a simulat și o retragere a trupelor, dar pe ascuns a adus mai multe trupe.
Acum, aceeași tactică e aplicată și în privința luptelor din regiunea Kiev. La o zi după ce au spus explicit că retrag trupele din apropierea capitalei ucrainene, pentru a se concentra pe frontul din est (Donbass), rușii atacă mai furios ca oricând. Pe lângă luptele terestre, armata lui Putin bombardează fără încetare orașele din regiunea Kiev, scrie CNN.
Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că forțele ruse își continuă atacurile asupra orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, în ciuda afirmațiilor Kremlinului că va opri atacurile în acea regiune și în zona Kiev, pentru a facilita negocierile de pace, relatează The Guardian.
„Asediul Cernihivului continuă, alături de atacuri cu rachete și artilerie din partea forțelor ruse”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Motuzianik.
Ucrainenii spun că au văzut unele mișcări de trupe din zonele Kiev și Cernihiv, dar nicio retragere în masă, a mai spus Motuzianik.
Departamentul Apărării din cadrul administrației SUA avertizează că doar numere reduse de militari ruși au fost retrase din zona Kiev în ultimele zile, în ciuda promisiunilor Rusiei.
În fața Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată că a provocat o „criză alimentară mondială” şi că a generat riscul apariţiei „foametei” prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei.
ONU: Rusia a lansat 24 de atacuri cu bombe cu dispersie în zone populate
Armata rusă a folosit bombe cu dispersie, interzise de legislația internațională, de cel puțin 24 de ori împotriva unor zone populate din Ucraina, a denunțat ONU miercuri, 30 martie.
De asemenea, au fost comise atacuri fără discernământ împotriva spitalelor, şcolilor şi altor infrastructuri, ceea ce „este interzis prin dreptul naţional umanitar şi ar putea constitui crime de război”, a afirmat Michelle Bachelet, înalt comisar ONU pentru drepturile omului, într-un discurs susţinut în faţa Consiliului pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite.
Convenţia privind muniţiile cu dispersie, în vigoare din 2010, interzice utilizarea, dezvoltarea, fabricarea şi achiziţionarea acestui tip de armă din cauza impactului său nediscriminatoriu asupra civililor, deşi ţări precum Rusia, SUA și China nu au ratificat-o încă.
„Utilizarea în continuare a unor arme explozive cu impact extins în zonele populate ale Ucrainei provoacă o imensă îngrijorare”, a subliniat Bachelet. Aceasta a mai spus că biroul său a confirmat moartea a cel puţin 1.189 de civili în conflict, inclusiv 108 copii.
„Cifra reală este cu siguranţă mult mai mare, întrucât în locuri de confruntare intensă, precum Mariupol şi Volnovaha, este foarte greu să avem o imagine completă a situaţiei”, a adăugat ea.
„Populaţia ucraineană, pe ansamblu, trăieşte un coşmar în care milioane de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele, să se ascundă în subsoluri şi adăposturi antiaeriene, în timp ce oraşele lor sunt atacate şi distruse”, a explicat Michelle Bachelet.
[…] * Rușii au mințit din nou: nu se retrag din regiunea Kiev, ci atacă violent capitala Ucrainei. Lupt… […]
E bine că ucrainenii nu citesc presa occidentală optimistă de fiecare dată.
[…] * Rușii au mințit din nou: nu se retrag din regiunea Kiev, ci atacă violent capitala Ucrainei. Lupt… […]
nu mai e o surpriza ptr cei cu capul pe umeri nu numai ca rusia minte, dar cand spun ceva trebuie inteles ca vor face pe dos. Emmanuel si Olaf, se aude??