Deputata Violeta Alexandru, fosta șefă a PNL București, semnalează un caz extrem de grav, trecut sub tăcere de autorități și presă până acum: Guvernul Ciucă și serviciile secrete române l-au lăsat pe oligarhul rus Dimitri Pumpianski să-și vândă participațiile la fabricile pe care le are în țară înainte să fie introduse sancțiunile UE împotriva oamenilor lui Putin.
În timp ce alte țări, precum Marea Britanie și Franța, s-au mișcat foarte rapid și au blocat proprietățile oligarhilor ruși înainte ca aceștia să apuce să și le salveze, România doar mimează curajul și voința politică în criza declanșată de invazia Rusiei în Ucraina. Britanicii i-au blocat lui Abramovici activele pe care acesta le avea acolo înainte ca rusul să apuce, de exemplu, să vândă clubul Chelsea Londra. Deși oligarhul s-a grăbit cât a putut, Guvernul de la Londra n-a stat la discuții și i-a confiscat gruparea de fotbal estimată la 2 miliarde de euro înainte să fie vândută către un afacerist elvețian.
Guvernul Ciucă și președintele Iohannis au aplicat sancțiunile UE după ce oligarhul Pompianski și-a trecut afacerile pe numele unor interpuși
Și alți oligarhi au pățit la fel, unii dintre ei plângându-se că au pierdut 90% din avere după ce statele europene le-au blocat accesul la conturi și proprietăți.
Prin contrast, scrie Violeta Alexandru, oligarhii ruși cu afaceri în România au fost mai întâi lăsați să-și pună la adăpost averile și abia apoi s-a aplicat directiva UE de înghețare a proprietăților acestora – adică după ce nu mai aveam ce sancționa.
Dimitri Pumpianski este proprietarul fabricilor de țevi din oțel de la Slatina și Reșița, parte din grupul TMK. Ziarul Financiar a scris încă din 11 martie că acesta a demisionat de la conducerea grupului TMK după ce a fost trecut de UE pe lista oligarhilor sancționați.
„Oligarhul rus Dimitri Pumpianski a fost lăsat de autoritățile române (servicii și instituții) să plece liniștit vânzându-și, la fix, acțiunile. Mi se pare de film cum și-a dat el demisia cu câteva zile înainte să apară lista oligarhilor împotriva cărora urmau să se aplice sancțiuni. Sub ochii lor (ai autorităților române – n. red.)”, scrie Violeta Alexandru, semnalând un fenomen cel puțin dubios, de complicitate a conducătorilor statului român cu oamenii Rusiei lui Putin.
Comportamentul președintelui Iohannis, al generalului-premier Ciucă și al serviciilor de informații îi trezește suspiciuni liberalei: „Faptul că acest oligarh rus a plecat liniștit din afacerile din România și cred că e bine-merci vânzându-și, sub ochii autorităților române, acțiunile unor terți (diverși, de paravan, oameni cărora nu li se aplică sancțiuni), lui neînghețându-i nimeni bunurile așa cum anunță americanii că au făcut pentru cei de la ei, te face să te întrebi ce se întâmplă, de fapt, cu România. Dincolo de declarațiile doar aparent curajoase (ale conducătorilor statului român – n. red.)“.
Și mai ciudată, în întreaga poveste, este apariția în peisaj a lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, care a venit să anunțe că se vor plăti salariile la fabricile oligarhului rus! Ciolacu n-are nicio funcție în Guvern și, teoretic, nicio legătură cu regimul Putin. Cu toate acestea, șeful PSD a dat garanții public că se vor plăti salariile la companiile rusești!
Violeta Alexandru despre „evadarea” oligarhului Dimitri Pumpianski din România: „A fost lăsat de autoritățile române (servicii și instituții) să plece liniștit vânzându-și, la fix, acțiunile. Mi se pare de film“
„Angajații TMK- Artrom, fabrica de țevi de oțel din Slatina și Reșita, 2.350 de oameni și-au primit, cum era și normal (pentru că nu au nicio vină) salariile. Dar și fostul lor patron, oligarhul rus Dimitri Pumpianski a fost lăsat de autoritățile române (servicii și instituții) să plece liniștit vânzându-și, la fix, acțiunile. Mi se pare de film cum și-a dat el demisia cu câteva zile înainte să apară lista oligarhilor împotriva cărora urmau să se aplice sancțiuni. Sub ochii lor. Nu cred că sunt mii, nici măcar sute de oligarhi ruși cu asemenea afaceri și poziții de conducere în România așa că îmi imaginez că, după începerea conflictului respectiv după ce Europa anunța sancțiuni, serviciile noastre (SRI) îi țineau pe aceștia sub observație. Așa cred eu că funcționează un serviciu de informații modern și profesionist (și sunt convinsă că sunt mulți acolo care așa și sunt), lucrează corect pentru binele României pe termen scurt dar și pe termen lung. Măcar acum ar putea să mai ia o pauză de la preocupările pentru binele soțiilor/rudelor și prietenilor șefilor.
Faptul că acest oligarh rus a plecat liniștit din afacerile din România și cred că e bine-merci vânzându-și, sub ochii autorităților române, acțiunile unor terți (diverși, de paravan, oameni cărora nu li se aplică sancțiuni), lui neînghețându-i nimeni bunurile așa cum anunță americanii că au făcut pentru cei de la ei, te face să te întrebi ce se întâmplă, de fapt, cu România. Dincolo de declarațiile doar aparent curajoase. Este o problemă la servicii (se fac că lucrează) sau la șefii lor politici? Oricum ar fi, nu e bine.
Este o situație concretă care a avut loc recent în România, una în care, în loc să se ia decizii arătându-se că nu se ezită în aplicarea sancțiunilor, s-au uitat în altă parte și nu au avut curaj. Față de cel pe care unii lideri ai politicii din România ultimilor mulți ani îl și însoțeau pe la diferite festivități. De altfel, mai există țări europene importante care par că nu prea au nici ele curaj dar pe mine mă interesează România. Serviciile fac ceea ce au de făcut funcție de ceea ce politicienii inteligenți și curajoși știu să le ceară. Așa ar fi normal.
Trăim vremuri în care, sub aparenta liniște, lucrurile sunt prea amestecate. Ca idee, nu un ministru ci chiar Ciolacu, din afara Guvernului, anunță că dă salariile la oameni…“
Guvernul Romniei nu putea sa faca nimic intrucat particpatiile vandute sunt cele din firma din Cipru care controleaza TMK Europe Gmbh cu sediul in Germania. In Romania nu s-a schimbat actionariarul. D-na Alxandru vorbeste ca sa se bage in seama
Te credem !
Poate ne explici și cum au ajuns fabrici, uzine, rafinării, industrii întregi … in mâini rusești, o fi fost o condiție de integrare in NATO și UE ?