duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNews"Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis"...

„Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis” – un nou atac dur al BOR la ÎPS Teodosie

-

„Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis”, scrie preotul Vasile Bănescu, reprezentatul Patriarhiei Române, referindu-se la opoziția turbată a ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Constanței, la ideea calculării datei pentru Paște după calendarul corect – cel gregorian. Replica dură a purtătorului de cuvânt al Preafericitului Daniel, Patriarhul BOR, face parte dintr-o polemică pe care habotnicii și partida filo-rusă din Biserică au transformat-o în delir mistic și acuzații de trădare a credinței ortodoxe.

Intelectualii Adrian Papahagi și Teodor Baconschi, ambii apropiați de conducerea BOR, au deschis acum două săptămâni o discuție interesantă, propunând public ca Biserica Ortodoxă Română să înceapă să calculeze data Paștelui după calendarul corect – cel gregorian –, și nu după cel iulian, dovedit greșit încă de acum 450 de ani.

Această schimbare ar duce la o îndepărtare de Biserica Rusă, care insistă să-și calculeze toate sărbătorile după rit vechi.

Calendarul iulian, lansat de Iulius Cesar acum 2.000 de ani, conținea o eroare (anul calendaristic era mai lung cu 11 minute decât cel astronomic). Pe parcursul secolelor și al mileniilor, această eroare a făcut ca decalajul să crească și să ajungă de ordinul săptămânilor între data calendaristică și cea astronomică.

- Advertisement -

Papa Grigore al XIII-lea a dat ordin, la sfârșitul Secolului al XVI-lea, să se constituie o comisie de învățați care să corecteze eroarea. Noul calendar, numit gregorian, a intrat în vigoare în țările occidentale treptat, începând cu 1582, și a constat din tăierea a 11 zile din calendar. Lumea ortodoxă a trecut la noul calendar, cel gregorian, mult mai târziu – Secolul XIX și începutul Secolului XX –, așa că a fost nevoie să se taie 13 zile.

Biserica ortodoxă a rămas însă, în parte, fidelă vechiului calendar iulian, ceea ce a dus la erori majore de calcul în privința sărbătorilor religioase importante, precum Paștele.

Propunerea de a rupe influența Rusiei și în plan religios a generat însă zvârcoliri majore în interiorul BOR, unde mulți slujitori ai bisericii împărtășesc puncte de vedere ale Patriarhului Kirill, de la Moscova.

- Advertisement -

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul rusofil al Tomisului, a răspuns că, dacă ortodocșii ar sărbători Paștele după calendarul gregorian, nu s-ar mai aprinde lumina sfântă de la Ierusalim. El a adăugat că nimeni, în afara ortodocșilor, nu are această lumină sfântă.

Mai jos, punctul de vedere al teologului Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, pe tema recalculării datei la care cade Paștele în conformitate cu calendarul corect – cel gregorian.

„Pe această scară insalubră din dosul adevărului istoric, care duce direct la etajul ultim al «creștinismului» de tip magic, ritualist și grobian instrumentalizat, se cațără îndârjit și țipând isteric aceiași câțiva locatari ai haznalelor mediatice, vajnici apărători ai țărișoarei, ai «Bisericii» confiscate de naționalism deșănțat, ai păcii încheiate oricând în favoarea agresorului, ai minciunii travestite în adevăr“

Vasile Bănescu

„Discuția atât de firească ivită contextual în jurul unei teme care, tratată informat, reprezintă constant o problemă, aceea a sărbătoririi «Învierii Domnului» după un calendar corect, îndreptat, nu defazat (cu 13 zile), este o discuție dovedită recent ca mult prea subtilă, insuportabilă chiar pentru urechea fină, lăutărească a unei majorități care, fără vină, a înțeles din prima că de fapt ar fi vorba de:

– trădarea cruntă a credinței ortodoxe;

– trecerea cu arme și multe bagaje teologice la catolici;

– unirea dogmatică și ecumenistă cu Apusul, «acel Apus»;

– ruperea sacrilegă de trecut și năruirea în viitorul antihristic;

– spulberarea Ortodoxiei carpato-danubiano-pontice.

Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis.

Aceste enormități imposibil de înghițit de o minte oricât de sumar educată religios s-au dovedit a fi perfect digerabile pe scară largă. Nu o scară a virtuților, desigur.

Pe această scară insalubră din dosul adevărului istoric, care duce direct la etajul ultim al «creștinismului» de tip magic, ritualist și grobian instrumentalizat, se cațără îndârjit și țipând isteric aceiași câțiva locatari ai haznalelor mediatice, vajnici apărători ai țărișoarei, ai «Bisericii» confiscate de naționalism deșănțat, ai păcii încheiate oricând în favoarea agresorului, ai minciunii travestite în adevăr.

Această ostilă reacție populară & populistă față de o discuție dictată de onestitatea intelectuală și bunul-simț, reacție care îi include și pe clericii care în loc să rostească de pe solee, responsabil și onest, adevărul referitor la calendar și la compromisul generos pe care Biserica noastră alături de alte Biserici adecvate la realitate îl face de Paști – pentru păstrarea unei punctuale unități «pascale» cu cei ce idolatrizează un calendar împăiat -, aleg încă să tacă, să ascundă sub obroc lumina unui adevăr banal, nu să-i lumineze pe cei ce nu au nicio vină că nu au studii de teologie și că nu au cercetat pe cont propriu istoria reală a creștinismului.

Alimentarea și susținerea unei anomalii calendaristice, invocând ofensator mereu abuzata Tradiție și Lumina de la Sfântul Mormânt pe care o tratezi blasfemic ca pe o minune dependentă de calendarul defazat, nu de credința curată a omului informat, destramă în timp încrederea în chiar instituția Bisericii.

Aceasta trebuie slujită și apărată realist de contaminarea cu superstiții, idolatrie de orice fel și paseisme toxice pentru credință. Această datorie aparține în cel mai înalt și onorant grad clericilor care reprezintă Biserica înaintea credincioșilor. Aceștia din urmă au dreptul să primească nu doar adevărul de credință împărtășit confesional, ci și pe cel istoric mărturisit lucid în interiorul creștinismului universal.

Calendarul

NU este o problemă teologică,

NU are nicio legătură cu adevărul de credință mărturisit fidel de Ortodoxie de la sinodul din Niceea până la cel din Creta (sabotat prin absență ostentativă tocmai de cei pentru care sacrificăm pascal rigoarea calendaristică),

NU implică credința, ci rațiunea dăruită de Dumnezeu spre a fi folosită, nu irosită,

NU trebuie să dezbine, ci să ne unească în cel mai curat spirit creștin pe drumul urmat în ritmul comun al marilor sărbători hristologice.

Autenticii intelectuali creștini, oameni validați de o reală operă apologetică, laicii implicați onest în viața comunității religioase care compun corpul majoritar al Bisericii, au datoria creștinească de a reacționa și a se pronunța public atunci când observă apariția și dezvoltarea unor anomalii în corpul eclezial sau derapaje care periclitează imaginea Bisericii lui Hristos, nu a unor oameni failibili și păcătoși așa cum suntem toți.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

* PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

* Oamenii Rusiei în Biserică: Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a transmis enoriașilor mesajul Patriarhului Kirill, anunțându-i că se vrea „o resetare a lumii“, iar „stăpânitorii Pământului“ au provocat războiul din Ucraina

* „Venerarea științei, tehnologiei și progresului este noul păgânism. Biserica Ortodoxă Rusă i se va opune activ!“ – Patriarhul Kirill, în predica de Paște

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

2 COMENTARII

  1. Este trist sa constati cum un drac impielitat propovaduieste printre enoriasi cuvantul lui D-zeu. Satana cu Sutana. BOR sub inaltul patronaj al Marelui Alb nu are niciun cuvant de spus, rusinos si scandalos. BOR s-a indepartat de multa vreme de crestinism si a devenit un simplu SRL.

  2. Nu ma pot pronunta dupa care calendar trebuie sa se fixeze Sfanta Sarbatoare a Invierii Domnului. Probabil, va exista intelepcinea de a se stabili dupa criteriul cel mai corect.
    Dar un lucru este absolut limpede si necesar:
    PASTELE TREBUIE SARBATORIT SIMULTAN!
    Si cei de religie catolica si cei de religie ortodoxa cred in Iisus, fundamentul credintei este identic, deosebirille sunt neesentiale si nu ar nici un rost aceasta separare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -