luni, mai 20, 2024
AcasăNews"O relicvă a Războiului Rece. Mergem cu rușii". Papahagi și Baconschi cer...

„O relicvă a Războiului Rece. Mergem cu rușii”. Papahagi și Baconschi cer ca ortodocșii români să sărbătorească Paștele odată cu catolicii

-

Doi intelectuali de marcă, apropiați de Biserica Ortodoxă Română (BOR), au cerut duminică, prin postări pe Facebook, ca ortodocșii din România să sărbătorească Paștele odată cu catolicii, protestanții și reformații. Adrian Papahagi și Teodor Baconschi aduc argumente solide și de bun-simț în solicitarea lor.

Profesorul clujean Adrian Papahagi (47 de ani) și fostul ambasador și ministru Teodor Baconschi (60 de ani) dau o dimensiune geopolitică și una socială nevoii de a aduce Paștele ortodox în aceeași zi cu cel catolic.

Adrian Papahagi, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vede în actualala decalare a Paștelui ortodox de cel catolic o problemă neplăcută pentru românii din diaspora occidentală, cărora nu le folosesc zilele libere acordate de Paștele catolic. Papahagi spune că va cere conducerii BOR modificarea datei sărbătorii pascale în următorii ani.

Adrian Papahagi: „După Paști, voi iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian (de care oricum ține seama Crăciunul) astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi) și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice. Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu”.

- Advertisement -

Teodor Baconschi, fost ambasador al României la Vatican și fost ministru de Externe, spune că „decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului rece”. El aduce un argument forte pentru eliminarea acestui decalaj: Biserica Ortodoxă Română nu e pe stil vechi, dovadă că celebrează Crăciunul odată cu catolicii.

Teodor Baconschi: „Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia). Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”.

VIDEO: Un dialog Papahagi – Baconschi în urmă cu 6 ani (aprilie 2017)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Adrian Năstase spune că Putin e vânat de „statul paralel european”, cu contribuția unei românce care l-a „abuzat” și pe el! Coruptul Năstase e furios că judecătoarea Iulia Motoc ar putea ajunge la Curtea Penală Internațională, după ce a fost și la CEDO

* Cum a deturnat PSD protestul fermierilor și l-a transformat într-o diversiune anti-UE. „Așa se clocește o nenorocire făcută să acopere o tâmpenie”

* România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

* AUR, atacuri violente la adresa Ucrainei după dezvăluirea că George Simion s-a întâlnit cu ofițeri din FSB (KGB). Din comunicat lipsește dezmințirea întâlnirii cu agenții ruși

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Nimic nou sub soare! Mai pe înțeles popular evanghelic, să se doteze toate bisericile cu orgă electronică Yamaha 61 clape, 136 voci. Trebuia din vreme scrisoare deschisă cu semnături prestigioase civic, primele. E deja obicei că-n Postul Paștelui crește creativitatea intelectuală în propaganda anti-BOR, iar de Înviere multă presă adresează cititorilor urări nesincere.

  2. Baconschi,chiriasul bugetar al lui Petrov ,face pe intelectualul??🧐😐🤔👎👎👎👎Aparu din negura uitarii sa fie si el bagat in seama sa nu-l uite pemepistii,ca vin alegerile acusica!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -