sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăLumeaZborul până la moarte: 2 minute! Ultimele 120 de secunde ale celor...

Zborul până la moarte: 2 minute! Ultimele 120 de secunde ale celor 176 de oameni din avionul doborât de iranieni

-

Avionul a decolat la ora 06.12 (ora Teheranului). Afară era întuneric. Pasagerii au început să urce în avion cu 30 de minute înainte. Asistenții de zbor zâmbeau și i-au ajutat pe aceștia să-și găsească locurile. Pe culoar era înghesuială, fiecare încercând să-și plaseze bagajul de mână în compartimentul din partea de sus a cabinei.

Avionul era plin. Multe familii cu copii se întorceau în Canda după ce fuseseră să-și viziteze rudele în vacanța de iarnă a copiilor.

Zborul până la Kiev, Ucraina, era programat să dureze puțin peste 4 ore.

Cei 9 asistenți și asistente de zbor din Ucraina au început demonstrația de aplicare a măsurilor de urgență în cazul unei situații neprevăzute.

Conform experților, înainte de decolare mai mulți pasageri au emoții chiar dacă zboară frecvent cu avionul.

- Advertisement -

“Anxietatea de zbor e extrem de frecventă și apare dintr-o sumedenie de motive, dar cea mai comună cauză e teama de prăbușire”, se arată într-un articol din Quartz.com. Dar niciun pasager nu-și putea imagina iadul care va urma.

VIDEO. Cine sunt cei 11 membri ai echipajului de pe aeronava ucraineană?

- Advertisement -

După ce au terminat prezentarea măsurilor de siguranță, asistenții de zbor s-au dus și ei la locurile lor, s-au așezat și au așteptat. Avionul a început să ruleze pe pistă. Era întuneric.

Mulți dintre pasageri se gândeau la acest zbor ca la o nouă evadare. Știau că situația devenise extrem de tensionată în ultimele trei zile. Generalul Soleimani, liderul Gărzii Revoluționare, fusese ucis de o dronă americană la comanda președintelui Donald Trump. Plecarea din Iran era o bucurie, o ușurare. Mai aveau puțin și erau salvați.

Nimeni nu știa că în acel moment, armata iraniană era în alertă maximă. Mai multe rachete de croazieră fuseseră lansate pentru a lovi baze militare americane din Irak. Teheranul era la mare distanță de teatrul de operațiuni și nimic nu ar fi trebuit să se întâmple, dar la sol era stare de război.

Căpitanul aeronavei a dat semnalul de decolare, aeronava Boeing 737-800 rula cu viteză pe pistă. S-a desprins fără incidente de sol și a început să ia înălțime.

Aeronava a fost lovită după numai două minute. Procedura de decolare nu se încheiase, pasagerii aveau centurile de siguranță puse.

Conform ultimelor informații, racheta trasă de la sol a lovit avionul în puntea inferioară, partea din față, în zona cabinei piloților.

Avionul a fost decapitat, piloții au murit primii. Curba spre dreapta făcută de avion a reprezentat un efect al impactului. Un al doilea proiectil a lovit avionul în partea stângă, în zona motorului. Trecuseră două minute de la decolare.

Cel mai probabil, pasagerii au simțit șocul, dar nu au avut prea mult timp pentru a realiza ce se întâmplă. 

Un grup de militari neinstruiți și îndoctrinați cu ură au luat decizia de a lansa rachete, crezând că avionul este o amenințare americană. Au provocat o tragedie care a creat și mai multă tensiune în Iran și o mare umilință pentru dictatura religioasă din țară.

Avionul a fost în derivă câteva minute până s-a prăbușit, dar nimeni nu știe dacă la bord mai erau supraviețuitori.

Dacă mai erau, aceștia au realizat că se apropie sfârșitul și că sunt victime într-un război care nu e al lor.

Declarația inițială a militarilor iranieni a susținut că doborârea avionului s-a datorat „erorii umane” după ce aeronava a zburat aproape de o “zonă sensibilă”, aparținând Corpului Gărzilor Revoluționare din Iran.

Avionul comercial a fost confundat cu un „avion ostil”, se arată în declarația citată de BBC News.

Câteva ore mai târziu, șeful unității care a lansat racheta, comandantul aerospațial al Gărzilor Revoluționare Amir Ali Hajizadeh le-a spus jurnaliștilor că aeronava a fost doborâtă de o rachetă cu rază scurtă de acțiune care a explodat lângă ea.

Operatorul iranian a confundat Boeing-ul cu o „rachetă de croazieră”. Au încercat să comunice cu acesta și au așteptat 10 secunde pentru un răspuns înainte de a decide să deschidă focul, a spus generalul.

El a adăugat că a fost făcută o cerere pentru a se interzice zborurile în zonă înainte de incident, dar aceasta a fost respinsă. Motivele acestei respingeri au rămas neclare.

De fapt, se pare că atacurile iraniene asupra bazelor americane nu au afectat operațiunile de pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini. Zborul PS752 a fost al nouălea care a decolat după lansarea atacurilor, potrivit Flightradar 24.

CITIȚI ȘI:

* Moise Guran intră în politică? Cioloș și Barna i-au propus să fie șef de campanie în alegeri

* AUDIO. Apel disperat al Cristinei Țopescu: „Ăsta mă omoară cu zile! Mi se încleștează maxilarele și nu pot să respir”

* De ce Cristina Țopescu era singură de Crăciun? Avea doi frați după tată, dar relația cu ei era firavă

* Mesaj pe pagina de Facebook a Cristinei Țopescu: „Eu am sunat la 112. Am intrat în panică pentru că toate telefoanele erau închise”

* Cristina Țopescu nu s-a sinucis! 5 indicii că moartea ei a avut cauze medicale

* Moartea Cristinei Țopescu. Stelian Tănase: „Am crezut că era plecată în vacanță”

* La plecarea Cristinei Țopescu. Ce s-a întâmplat, buna mea prietenă? De ce n-ai cerut ajutor?

* Jurnalul final al Cristinei Țopescu. Activitatea pe Facebook s-a oprit brusc în seara de 26 decembrie

* FOTO. Cristina Țopescu, protestatara din Piața Victoriei

* Trei câini au urmat-o pe Cristina Țopescu în eternitate. Au murit de sete și de foame, în apropierea ei. Un indiciu clar că jurnalista s-a stins de multe zile, posibil chiar dinainte de Anul Nou

* Îngrozitoare veste! A murit Cristina Țopescu, la nici doi ani după tatăl ei! Avea doar 59 de ani

 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -