Vin zile grele: ministrul Sănătății estimează că, dacă s-ar respecta regulile, numărul infectărilor ar înceta să crească abia peste 2-3 săptămâni. Dacă nu, “creșterea va fi progresivă”

0
1070

Într-un moment tragic pentru România, când s-au înregistrat în aceeași zi (joi, 30 iulie), două recorduri teribile – 1.356 de noi cazuri și 402 oameni în stare gravă la terapie intensivă –, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, lasă de înțeles că situația va continua să se agraveze.

Într-o intervenție la Digi 24, ministrul a explicat că, dacă oamenii ar începe să-și ia din această clipă toate măsurile de precauție și să respecte regulile impuse de autorități, numărul cazurilor va înceta să crească abia peste 2-3 săptămâni. Dacă nu va exista însă această reacție din partea românilor, curba va continua să crească exponențial. Tătaru n-a spus-o explicit, dar în această ultimă situație ne așteaptă o catastrofă sanitară teribilă.

Ce nu poate spune ministrul Sănătății: șansele ca populația să se conformeze sunt minuscule

„De la prima săptămână a lunii iunie a urmat creșterea, am avut măsuri de relaxare și lipsa unui cadru legislativ. Din 23 iulie am reluat munca titanică de identificare, izolare, carantinare. Suntem în săptămânile în care se consumă boala a aproape 4000 de pacienți care au refuzat internarea sau care au cerut externarea. Sunt două săptămâni grele“, a comentat Nelu Tătaru.

Acesta a completat: „Rămâne ca noi să adaptăm unitățile sanitare pe care le avem, paturile de ATI, la numărul de cazuri pe care le vedem zilnic. Dacă le gestionăm și noi, și populația, și agenții economici și respectăm regulile simple, putem vorbi peste două- trei săptămâni de o aplatizare și o scădere. Dacă nu, să ne așteptăm la o creștere progresivă pe care sistemul sanitar se va strădui să o gestioneze”.

Ceea ce nu a spus – și nici nu putea să spună, având în vedere calitatea sa de oficial guvernamental – Nelu Tătaru este că șansele ca populația să se conformeze începând din acest moment sunt minime. Oricine circulă cu mijloacele de transport în comun din București sau intră în magazine vede că gradul de respectare a măsurilor este modest. Sunt în continuare numeroase persoane – în special sub 30 de ani – care refuză să poarte mască de protecție. Dintre cei care o folosesc, majoritatea nu știu s-o pună – fie o țin în barbă, fie sub nas.

Prin comparație, Germania – care reușește să țină foarte bine sub control pandemia, având acum o medie de doar 4-500 cazuri pe zi la peste 80 de milioane de locuitori – are un grad de conformare de peste 80% din partea populației la regulile de prevenire a răspândirii virusului.

Viteza cu care crește pandemia depășește toate așteptările specialiștilor. În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor zilnice a crescut de 2,5 ori

Un sondaj de opinie dat publicității tocmai a arătat că 33% dintre români se îndoiesc de existența virusului. Alți 12% sunt siguri că noul coronavirus nu există, iar epidemia este o invenție a Ocultei Mondiale, care a plătit, la grămadă, toți politicienii lumii, toți medicii, toți asistenții medicali, Organizația Mondială a Sănătății, toți cercetătorii și specialiștii și toată presa.

Deocamdată, viteza cu care crește pandemia în România depășește cu mult toate previziunile specialiștilor. În urmă cu două săptămâni, epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, declara că pe 14 septembrie am putea ajunge la 1.880 de cazuri noi într-o zi, dacă rata de reproducere a infecțiilor rămâne 1,1.
Dar vedem că acum, pe 30 iulie, România a ajuns deja la peste 1.350! Asta după ce acum doar două săptămâni, pe 15 iulie, aveam doar 641 de cazuri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here