VIDEO. Senzaționala filmare a NASA la coborârea pe Marte. Imagini pentru istorie

2
488

„Roverul Perseverance al NASA a înregistrat primele clipuri audio capturate pe suprafața lui Marte, trimițând înapoi pe Pământ sunete guturale de rafale de vânt de pe Planeta Roșie”, scrie NBC News. Portalul publică și imaginile furnizate în premieră de către NASA, ale coborârii Perseverance și atingerii de către acest rover a solului marțian.

Primul sunet de acest gen a fost lansat luni, împreună cu o nouă înregistrare video extraordinară a roverului în timp ce cobora și ateriza. Imaginile sunt printre cele mai sofisticate realizate până acum pe Marte și oferă o perspectivă nemaivăzută cu roverul care se apropie de locul de aterizare.

Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției Misiunii Științifice a NASA, a declarat că noile imagini și audio sunt „cele mai apropiate de aterizarea pe Marte, făcute fără a purta un costum sub presiune”.

Clipurile audio au fost capturate de două microfoane montate pe Perseverance. Într-una, în fundal se aude un zgomot slab, despre care Dave Gruel, inginerul principal al subsistemului camerei și microfonelor de pe Perseverance, a spus că provine chiar de la rover. Dar la aproximativ 10 secunde, microfonul a preluat mârâitul slab al unei rafale de vânt, marcând primele sunete înregistrate de pe suprafața marțiană.

„Imaginează-ți că stai pe suprafața lui Marte și asculți împrejurimile”, a spus Gruel, luni, într-un briefing. „E copleșitor, dacă vreți”.

Gruel a adăugat că roverul va continua să capteze sunete de pe Marte în cursul misiunii Perseverance. „Ne bazăm pe ambele instrumente care înregistrează niște sunete cu adevărat uimitoare de pe suprafața lui Marte”, a spus el.

Iar noile imagini video lansate includ filmări făcute de mai multe camere diferite, inclusiv trei situate în partea de sus a vehiculului, care au înregistrat nava spațială în timp ce trecea prin atmosfera marțiană.

Alte două camere de pe rover au documentat etapele cruciale ale coborârii: deschiderea parașutei, desprinderea învelișului de protecție din spate și o macara care îl coboară pe Perseverance la sol. O altă cameră din partea de jos a roverului a surprins imagini uimitoare ale terenului pustiu, ruginiu al lui Marte, chiar până când l-au atins roțile roverului.

Videoclipurile oferă o imagine rară, la prima mână, a ceea ce înseamnă să te așezi pe suprafața altei planete.

„Este puțin probabil, în acest moment al carierei mele, să pilotez o navă spațială până pe suprafața lui Marte, dar când vezi aceste imagini, cred că ai impresia că arunci o privire asupra a cum ar fi să aterizezi cu succes în Jezero Crater cu Perseverance”, a spus Matt Wallace, directorul de proiect adjunct al misiunii Perseverance, la Jet Propulsion Laboratory, din cadrul NASA.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Deputatul Cozmanciuc, trimis în judecată după ce a pretins 500.000 de lei pentru o numire la Apele Române, pe „filiera Costel Alexe”

2 COMENTARII

  1. Imaginile ca imaginile…, că d’alea mai aveam (e adevărat: luate mai deee… departe!), daaa’ PREMIERA-PREMIERELOR este cuuu… PRIMELE SUNETE/CAPTĂRI-AUDIO de pe Marte!!!!!!!!!!!!!!

    Acele PRIME (!!!!!)10-secunde cu sunetul… VÂNTULUI-MARȚIAN (!) sunt cu-adevărat extraordinare!

    Noi, ca „români-VERZI” (Sic!), bravi… URMAȘI-ai-DACILOR (!), care fuseră buni… PRIETENI-cu-MARȚIENII (!), ne-am ciulit urechile și mai abitir, doar-dooooaaaar om auzi și vreo strigătură cuuu… „BRÂNZĂ, BARZĂ, VIEZURE, MÂNZ”…, daaa’… nu s-a prins nimic de genu’…
    DOAR… DEOCAMDATĂ (!), daaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!!!

    • Când se va realiza și joncțiunea cu băștinașii de pe Marte, negreșit că vom auzi, în înregistrările de la N.A.S.A., și dragele noastre vorbe strămoșești „brânză, barză, mânz, viezure”, că, vorb’aiaaa…, e imposibil ca marțienii să nu fi păstrat în folclorul lor nimic din minunățiile spirituale dobândite din conexiunea cu DACII, de-acum două mii de ani, pe „Muntele Kogayon” (încă… nedepistat!) și la Babele, în Bucegi, munți unde, de altfel, extratereștrii au și acum câteva O.Z.N.-uri funcționale, garate în niște hangare secrete!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here