VIDEO. Ordonanța militară nr. 6: carantină totală pentru orașul Suceava și 8 comune limitrofe

0
1637
Ministrul Marcel Vela, încadrat de secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat

Cea mai dură măsură luată până acum, de când a fost declanșată pandemia de coronavirus: un oraș mare și 8 comune limitrofe au intrat în carantină totală! Este vorba de municipiul Suceava și comunele Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a prezentat Ordonanța militară nr. 6. Aceasta prevede și faptul că toate celelate localități din județul Suceava constituie zonă de protecție în jurul celor 9 localități carantinate.

La Spitalul Județean din Suceava au fost înregistrați 22 de morți (33,8% din totalul de 65 din România).

În municipiul Suceava au fost depistate 593 de persoane infectate cu COVID-19 (30,4% din totalul de 1.952 din România).

Ordonanța militară stabilește restricțiile dure pentru cele 9 localități aflate în carantină totală.

Municipiul Suceava are 116.500 de locuitori. Împreună cu cele 8 comune, zona carantinată are circa 150.000 de locuitori.

VIDEO: Anunțul de luni seara, de la la MAI

Ordonanța militară nr. 6, prezentată de Marcel Vela

 • „Evoluția cazurilor din județul Suceava, densitatea îmbolnăvirilor, riscul răspândirii infecțiilor, analiza făcută cu epidemiologi, specialiști în boli infecțioase, împreună cu toți factorii implicați și alte instituții medicale, toate au făcut ca în această seară să luăm o decizie extrem de importantă.
 • Am emis Ordonanța Militară nr. 6 privind instituirea măsurii de carantinare asupra municipiului Suceava, a unor comune limitrofe și zone de protecția, asupra unor UAT-uri din județul Suceava.
 • Art. 1. Se instituie carantinarea în municipiul Suceava și comunele: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.
 • Art 2. Se instituie zonă de protecție în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte localități din județul Suceava.
 • Art. 3. În zona carantinată e permisă ieșirea și intrarea pentru transportul de mărfuri, pentru persoanele care nu locuiesc în zonă, dar desfășoară activități economice, în domeniul securității naționale, judiciar, servicii de utilitate publică, agricultori, comunicații, transporturi.
 • Art. 4. Ministerul Transporturilor și firmele de transport feroviar persoane nu vor vinde bilete pentru transportul călătorilor în zona carantinată.
 • Art. 5. Toate restricțiile stabilite prin precedentele Ordonanțe militare se aplică corespunzător.
 • Art. 6. Se împuternicește Centrul Județean de Intervenție Suceava pentru a stabili derogări de la art. 3.
 • Art. 7. În zona de protecție, organele vor stabili măsuri specifice de limitare a intrării și ieșirii persoanelor. În zona de protecție e interzisă deplasarea între localitățile din zonă. Autoritățile administrației vor aduce la cunoștința persoanelor de zona de protecție obligațiile. Aplicarea măsurilor se face de către structurile MAI și ale MApN.
 • Art 8. Accesul pe Aeroportul Suceava e permis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, transport marfă și corespondență, umanitare sau pentru servicii medicale de urgență.
 • Art 9. Consiliul Județean Suceava, împreună cu primarii și consiliile locale ale comunelor din zona carantinată, vor lua măsuri de a funcționa serviciile de protecție și asistență socială, utilitățile publice și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau nedeplasabile.
 • Art. 10. Este strict interzis accesul între localități prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.
 • Art. 11. Prezenta Ordonanță militară va fi aplicată de Poliție, Jandarmerie, Ministerul Transporturilor.
 • Conducerea MAI, Guvernul României asigurăm cetățenii din Suceava de tot sprijinul și susținerea noastră.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here