DOCUMENTE. Noul model al Declarației pe proprie răspundere + Adeverința angajator. Le puteți completa și electronic!

1
9754

Grupul de Comunicare Strategică a actualizat joi modelul declarației pe proprie răspundere, accesibil pe pagina https://stirioficiale.ro. Declarația a fost simplificată în privința datelor ce trebuie completate.

Atât Declarația pe proprie răspundere, cât și Adeverința angajator pot fi completate pe calculator și apoi printate.

Le găsiți aici!

Declarație pe proprie răspundere 
• Adeverință angajator

Varianta 1. Cele două documente pot fi redactate/completate de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea și semnătura olografă a titularului.

Varianta 2. Cele două documente pot fi tipărite și apoi completate olograf („de mână”) în câmpurile predefinite, necesitând de asemenea semnătura olografă a titularului, respectiv a angajatorului.

Oricare dintre cele două variante e acceptată:

  1. completarea pe calculator + printarea + semnătura
  2. printarea + completarea de mână + semnătura.

Un cetățean, într-o anumită conjunctură de mișcare în afara casei proprii (pe stradă, la magazin etc.), are nevoie de un singur document din cele două: ori Declarația pe proprie răspundere, ori Adeverința angajator. La acestea se adaugă actul de identitate și, dacă e cazul, legitimația de serviciu.

Polițiștii și jandarmii vor putea fotografia documentele și actele de identitate ale persoanelor legitimitate.

ATENȚIE! Vechea formă a Declarației pe proprie răspundere e valabilă în continuare (sub formă printată), însă noul model poate fi completat și electronic!

Ce bifăm în Declarația pe proprie răspundere

Declarația pe proprie răspundere conține 10 rubrici pentru situațiile care pot justifica ieșirea din casă (iar dvs. trebuie să bifați una sau mai multe rubrici):

  1. interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi

2. asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice

3. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță

4. motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor/copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie

5. activitate fizică individuală (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă/colective) sau pentru nevoile animalelor de companie/domestice, în apropierea locuinței

6. realizarea de activități agricole

7. donarea de sânge, la centrele de transfuzie sanguină

8. scopuri umanitare sau de voluntariat

9. comercializarea de produse agroalimentare (în cazul producătorilor agricoli)

10. asigurarea de bunuri necesare desfășurării activității profesionale.

IMPORTANT! În declarație trebuie trecut atât domiciliul din buletinul de identitate (cartea de identitate), cât și adresa la care locuiți la momentul respectiv.

ATENȚIE! Completarea cu date false a declarației se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Puteți rezolva și cu telefonul!

Oricare dintre cele două documente menționate (Declarația pe proprie răspundere și Adeverința angajator) poate fi prezentat organului de control și sub formă electronică, pe dispozitive de genul telefon, tabletă, laptop etc.

Prezentarea pe dispozitive electronice e prevăzută în Art. 4, alin 4 din Ordonanța Militară 3/2020.

Documentul va fi prezentat sub formă de fotografie, cu obligația ca în prealabil să fie semnat olograf de titular (în cazul Declarației pe proprie răspundere) sau autentificat de angajator (în cazul Adeverinței angajator).

Persoana controlată va prezenta documentul respectiv împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.

Cum arată Declarația pe proprie răspundere

Cum arată Adeverința angajator

Pentru ale completa în format electronic, le găsiți AICI!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. nu va e rusine !!!..in fiecare zi modificati cacaturile astea de declaratii !!!..v-ati facut de ras…apropo care este punctul de topire al aluminiului ???>..sau la ce temperatura se sudeaza doua metale??…astea sunt declaratii !,nu ???…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here