VIDEO. Miza Kreminna: rușii aruncă disperați în luptă „o cantitate uriașă de rezerve” pentru a apăra localitatea. Dacă ucrainenii o cuceresc, frontul cade și următorul obstacol natural e la 60 km distanță

0
1872
Forțe ucrainene în lupte de tranșee cu rușii, în zona Kreminna. Imaginile sunt luate din dronă

Bătălia pentru localitatea Kreminna, punct cheie în linia defensivă a Rusiei din zona Donbass, devine dramatică. Serghii Haidai, guvernatorul militar al regiunii Lugansk, anunță că rușii aruncă în luptă „o cantitate uriașă de rezerve”, încercând să prevină o rupere a frontului, relatează CNN.

Căderea localității Kreminna, situată pe axa Lisiceansk- Svatove, ar duce la fracturarea apărării rusești. Michael Clarke, director asociat al Institutului de Studii Strategice, din Marea Britanie, a declarat că ucrainenii „sunt foarte aproape de o mare străpungere care ar arunca forțele rusești cu 60 de kilometri înapoi, până la următoarea linie defensivă naturală, aproape de locul unde a început efectiv invazia lor în februarie“.

Acesta este motivul pentru care, deși rușii au suferit deja pierderi enorme în zonă, nu renunță la localitate. „Ei continuă să aducă personal nou, pentru că înțeleg că, dacă pierd Kreminna, în principiu, întreaga linie de apărare se va prăbuși”, spune guvernatorul ucrainean Serhii Haidai, al regiunii Lugansk.

Prin Kreminna trece o șosea strategică, pe direcția nord-sud, de la Svatove la Lisiceansk. Rușii o folosesc pentru a-și aproviziona și întări trupele de pe front, care sunt dispuse aproximativ paralel cu șoseaua, pe partea ei nord-vestică. Deja unele surse spun că trupele Kievului au izbutit să intercepteze șoseaua, ceea ce a dus de facto la blocarea acestui flux logistic.

Pierderea orașului Kreminna ar compromite aprovizionarea și întărirea trupelor rusești care staționează în localitățile Lisiceansk și Severodonețk, câștigate de armata lui Putin cu sacrificii enorme astă-vară.

Luptele pentru Kreminna sunt de o sălbăticie și violență greu de imaginat. Rușii au dezvoltat rapid în zonă o complexă rețea de tranșee protejată cu sârmă ghimpată și mine. Filme făcute cu drona și difuzate pe Twitter arată că rușii și ucrainenii duc lupte realmente ca-n Primul Război Mondial, în care se încleștează în tranșee, de la doar câțiva metri, folosind grenade.

„Fiecare metru este dificil, pentru că totul este minat și ei bombardează în mod constant cu arme de calibru mare”, explică Haidai, care menționează însă că situația de la Kreminna „diferă radical de cea din Bahmut” pentru că „trupele rusești încearcă să bombardeze mai puternic, au ocupat toate pădurile, au minat complet totul și nimeni nu cunoaște harta câmpurilor minate. Prin urmare, este foarte dificil să avansezi”.

Situația trupelor rusești este atât de grea încât, scriu analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, comandanții „retrag forțe din diferite puncte ale teatrului de operațiuni pentru a umple găurile din linia Svatove-Kreminna și pentru a compensa degradarea permanentă a unităților lor de luptă”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Monologul din „Las Fierbinți” care-i desființează pe Iohannis și regimul PSD-PNL: „România educată. Gargară! Mii de km de autostrăzi. Gargară! Sute de spitale noi. Gargară! Şcoli noi. Gargară!”

* Se naște cuplul politic care va uni pușcăria cu balamucul: Dragnea a pus ochii pe Șoșoacă! „E singura sinceră, aș colabora cu ea”

* Incident penibil cu delegația PSD-PNL plecată în „vizită de stat”, de Crăciun, în Coreea de Sud: vameșii din Seul i-au găsit deputatului Ben Oni Ardelean tobă, salam, cârnați și brânză în bagaje!

* VIDEO. Film delirant al propagandei ruse: Europa trăiește în beznă, sărăcie și frig, iar la anul locuitorii își vor mânca animalele de companie din cauza foametei!

* Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

* „Politica SUA: să fie epuizat tot potențialul militar al Rusiei; Putin să rămână fără trupe. Va fi o distrugere completă”

* VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

* O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here