Adrian Papahagi: „Fără Europa nu suntem nimic. Singurul patriotism românesc adevărat e cel european”

2
2201
Adrian Papahagi

Eruditul profesor și scriitor clujean Adrian Papahagi îi ridiculizează pe cei care, din ignoranță sau ticăloșie rusofilă, alimentează propaganda anti-europeană, sub paravanul „suveranismului” și în folosul imperialismului rusesc.

Adrian Papahagi (46 de ani) scrie tranșant despre relația naturală, existențială dintre România și Uniunea Europeană. Cărturarul clujean o spune pe șleau, să priceapă și proștii: „Fără Europa nu suntem nimic. Un apendice mai laș al barbariei scitice, atât”.

Papahagi enunță o definiție memorabilă: „Singurul patriotism românesc adevărat e cel european”; „România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie”.

Cuvintele lui Papahagi lovesc năprasnic în „suveranismul” tâmp pe care-l proclamă personaje detestabile precum George Simion, Călin Georgescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Adrian Năstase, Dan Puric, Luis Lazarus, Răzvan Savaliuc sau Radu Moraru, culminând cu Ro-Exit-ul cerut explicit de siniștrii Diana Iovanovici-Șoșoacă, Cozmin Gușă, Gelu Vișan sau Dan Chitic.

Recent, în contextul războiului din Ucraina, Adrian Papahagi explica la fel de convingător: „Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia. Sunt cei mai mari trădători ai națiunii române și ai suveranității României. Sunt și idioți: UE ne-a îmbogățit și ne-a înfrumusețat orașele, în timp ce Rusia rade de pe fața pământului orașe ucrainene”.

„România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie”

„Să ne-nțelegem: fără Europa nu suntem nimic. Un apendice mai laș al barbariei scitice, atât (adică nici măcar o Polonie sau o Ucraină).

Singurul patriotism românesc adevărat e cel european, în care s-au format Eminescu și Goga (găsiți voi mai naționaliști ca ei), în care se împlineau Iorga și Pârvan (găsiți mai mari istorici ai geto-daco-romanității noastre), în care au lucrat Carol I și Ferdinand (găsiți șefi de stat cu împliniri mai mari decât Independența și Unirea), în care s-a născut România Mare (prin voință franco-americană și vrednicie românească), în care s-a reromanizat fabuloasa noastră limbă, în care au devenit genii Brâncuși și Enescu, în care s-au refugiat Caragiale, Ionescu, Cioran și Eliade, în care românitatea devine genială și originală prin mimesis superioară.

Chiar și ortodoxia noastră s-a împlinit occidental, prin goticul bizantin al lui Ștefan și Rareș, prin vernacularizarea sub influență unguresc-calvină a primelor scrieri religioase, prin vrednicii noștri ierarhi, de la armânul meu moscopolitan, Șaguna, până la occidentalizații Daniel, Iosif cel cu blând chip și tinerii brici Ignatie, Macarie, Benedict etc. etc.

România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie (nu scriu cuvinte pentru care risc să fiu blocat o lună). Tot ce avem genial e perfect european, și prin asta suprem românesc.

Nu mă aștept să înțeleagă asta gașca Simion-ActiveRubbish etc.”

„Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia. Sunt cei mai mari trădători ai națiunii române”

„Cei care azi tac despre Ucraina de fapt vorbesc pentru Rusia. Nu poți tăcea când ești martor la o imensă ticăloșie istorică decât dacă ții cu agresorul sau ești lovit de idiotism moral.

Cei care în aceste luni au ca principală temă inepția și sfârșitul Occidentului vorbesc pentru Rusia. Critica e bună, dar nu cultivarea urii de sine în vremuri de război cald la frontiere și economic, informațional direct.

Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia. Sunt cei mai mari trădători ai națiunii române și ai suveranității României. Sunt și idioți: UE ne-a îmbogățit și ne-a înfrumusețat orașele (totul se renovează la Cluj, Iași sau Oradea pe bani europeni), în timp ce Rusia rade de pe fața pământului orașe ucrainene, ucigând și deportând populație, invadând un stat suveran etc.

Toți cei care «condamnă agresiunea Rusiei, DAR…» vor să auziți mai degrabă ce vine după «dar», adică vorbesc pentru Rusia.

Turnesolul momentului e Ucraina, așa cum în 1990 erau FSN și mineriadele, sau în 2012 lovitura de stat a lui Ponta și Căcărău (Crin Antonescu – n. red.).”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

* VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

* „În realitate, frontiera noastră de vest e un șvaițer. Breșele din ea au crescut monstruos în 2022.“ Adevărul șocant despre imigrația ilegală prin România, într-o investigație „Captura”: Austria are dreptate!

* Restaurație totală: PSD-ista care vedea „coarnele diavolului” la protestele #Rezist, numită de Ciucă șefă la Directoratul Național de Securitate Cibernetică!

* Jaf pe banii PNRR: nașa PSD-istului Alfred Simonis și verișoara ei câștigă contracte în serie, pentru „consultanță IT” de „digitalizare a instituțiilor”. 40 de contracte de peste 500.000 de euro doar în 2022!

* VIDEO. Ministrul Daea jignește grav un ziarist, iar PSD și Ciucă îl țin în brațe pe grobian! „Nu prea e bine, la mărimea pe care o aveţi, să luaţi un kilogram de jumări. Vă ajunge 100 de grame” / „Nu vă fac gras, vă fac cum sunteți”

* Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here