vineri, mai 24, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaGeneralul american Ben Hodges: "Nu am niciun dubiu că Ucraina va câștiga...

Generalul american Ben Hodges: „Nu am niciun dubiu că Ucraina va câștiga războiul cu Rusia, probabil în 2023”

-

Trei dintre cei cinci cunoscuți analiști militari din țări diferite cărora BBC le-a cerut o proiecție a evoluției războiului din Ucraina estimează că momentul decisiv al campaniei va avea loc la începutul anului viitor, probabil ianuarie-martie, iar conflictul se va încheia până la sfârșitul lui 2023.

Cei mai optimiști sunt expertul rus Andrei Piontkovski și generalul american Ben Hodges, care consideră că la anul Ucraina va obține o victorie zdrobitoare pe câmpul de luptă, recuperându-și toate teritoriile și silind Rusia să ceară pace.

Piontkovski spune că determinarea ucrainenilor și sprijinul acordat de Occident sunt factorii decisivi în stabilirea învingătorului, iar în următoarea perioadă – o chestiune de luni, poate chiar săptămâni – să aibă loc marea bătălie pentru Melitopol. Cucerirea acestuia de către ucraineni va duce la capitularea Rusiei.

Generalul Hodges estimează că e probabil ca în ianuarie să înceapă faza finală a operațiunilor, pe fondul unei mai bune echipări pentru iarnă a ucrainenilor, care primesc cele necesare din Occident. Victoria va veni în 2023, spune fostul comandant suprem al forțelor SUA în Europa.

- Advertisement -

Britanicul Michael Clarke spune că totul se va decide la primăvară, odată cu ofensiva pe care o pregătește Rusia. El adaugă însă că, până când vor fi gata trupele mobilizate de Putin, e posibil să asistăm la o străpungere de anvergură reușită de Ucraina în Donbass și la o aruncare înapoi a rușilor cu circa 60 de kilometri, adică până la aliniamentul de dinaintea începerii invaziei.

Barbara Zanchetta, cercetătoare specializată în istoria conflictelor de la Colegiul Regal din Londra, nu întrevede niciun sfârșit apropiat al războiului și crede că va mai dura până când, pe măsură ce costurile acestui conflict vor crește, elitele de la Moscova și societatea rusească vor impune ieșirea Rusiei din război. Va fi un final similar cu cel al campaniei americane din Vietnam și al invaziei sovietice din Afganistan, crede Zanchetta: la un moment dat, Rusia nu va mai suporta costurile conflictului și va ieși din el cu orice preț, fără să mai țină cont că pierde sau câștigă.

Expertul israelian David Gendelman este mai circumspect: el spune că trebuie să așteptăm să înghețe noroiul, pentru a vedea ce se întâmplă pe frontul din Donbass, și ce resurse are la dispoziție comandantul ucrainean Zalujnîi, înainte de a ne lămuri cum se poate termina conflictul.

- Advertisement -

Iată mai jos traducerea opiniilor pe care cei 5 experți militari din Marea Britanie, SUA, Rusia și Israel le-au emis asupra perspectivei războiului ruso-ucrainean, la cererea BBC.

„Ofensiva de primăvară a Rusiei va fi esențială”

Michael Clarke, director asociat al Institutului de Studii Strategice, Exeter, Marea Britanie

„Cei care încearcă să invadeze o altă țară, oriunde în marea stepă eurasiatică, sunt condamnați în cele din urmă să ierneze în ea.

Napoleon, Hitler și Stalin au fost nevoiți cu toții să își mențină armatele în mișcare în fața unei ierni în stepe, iar acum – invazia sa dând înapoi pe teren – Vladimir Putin își îngroapă în tranșee forțele pentru iarnă, în așteptarea unei noi ofensive rusești în primăvară.

Ambele părți au nevoie de o pauză, dar ucrainenii sunt mai bine echipați și mai motivați să continue și ne putem aștepta ca ei să mențină presiunea, cel puțin în Donbass.

În jurul localităților Kreminna și Svatove, ei sunt foarte aproape de o mare străpungere care ar arunca forțele rusești cu 60 de kilometri înapoi, până la următoarea linie defensivă naturală, aproape de locul unde a început efectiv invazia lor în februarie.

Kievul va fi reticent să se oprească atunci când premiul imediat este atât de mare. Cu toate acestea, ofensivele ucrainene ar putea, totuși, să facă o pauză în sud-vest, în urma recuperării Hersonului.

Trecerea pe partea de est a râului Nipru, pentru a exercita presiune asupra legăturilor rutiere și feroviare vulnerabile ale Rusiei în Crimeea, ar putea fi prea solicitantă. Dar posibilitatea ca ucrainenii să lanseze o nouă ofensivă surpriză nu poate fi niciodată exclusă.

Pentru 2023, factorul determinant va fi soarta ofensivei de primăvară a Rusiei. Putin a recunoscut că aproximativ 50.000 dintre trupele nou mobilizate sunt deja pe front; celelalte 250.000 care tocmai au fost mobilizate se antrenează pentru anul viitor.

Nu există altă posibilitate decât mai mult război până când soarta acestor noi forțe rusești nu va fi stabilită pe câmpul de luptă.

O încetare a focului scurtă și instabilă este singura alternativă. Putin a spus clar că nu se va opri. Iar Ucraina a lăsat să se înțeleagă că încă luptă pentru viața sa.”

„Ucraina își va recâștiga teritoriul”

Andrei Piontkovski, om de știință și analist rus stabilit în Washington

„Ucraina va câștiga prin restabilirea completă a integrității sale teritoriale până cel târziu în primăvara anului 2023. Există doi factori care conturează această concluzie.

Unul este motivația, determinarea și curajul militarilor ucraineni și al națiunii ucrainene în ansamblul ei, care nu au precedent în istoria modernă a războiului.

Celălalt este faptul că, după ani de politică împăciuitoare cu un dictator rus, Occidentul s-a maturizat în sfârșit și a realizat amploarea provocării istorice cu care se confruntă. Acest lucru este cel mai bine ilustrat de o declarație recentă a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg: „Prețul pe care îl plătim este în bani. În timp ce prețul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge. Dacă regimurile autoritare văd că forța este recompensată, vom plăti cu toții un preț mult mai mare. Iar lumea va deveni o lume mai periculoasă pentru noi toți”.

Momentul exact al inevitabilei victorii ucrainene va fi determinat de viteza cu care NATO poate livra un nou pachet de arme militare de asalt (tancuri, avioane, rachete cu rază lungă de acțiune) care va schimba jocul.

Mă aștept ca Melitopolul să devină punctul cheie al bătăliei în următoarele luni (poate săptămâni). După ce vor prelua Melitopolul, ucrainenii se vor deplasa cu ușurință spre Marea Azov, tăind efectiv liniile de aprovizionare și de comunicații către Crimeea.

Capitularea rusă va fi convenită oficial în cadrul unor discuții tehnice, după avansuri ucrainene devastatoare pe câmpul de luptă.

Puterile victorioase – Ucraina, Marea Britanie, SUA – vor contura o nouă arhitectură de securitate internațională.”

„Nu se întrevede niciun sfârșit”

Barbara Zanchetta, Departamentul de studii de război, King’s College London

„Vladimir Putin se aștepta la o acceptare pasivă din partea Ucrainei a acțiunilor vecinului său mai puternic, fără o implicare semnificativă a altor țări. Această eroare gravă de calcul a dus la un conflict prelungit, fără a se întrevedea aparent niciun sfârșit.

Iarna va fi dificilă, deoarece atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene vor încerca să rupă moralul și rezistența unei populații deja zdruncinate. Dar rezistența ucraineană s-a dovedit a fi remarcabilă. Ei vor rămâne fermi. Războiul se va prelungi. Și va continua.

Perspectivele de negociere sunt sumbre. Pentru un potențial acord de pace, cerințele de bază ale cel puțin unei părți trebuie să se schimbe. Nu există nicio dovadă că acest lucru s-a întâmplat sau că se va întâmpla în curând.

Cum va veni sfârșitul, atunci?

Costurile războiului, atât materiale, cât și umane, ar putea rupe nivelul de angajament al elitei politice ruse. Cheia va fi în interiorul Rusiei.

Războaiele din trecut, în care calculul greșit a fost un element crucial, cum ar fi Vietnamul pentru Statele Unite sau Afganistanul pentru Uniunea Sovietică, s-au încheiat doar în acest fel. Condițiile politice interne s-au schimbat în țara care a calculat greșit, făcând ca ieșirea – fie ea „onorabilă” sau nu – să fie singura opțiune viabilă.

Totuși, acest lucru se poate întâmpla doar dacă Occidentul își menține ferm sprijinul pentru Ucraina, în fața presiunilor interne crescute legate de costurile războiului.

Din păcate, aceasta va continua să fie o bătălie politică, economică și militară de lungă durată și de hotărâre. Iar la sfârșitul anului 2023 va fi, cel mai probabil, încă în desfășurare.”

„Nu există alt rezultat decât înfrângerea Rusiei”

Ben Hodges, fost comandant suprem al Armatei Statelor Unite din Europa

Este prea devreme pentru a planifica o paradă a victoriei la Kiev, dar tot elanul este acum de partea Ucrainei și nu am nicio îndoială că vor câștiga acest război, probabil în 2023. Se vor mișca mai încet pe timpul iernii, dar nu există nicio îndoială că forțele ucrainene vor putea face față mai bine decât cele rusești datorită tuturor echipamentelor de iarnă care vin din Marea Britanie, Canada și Germania.

Până în ianuarie, Ucraina ar putea fi în măsură să înceapă faza finală a campaniei, care este eliberarea Crimeei.

Știm din istorie că războiul este un test de voință și un test de logistică. Când văd determinarea poporului și soldaților ucraineni și situația logistică a Ucrainei care se îmbunătățește rapid, nu văd alt rezultat decât o înfrângere a Rusiei.

Retragerea rușilor din Herson m-a condus parțial la această concluzie. În primul rând, ca un impuls psihologic pentru poporul ucrainean, în al doilea rând ca o jenă profundă pentru Kremlin și, în al treilea rând, prin faptul că a oferit forțelor ucrainene un avantaj operațional cheie – toate obiectivele din Crimeea se află acum în raza de acțiune a sistemelor de armament ucrainene.

Cred că, la sfârșitul anului 2023, Crimeea va fi reintrată în totalitate sub controlul și suveranitatea Ucrainei, deși ar putea exista un fel de acord care să permită Rusiei să elimine treptat o parte din prezența sa navală în Sevastopol… poate chiar până la sfârșitul tratatului (aproximativ 2025) care a existat înainte de anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Eforturile de reconstrucție vor fi în curs de desfășurare în ceea ce privește infrastructura ucraineană de-a lungul coastei Mării Azov, inclusiv porturile importante Mariupol și Berdiansk, iar redeschiderea canalului Crimeei de Nord, care deviază apa din Nipru către Crimeea, va fi un alt proiect important care va primi atenție.

„Așteptați-vă la mai mult din același lucru”

David Gendelman, expert militar stabilit în Israel

„În loc de «cum se va sfârși», iată ce ar dori să obțină fiecare parte în următoarea fază.

Doar aproximativ jumătate din cei 300.000 de soldați mobilizați ai Rusiei se află deja în zona de luptă. Restul, împreună cu forțele eliberate pentru acțiune după retragerea de la Herson, le oferă rușilor posibilitatea de a lansa o ofensivă.

Ocuparea regiunilor Lugansk și Donețk va continua, dar o avansare majoră a Rusiei, cum ar fi o deplasare dinspre sud spre Pavlograd pentru a încercui forțele ucrainene din Donbass, este mai puțin probabilă.

Mai probabilă este o continuare a tacticilor actuale – o măcinare lentă a forțelor ucrainene pe direcții înguste și o avansare lentă, ca în zonele Bahmut și Avdiivka, cu posibile tactici similare în zona Svatove-Kreminna.

Continuarea vizării infrastructurii energetice ucrainene și a altor atacuri asupra părții din spate a Ucrainei vor completa această strategie de război de uzură.

Forțe ucrainene semnificative au fost, de asemenea, eliberate după o retragere rusă din Herson. Pentru acestea, direcția cea mai valoroasă din punct de vedere strategic este sudul, spre Melitopol sau Berdiansk, cu scopul de a tăia coridorul rusesc continental spre Crimeea. Aceasta ar fi o victorie ucraineană majoră, și tocmai de aceea rușii fortifică Melitopolul.

O altă opțiune pentru Ucraina este Svatove – succesul de acolo ar pune în pericol întregul flanc nordic al întregii linii de front rusești.

Marea întrebare este cât de multe forțe ucrainene sunt libere și disponibile pentru ofensivă în acest moment și ce calendar are pe birou generalul Zalujnîi, care să precizeze câte brigăzi și corpuri de armată noi de rezervă care se construiesc vor fi gata peste una, două sau trei luni, inclusiv efective, vehicule blindate și arme grele.

După ce va îngheța noroiul, vom primi răspunsul la această întrebare. Iar acest răspuns ne va aduce puțin mai aproape de „cum se va termina.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Monologul din „Las Fierbinți” care-i desființează pe Iohannis și regimul PSD-PNL: „România educată. Gargară! Mii de km de autostrăzi. Gargară! Sute de spitale noi. Gargară! Şcoli noi. Gargară!”

* Se naște cuplul politic care va uni pușcăria cu balamucul: Dragnea a pus ochii pe Șoșoacă! „E singura sinceră, aș colabora cu ea”

* Incident penibil cu delegația PSD-PNL plecată în „vizită de stat”, de Crăciun, în Coreea de Sud: vameșii din Seul i-au găsit deputatului Ben Oni Ardelean tobă, salam, cârnați și brânză în bagaje!

* VIDEO. Film delirant al propagandei ruse: Europa trăiește în beznă, sărăcie și frig, iar la anul locuitorii își vor mânca animalele de companie din cauza foametei!

* Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

* „Politica SUA: să fie epuizat tot potențialul militar al Rusiei; Putin să rămână fără trupe. Va fi o distrugere completă”

* VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

* O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -