VIDEO. Miliardarul Frank Timiș scapă din nou: justiția din Senegal îi clasează un dosar de corupție în care a câștigat 12 miliarde de dolari. Era acuzat că l-a mituit pe fratele președintelui ca să pună mâna pe zăcăminte de gaze

0
1045

Justiția din Senegal a clasat un dosar de corupție al controversatului miliardar româno-australian Frank Timiș, acuzat că l-a mituit pe fratele președintelui țării ca să pună mâna pe zăcăminte de gaze. Un judecător din Dakar a închis cauza penală care a provocat un iureș și valuri de indignare în țara africană. Protagoniștii erau românul Timiș, compania British Petroleul (BP) și fratele lui Macky Sall, șeful statului.

Scandalul a plecat de la o anchetă publicată de BBC în 2019. După publicarea dezvăluirilor, în Senegal au fost manifestații de stradă împotriva corupției, iar furia mulțimii a dus, inițial, la o repliere a celor vizați. Fratele președintelui, care era pus șef la Casa de Depozite și Consemnațiuni (echivalentul CEC la noi), și-a dat demisia.

BBC a relatat cum s-a făcut, în 2012, repartizarea a două perimetre cu zăcăminte de pretrol și gaze către Petro-Tim, companie controlată de Frank Timiș. Specializat pe lovituri de acest gen în statele lumii a treia, româno-australianul a înființat societatea Petro-Tim și a încheiat un contract cu Petrosen, societatea de petrol care aparține statului senegalez. Jurnaliștii BBC au scris că, pentru a ajunge la această asociere, ar fi fost mituit fratele președintelui țării.

Macky Sall, șeful statului, a susținut însă, ulterior, că decizia de asociere a Petrosen cu Petro-Tim îi aparținuse predecesorului său, fostul președinte Abdoulaye Wade.

BBC a afirmat că Petro-Tim a virat către Agritrans – firmă controlată de Aliou Sall, fratele președintelui Macky Sall – suma de 250.000 de dolari în 2014. Suma câștigată însă de Frank Timiș a fost absolut colosală. În 2017, partea sa de acțiuni din asocierea cu Petrosen în cele două perimetre offshore de hidrocarburi a fost răscumpărată de British Petroleum pentru 250.000.000 de dolari bani-gheață, urmând ca, ulterior, BP să mai achite către român încă 9-12 miliarde de dolari din redevențe!

Acum, tribunalul din Dakar a decis că banii băgați în contul firmei deținute de fratele președintelui, Aliou Sall, n-au fost dați ca să corupă vreo persoană. De asemenea, judecătorul a stabilit că statul senegalez n-a fost păgubit de această asociere cu firma Petro-Tim, chiar dacă același judecător a remarcat că documentele au fost antedatate cu ianuarie 2012.

Instanța a concluzionat că, și dacă rar fi existat deturnări de fonduri, faptele s-au prescris.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here