Fake news: conspiraționiștii viralizează „știrea” că ar fi murit o asistentă de la Spitalul Bagdasar la o oră după ce a fost vaccinată anti-Covid

0
1961

O “știre” despre moartea unei asistente de la Spitalul Bagdasar Arseni, din București, la o oră după ce a fost vaccinată anti-Covid, a fost viralizată în ultimele zile pe rețelele sociale – chiar dacă atât Facebook, cât și YouTube se străduiesc să elimine conținutul fals. Culmea e că minciuna vizează un spital unde nici măcar nu s-au făcut vaccinări anti-Covid!

Campania online împotriva vaccinării a fost demarată cu câteva zile înaintea startului operațiunii de imunizare din spitale. Pe conturile și site-urile conspiraționiste, fals ortodoxe și care susțin mișcarea antivaxxer sunt publicate la foc automat filmulețe și “informații” incendiare despre adevăruri ascunse de autorități.

Rețeta pare oarecum asemănătoare. La câteva zile după lansarea campaniei de vaccinare anti-Covid din SUA, conspiraționiștii din întreaga lume au viralizat “vestea” că asistenta medicală care a leșinat în direct după ce a primit injecția ar fi și murit. Ca argument se aducea faptul că femeia își dezactivase contul de Facebook. Aceasta o făcuse însă pentru că fusese asaltată de amenințări, injurii și, mai apoi, nenumărate mesaje de condoleanțe.

În realitate, asistenta nu murise, era bine-merci, iar filmulețele postate de apropiați și alți colegi pe Facebook, în zilele următoare, au demonstrat acest lucru.

Tiffany Dover, asistenta care a leșinat în SUA după ce a fost vaccinată anti-Covid, suferă încă din copilărie de o boală care-i provoacă leșin la senzațiile de durere. Femeia e bine-sănătoasă, dar a fost decretată „moartă” de conspiraționiști. După „știrea” că a murit, au apărut imagini și filmulețe în care asistenta este alături de colegi și prieteni

“Rețeta” a fost repetată în România. La câteva zile după startul campaniei de vaccinare, pe rețelele sociale, în grupurile antivacciniste, s-a răspândit “bomba” că o asistentă vaccinată la Spitalul Bagdasar a decedat la o oră după injecție.

Nu există însă nicio dovadă a afirmației – bineînțeles, conspiraționiștii afirmă că autoritățile au mușamalizat cazul.

Un comunicat oficial anunță și bilanțul real al primelor 5 zile după startul campaniei în România: 10.289 de persoane vaccinate, numărul cazurilor de reacții adverse comune și minore fiind de 26 (4 reacții locale de durere la locul injecției, 22 de reacții generale – febră, cefalee, mialgii, asteniei, alergii de tip urticarie). Zero cazuri de reacții adverse severe sau deces.

Spitalul de Urgență Bagdasar nu se numără între cele 10, la nivel național, unde s-a început vaccinarea și, deci, niciun cadru medical de acolo nu a fost încă imunizat.

Comunicatul integral al oficialităților, publicat pe vaccinare-covid.gov.ro, poate fi citit AICI.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here