VIDEO. Mama jurnalistului răpit de Lukașenko: „L-au lovit la nas, i-au acoperit vânătăile cu pudră. L-au strâns de gât ca să scoată dovezi de la el”

3
1635
Cei doi deținuți: Roman Protasevici și Sofia Sapega

Mama lui Roman Protasevici (26 de ani) – jurnalistul-activist arestat duminică la Minsk, după deturnarea avionului de pe ruta Atena – Vilnius – susţine că fiul ei a fost supus violenţelor în detenție. Și Sofia Sapega (23 de ani), prietena jurnalistului, este arestată și pusă să dea mesaje sub amenințare.

În înregistrarea video pusă în circulaţie de autorităţile belaruse luni, la o zi după arestare, faţa lui Roman Protasevici prezenta semne clare de violenţă, a declarat marți Natalia Protasevici.

„Nu sunt medic, dar e sigur că l-au lovit la nas şi este posibil să i-l fi rupt”, a spus femeia, care trăieşte în exil, în Polonia, împreună cu soţul ei.

De asemenea, mama jurnalistului a afirmat că obrazul stâng al fiului ei era umflat. „Chiar şi sub machiaj, se poate vedea o tentă gălbuie, probabil vânătăile i-au fost acoperite cu pudră”.

Natalia Protasevici mai spune că a văzut şi semne de strangulare pe gâtul fiului ei. „Din câte se pare, l-au strâns de gât pentru a scoate dovezi de la el”, a declarat ea.

Fiul ei a fost forţat să facă declaraţia, a spus Natalia Protasevici. „Fie a citit-o de pe o pagină, fie a fost forţat să o memoreze”, a declarat ea.

Femeia a amintit că și Sofia Sapega, prietena rusoaică a lui Roman, este arestată. „Mi-e teamă că (autorităţile – n. red.) ar putea să abuzeze de ea, pentru a-l face pe Roman să cedeze”, a explicat Natalia Protasevici.

Mesajul „recitat” de Roman Protasevici

„Bună ziua, mă numesc Roman Protasevici. Aseară am fost reținut de membrii MAI pe aeroportul național Minsk. Acum mă aflu în închisoarea nr. 1 din orașul Minsk. Declar că n-am niciun fel de problemă de sănătate, inclusiv cu inima sau cu alte organe. Atitudinea din partea colaboratorilor (MAI – n. red.) este foarte corectă și în conformitate cu legea. De asemenea, acum continui să colaborez cu investigatorii și să dau mărturii în legătură cu organizarea revoltelor în masă din orașul Minsk.”

VIDEO: Mesajul de 29 de secunde al lui Roman Protasevici

Natalia Protasevici a implorat comunitatea internaţională să-i salveze fiul, temându-se că el va fi ucis.

„Fac apel la întreaga comunitate internaţională să-l salveze. Este doar un singur jurnalist, este doar un copil, dar vă rog… vă implor pentru ajutor. Vă rog, salvaţi-l! Îl vor omorî acolo!”.

Belarusul este singura ţară europeană care încă execută deținuții.

Încă două luni de arest pentru Sofia Sapega

Tot marți, la o zi după apariția înregistrării video cu Roman Protasevici, a fost distribuită o filmare și cu studenta rusă Sofia Sapega (23 de ani), prietena jurnalistului belarus. Aceasta a fost reţinută duminică împreună cu el, după deturnarea avionului de pe ruta Atena – Vilnius.

Videoclipul publicat marţi pe un canal Telegram pro-Lukaşenko prezintă o femeie care spune că e Sofia Sapega şi care recunoaşte că este editor al unui cont social media, Black Book of Belarus, pe care au fost publicate informaţii personale despre poliţişti belaruşi – o infracţiune în fosta ţară sovietică.

Este foarte posibil ca Sofia Sapega să fi fost forţată să vorbească.

Mama ei, Anna Dudici, a declarat marţi pentru Reuters că fiica ei este nevinovată şi că doar se afla în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.

Sofia Sapega este masterand la Universitatea de Ştiinţe Umaniste Europene din Vilnius. Ea a fost reţinută de regimul de la Minsk „în legătură cu suspiciunea de a fi comis, în perioada august – septembrie 2020, infracţiuni în temeiul mai multor articole din Codul penal belarus”, arată un comunicat al Ministerului de Externe al Rusiei.

Este vorba despre participarea la proteste anti-Lukașenko, ceea ce în Belarus înseamnă acțiuni ilegale.

Autorităţile de la Minsk au prelungit detenţia Sofiei Sapega pentru două luni, a confirmat avocatul ei.

VIDEO: Mesajul de 27 de secunde al Sofiei Sapega

Sfârșitul cumplit al unei vacanțe în Grecia 

Sofia Sapega a fost în vacanță în Grecia, împreună cu Roman Protasevici. Duminică, 23 mai, ei se întorceaau în Lituania, undea ea trebuia să-şi susţină disertaţia la Universitate.

Avionul în care se aflau ei, împreună cu alți 117 pasageri și cu 4 agenți ai KGB-ului din Belarus, a fost deturnat însă de regimul Lukașenko, cu puțin înainte de a intra în Lituania. Aeronava a fost flancată de un avion de vânătoare MIG-29 și obligată să aterizeze la Minsk, unde cei doi au fost preluaţi de agenţii de securitate.

Mama Sofiei Sapega a dezvăluit pentru BBC că fiica ei a reuşit să-i trimită un mesaj pe WhatsApp, cu textul „Mami”, înainte de a fi arestată.

Femeia a precizat că fiica ei se află într-o închisoare din Minsk şi că Ministerul rus de Externe a spus că ca cerut acces consular.

Avocatul Sofiei Sapega, Alexander Filanovici, a declarat marţi, pentru BBC: „Astăzi, Sofia a fost interogată. A fost acuzată că a comis o infracţiune penală. A fost aleasă o măsură preventivă – detenţie pentru o perioadă de două luni”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Tolontan e anchetat de tabăra denunțătorului său, primarul Băluță! De dosar se ocupă soțul avocatei care a luat bani de la clanul Goleac, despre care au scris ziariștii. În tablou apar și două deputate PSD, dar și nașul fugar Daniel Dragomir

* Drulă scoate firmele de pază de la metrou și le înlocuiește cu Jandarmeria. Baronul sindical Rădoi, nemulțumit

* Emilia Șercan i-a distrus pe șantajiștii care conduceau Academia de Poliție: 3 ani de închisoare + 80.000 de lei daune morale + muncă în folosul comunității + funcții pierdute

* Lazarus a mințit! A fost internat cu Covid, iar acum se află în izolare la domiciliu. „Stau cu Miliția la ușă!”

* La o zi după Ion Dichiseanu, a murit un alt mare actor: Bogdan Caragea, consăteanul lui Grigore Cartianu

* Sinecură și pentru Carmen Dan: a fost angajată la Uniunea Notarilor Publici din România! Bani mulți, muncă puțină

Tehnici mafiote: Dragnea a lăsat un plic cu 40.000 de euro pe bancheta din spate a mașinii, pentru aranjorul întâlnirii cu Trump

* Rechizitoriu DNA: Meleșcanu a fost complicele lui Dragnea în numirea ilegală a unui consul pentru 45.000 de euro

* 137 de români din două autocare, reținuți în Franța. Toți aveau teste Covid false!

* Cele mai frumoase povești din fotbalul european. Recordul lui Lewandowski, revanșa lui Suarez, șansa lui Ronaldo, eșecul lui Neymar, norocul lui Chelsea, renașterea lui Liverpool

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.