marți, martie 19, 2024
AcasăCulturăLa o zi după Ion Dichiseanu, a murit un alt mare actor:...

La o zi după Ion Dichiseanu, a murit un alt mare actor: Bogdan Caragea, consăteanul lui Grigore Cartianu

-

Doliu prelungit în lumea artistică: la o zi după maestrul Ion Dichiseanu (87 de ani), s-a stins din viață și Bogdan Caragea (60 de ani), maestrul scenei constănțene din ultimii 14 ani. A înființat secția română a Teatrului din Sfântu Gheorghe (județul Covasna), dar a jucat și 16 ani pe scena Teatrului Național de Operetă din București.

Tragicul anunț a fost făcut vineri, 21 mai, ora 19.55, de Teatrul de Stat Constanța, pe pagina sa de Facebook.

„Cu mare tristețe, anunțăm că astăzi s-a stins din viață colegul nostru, actorul Bogdan Caragea.

Bogdan a absolvit în 1987 Institutul de Teatru din Târgu Mureș.

- Advertisement -

A fost actor la Theatrum Mundi din București în perioada 1990-1993. A fost, din 2007, director de producție la Teatrul de Stat Constanța. În același timp, a fost prezent pe scenă, în mai multe roluri memorabile.

Cel mai recent rol al său, o creaţie foarte apreciată de public, a fost în «Testosteron», de Andrzej Saramonowicz, regia Traian Şoimu. În ultimii ani, a mai putut fi văzut pe scenă în rolul contelui Almaviva din «Nunta lui Figaro». La Teatrul de Stat Constanţa a regizat spectacolele «Escrocii» şi «Omul, bestia şi virtutea», în care a şi jucat.

Dumnezeu să-i călăuzească pașii în lumină!”

- Advertisement -

Consătean și prieten cu Grigore Cartianu

Bogdan Caragea a fost omul-teatru. A slujit arta teatrală din toate pozițiile: actor, regizor, director de producție și chiar compozitor. A fost un actor polivalent, jucând teatru clasic, operetă, teatru de revistă și teatru de copii.

Drumul lui Bogdan Caragea a pornit din satul Brădiceni, comuna Peștișani, județul Gorj, satul în care s-a născut. A plecat cu părinții la București, unde mama sa era judecătoare, iar tatăl – aviator.

Oriunde l-au purtat drumurile vieții și ale profesiei – București, Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Constanța -, Bogdan Caragea a purtat cu el dorul copilăriei în satul natal, în care s-a întors mereu, tânjind după liniștea patriarhală din casa bunicilor. La Brădiceni a fost consătean cu jurnalistul Grigore Cartianu, de care l-a legat o strânsă prietenie timp de mai multe decenii. Brădiceni se află la un kilometru de Hobița marelui Constantin Brâncuși.

Primele gânduri ale lui Grigore Cartianu, după aflarea tragicei vești: „Bogdan avea o mare bucurie, ori de câte ori venea la Brădiceni: să colindăm prin zăvoaiele ce se întind în spatele grădinilor noastre. Ne tolăneam în iarbă, pe malul unui lac, și ascultam în tăcere marea orchestră a păsărilor din codrul verde. Chiar și corul broaștelor îl fascina. Când țâșnea în sprint vreun iepure de câmp, Bogdan se ridica brusc și zicea: «Iată mistrețul cu colți de argint! Veniți să-l lovim cu săgeată de fier!». Apoi începea să recite, cu voce puternică, poezia lui Ștefan Augustin Doinaș. Dar nu o recita, o cânta, ba chiar o juca, exact ca pe scena Operetei bucureștene. Până și păsăretul se oprea să-l asculte, impresionat de concurența pe care i-o făcea dragul meu Bogdan, fiul doamnei Clara și nepotul boierului Anescu. Dumnezeu să-l odihnească într-un paradis asemănător celui care i-a șlefuit copilăria, talentul și caracterul!”.

16 ani la Opereta bucureșteană, 14 ani la Constanța

Bogdan Caragea a studiat actoria la Târgu Mureș, a înființat secția română a Teatrului din Sfâtu Gheorghe, a devenit un nume cunoscut la Teatrul Național de Operetă din București și s-a consacrat definitiv la țărmul Mării Negre.

Conform declarațiilor sale, consemnate în presă de-a lungul anilor, încă din copilărie s-a simțit atras de lumea minunată a artelor, în special de cea a artelor muzicale și vizuale.

A urmat cursurile școlii primare și gimnaziale de muzică (specializarea instrumentală vioară) și apoi ale Liceului “Dante Alighieri” din București.

În 1983, a intrat la Institutul de Teatru din Târgu Mureș (secția română), pe care l-a absolvit în 1987.

Ce a urmat, aflăm dintr-un interviu relativ recent: „Am înfiinţat un teatru, după ce am terminat Institutul, și anume secţia română de la Teatrul din Sfântu Gheorghe. Cu Bebe Cotimanis, Dorin Andone, Ionel Mihăilescu, Oana Ştefănescu, Teodora Mareş. După aceea, am plecat la Bucureşti, unde am jucat cam peste tot şi cam tot. În general, din tot ceea ce înseamnă artă. N-am făcut, din păcate pentru mine, marionete şi operă. În rest, m-am ocupat de operetă, revistă, teatru, teatru de copii, tot, tot, tot! Chiar mi se mai şi joacă nişte compoziţii, la Teatrul Excelsior”.

A performat  timp de 16 ani (1993-2007) pe scena Teatrului Național de Operetă din Capitală.

În ultimii 14 ani a ocupat funcția de director de producție la Teatrul de Stat din Constanța, dar pe malul mării a lucrat și ca actor, director artistic, director de scenă, regizor și chiar compozitor.

Boala l-a lovit anul trecut, în pandemie

Viața lui Bogdan Caragea s-a schimbat dramatic în iunie 2020. Actorul a fost internat în stare gravă la Spitalul Elias din Capitală. La vremea respectivă, soția sa, Luiza Sarivan, și ea actriță a Teatrului de Stat Constanța, făcea un apel pentru donarea de sânge.

„Soțul meu și prietenul vostru, Bogdan Caragea, are nevoie de ajutor. Cei care aveți grupa de sânge B3 RH negativ, vă rugăm să faceți o donare la Institutul de Hematologie de pe strada Dr. Felix. Este important să precizați numele lui Bogdan, internat acum la Spitalul Elias”, a scris atunci Luiza Sarivan.

Deși aceasta nu a precizat care era suferința soțului său, suntem în măsură să precizăm că Bogdan Caragea a suferit un atac vascular cerbral (AVC), în urma căruia a rămas cu o suferință profundă și cu o paralizie. Marele actor a mai trăit doar 11 luni după acel AVC.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Gigi Becali, misogin și la funeraliile lui Ion Dichiseanu! „Nu se face așa ceva! Dacă ești cu Christos, nu mai ești cu femeile!”

* Sinecură și pentru Carmen Dan: a fost angajată la Uniunea Notarilor Publici din România! Bani mulți, muncă puțină

Și soțul Vioricăi Dăncilă a prins o sinecură la stat! Familie de consilieri: el la Transgaz, ea la BNR, fiul la Curtea de Conturi

* Caracatița Firea: funcționari ai Primăriei Capitalei și notari au “prăduit” 45 de apartamente ale statului în centrul orașului. DNA i-a săltat pe toți

* Mitingul PSD de susținere a lui Dragnea, în 2018, s-a făcut pe banii noștri, care au ajuns la firme apropiate de Firea

Tehnici mafiote: Dragnea a lăsat un plic cu 40.000 de euro pe bancheta din spate a mașinii, pentru aranjorul întâlnirii cu Trump

* Rechizitoriul DNA: Meleșcanu a fost complicele lui Dragnea în numirea ilegală a unui consul pentru 45.000 de euro

Decizie istorică a CJUE: Curtea Constituțională nu mai e stat în stat! Un judecător poate anula deciziile CCR și chiar legi votate de Parlament. Bonus: desființarea Secției Speciale e perfect justificată!

Vanghelie, 11 ani și 8 luni de închisoare! Trebuie să returneze 15 milioane de euro, „rodul” luării de mită și al abuzului în serviciu

* Gigi Becali și-a pus antrenor după un singur criteriu: telefonul de la FCSB l-a găsit pe Todoran la mănăstire, „la duhovnic”! Dacă s-ar fi aflat la stadion, nu era bun

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -