VIDEO. Jurnalista afgană care i-a luat primul interviu unui lider taliban a fugit din țară. Proprietarul postului TV: „Aproape toți ziariștii noștri buni au plecat”

0
869
Pe 17 august, Beheshta Arghand lua primul interviu în direct unui lider al noului regim taliban de la Kabul. Acum, ea e refugiată în Qatar, alături de ceilalți membri ai familiei sale

Beheshta Arghand, jurnalista al cărei prim interviu cu un lider taliban era preluat de presa din întreaga lume pe 17 august, a fugit din Afganistan, anunță CNN. Evenimentul nu l-a luat prin surprindere foarte tare pe patronul televiziunii Tolo News, unde lucra reportera, acesta mărturisind că, de la venirea talibanilor, postul a fost părăsit de aproape toți jurnaliștii buni.

Reportera Beheshta Arghand, care lucra abia de o lună la Tolo News când talibanii au cucerit Afganistanul cu iuțeala fulgerului, a realizat un interviu în direct cu purtătorul de cuvânt la noului regim.

Cuvintele lui Mawlawi Abdulhaq Hemad au fost preluate de presă la nivel mondial. Printre altele, talibanul anunța că țara va fi condusă după preceptele Sharia – legea musulmană, că se vor reintroduce pedepse precum lapidarea (uciderea prin bătaia cu pietre de către gloată a celui condamnat) și tăierea membrelor, dar că femeile n-au de ce să se teamă.

La scurt timp, acceași jurnalistă i-a luat interviu activistei Malala Yousafzai, care scăpase dintr-un atentat comis de talibani.

Beheshta Arghand: „Mă tem pentru viața mea. Mă tem de talibani”

Apoi, jurnalista a fugit din țară. La CNN, ea a explicat: “La fel ca alte milioane de oameni, mă tem pentru viața mea. Mă tem de talibani”.

Saad Mohseni, patron la postul de televiziune Tolo News, recunoaște la CNN: “Aproape toți jurnaliștii noștri buni au plecat. Am muncit din greu ca să îi înlocuim cu oameni noi. Ne confruntăm cu dubla provocare de a scoate oamenii în siguranță în timp ce continuăm să emitem”.

Fugara Behshta Arghand are 24 de ani și poate fi considerată un exponent tipic al noii generații de afgani care a crescut, în ultimele două decenii, sub umbrela coaliției internaționale.

Pe când era în clasa a 9-a, un profesor a încurajat-o să iasă în fața clasei și să citească știrile ca la televiziune. I s-a aprins pasiunea și și-a urmat visul. A făcut jurnalismul la Universitatea din Kabul, s-a angajat la agenții de știri și posturi de radio, iar în iunie s-a angajat la Tolo News. Toate acestea ar fi fost de neimaginat pentru o femeie în “vechiul Afganistan” sau în multe alte țări musulmane.

A apucat să facă doar câteva materiale, apoi coșmarul s-a întors. “Am lucrat aici o lună și 20 de zile, apoi au venit talibanii”, a mărturisit jurnalista la CNN.

VIDEO: Interviul curajos făcut de ziarista Beheshta Arghand

Ce a gândit jurnalista înaintea interviului cu talibanul: „Mi-am spus că una din noi trebuie să dea startul”

Momentul interviului cu liderul taliban a fost unul de mare curaj pentru o femeie – mai ales afgană. Nimeni din țară n-a uitat atrocitățile comise de talibani până în 2000, dar nici nenumăratele lor atentate și crime comise după ce au fost alungați de la putere de americani și aliații lor. Femeile au fost ținte predilecte pentru fundamentaliștii musulmani, care nu au văzut nicio clipă cu ochi buni emanciparea lor. Eliminarea costumului burqa, intrarea fetelor în școli și universități, apariția lor la catedră ca profesoare și în instituții și firme ca angajate au fost considerate grave sfidări la adresa Islamului și pervertiri aduse de civilizația occidentală.

Beheshta Arghand a spus la CNN ce a simțit și gândit atunci când s-a ivit ocazia să facă interviul cu liderul taliban.

“Mi-am spus că una din noi trebuie să dea startul… Dacă rămânem acasă, dacă nu mergem la birou, vor spune că femeile nu vor să lucreze. (…) I-am spus reprezentantului talibanilor: Noi vrem drepturile. Vrem să muncim. Vrem, trebuie să fim prezente în societate. Este dreptul nostru!”.

Interviul din 17 august a fost primul din istorie în care un taliban a apărut în direct, la un post TV, în fața unei femei care-l chestiona.

Minunea a ținut puțin. Pe fondul informațiilor tot mai alarmante despre ce pățesc pe tăcute femeile în Afganistan, jurnalista a plecat din țară, împreună cu familia, cu un avion al Forțelor Aeriene din Qatar.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Talibanii au împușcat un cântăreț de muzică populară, la o lună după ce au mitraliat un comediant

* Bilanț rușinos al Secției Speciale: 7 procurori au făcut doar 5 rechizitorii în 3 ani, dar au blocat 6.465 de dosare! „Moftul lui Dragnea” ne-a costat peste 4,5 milioane de euro și încurajarea corupției în justiție

* VIDEO. Șoșoacă a mutat circul pe Transfăgărășan, la întâlnirea cu urșii. Nostalgică după Ceaușescu, i-a certat pe localnici că respectă legea: alungă animalele, în loc să le dea mâncare

* George Simion și-a luat „escortă” pe litoral: cârciumarul care a chemat-o pe Oana Lovin să-l hărțuiască pe Dan Barna!

* Senator USR-PLUS: „Să recuperăm partidul din mâinile unor găşti acaparatoare, conduse de Barna şi Cioloş!”

* VIDEO. Ei sunt cei trei hoți de lemne care l-au bătut crunt pe pădurar în curtea lui!

* Gigi Becali, „dat în primire” de fostul său avocat: a făcut pe bolnavul ca să iasă din pușcărie. „Se făcea banditu’ că e cocoșat. Vrăjeală! Escrocule, pe tine nu te doare nici glezna!”

Baronul Oprișan s-a însurat cu fosta sa secretară, pe care a făcut-o directoare la CJ Vrancea. Familia tradițională PSD-istă: el 56 de ani, ea 37, împreună au trei copii din căsătorii anterioare

* Crimă amoroasă la nivel înalt: ambsadorul Greciei în Brazilia a fost omorât de amantul soției sale braziliene, la comanda acesteia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here