Suceveanca Ermina, care refuză să plece din Afganistan, face propagandă pro-talibani, critică Occidentul și jignește presa internațională: „jurnalism înfometat”! Și părinții ei din România și-au pierdut încrederea în judecata ei

33
8149
Ermina Strutinschi

Ermina Strutinschi, o tânără din Suceava care în ultimii 7 ani a locuit în Afganistan, a transmis un mesaj prin care își asigură prietenii și familia că se află în siguranță. Ea spune că nu are motive să părăsească țara transformată de talibani în Emirat Islamic.

Ermina Strutinschi locuiește în Kabul și este directorul filialei locale a International NGO Safety Organisation. În mesajul ei, redactat în limba engleză și într-o română precară, ea descrie capitala Afganistanului în termeni romantici, ca și cum n-ar exista niciun pericol după venirea talibanilor.

De la o frază la alta, Ermina Strutinschi se transformă într-o propagandistă a regimului taliban. În schimb, critică aprig Occidentul (pentru regimul de sancțiuni impus fundamentaliștilor islamici) și jignește grosolan presa internațională, inclusiv „publicații vestice reputabile” (a se citi: reputate), care practică un „jurnalism înfometat”!

În viziunea îngustă a sucevencei afganizate, presa occidentală este vinovată de toate relele din Afganistan, inclusiv de aducerea la putere a talibanilor (pe care doamna Strutinschi, totuși, n-o consideră a fi ceva rău). Bonus: și „haosul de la Aeroportul Internațional Hamid Karzai, în acest moment, se datorează reportajelor iresponsabile”.

Asta e bezna gândirii! Iar din această beznă n-au putut-o scoate dnici părinții săi, care și-au pierdut încrederea în capacitatea ei de a evalua realist o situație periculoasă. „Părinții mei sunt terifiați de această narativă unilaterală și au încetat să aibă încredere în abilitatea mea de a-mi aprecia mediul de operare, chiar dacă sunt de peste 7 ani în această țară și acest oraș”, scrie Ermina Strutinschi, care „uită” un amănunt esențial: în ultimii 7 ani, la Kabul nu erau talibanii, ci americanii!

Mesajul halucinant al Erminei Strutinschi

„Dragii mei,

Mulțumesc pentru urările de ziua mea. Într-adevăr, s-a dovedit să fie una memorabilă. Sunt în Kabul, în siguranță, și, în ciuda scenelor de groază filmate la aeroport pe care le vedeți pe ecranele voastre acum, orașul e în mare parte calm, și nu am niciun motiv să plec. Am trecut prin puncte de control Talibane fără probleme, chiar ca femeie și ca internațional. Am cumpărat legume în bazar, am vorbit cu negustori. Magazinele sunt deschise, electricitatea și telecomunicațiile funcționează. Nu am fost amenințată direct.

Ceea ce nu am nevoie de la voi e presiune cum ca ar trebui să plec – nu am cum la momentul acesta, din cauza situației de la aeroport, chiar dacă aș vrea, și nu vreau să plec, în primul rând. Sunt în siguranță.

Într-adevăr, situația este fluidă, șocantă pentru mulți, și multi afgani au îngrijorări legitime în privința propriei persoane. În mod tragic, comunitatea internațională, inclusiv unele ambasade vestice care erau privite de mulți prieteni afgani ca bastioane ale drepturilor omului și ale securității, au fugit. Câteva țări au impus un regim neanunțat de sancțiuni care va afecta civilii afgani cel mai mult, și nu noua administrație. Băncile, rezervele de bani pentru populație și situația economică în general sunt cea mai mare îngrijorare acum. Ce am nevoie de la voi e încredere în valoarea asistenței umanitare și de dezvoltare în Afganistan, și sustinere și răbdare pentru mine personal.

Pentru cei care lucrează în mass-media, trebuie să realizați că titluri ca «Infernul Afgan» și «Criză în Afganistan» sunt periculoase. Haosul de la Aeroportul Internațional Hamid Karzai, în acest moment, se datorează reportajelor iresponsabile, care sunt imediat preluate de presa afgană.

Într-o măsură cel puțin, Emiratul Islamic al Afganistanului (Talibanii) nu au câștigat militar, ci au invins într-o bătălie a narativelor. Asta a fost posibil datorită mass-media alarmiste, alimentată de o strategie vestică nefericită de a accelera «negocierile de pace» prin subminarea legitimității fostului guvern. Zvonurile se transformă în fapte prin jurnalism înfometat, și asta a inclus publicații vestice reputabile.

Uneori mă întreb, sincer, cum anumite articole au trecut printr-un proces editiorial. În mod semnificativ, aceste reportaje creează îngrijorări și presiune pe internaționalii rămași aici din partea familiilor și prietenilor de acasă.

Personal, am fost contactată de sute de persoane, care mi-au spus să plec și cum să plec – m-am chinuit să-mi amintesc cine sunt aceste persoane, în multe cazuri. Părinții mei sunt terifiați de această narativă unilaterală și au încetat să aibă încredere în abilitatea mea de a-mi aprecia mediul de operare, chiar dacă sunt de peste 7 ani în această țară și acest oraș, majoritatea timpului în afara unei baze militarizate și responsabila pentru propria siguranță și cea a angajaților mei.

Sunt disponibilă, în măsura în care timpul îmi permite și off the record, să vorbesc cu oricine din media.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Salima Mazari, femeia-guvernator, a scăpat din ghearele talibanilor și se află „într-un loc sigur”! Ea a luptat cu arma în mână împotriva jihadiștilor

* 5 fotografii care au frânt inima planetei. „Ne dăm fiul peste gard, să aibă un viitor fără noi, chiar dacă murim de durere”

Baronul Oprișan s-a însurat cu fosta sa secretară, pe care a făcut-o directoare la CJ Vrancea. Familia tradițională PSD-istă: el 56 de ani, ea 37, împreună au trei copii din căsătorii anterioare

Firea va coordona campania PSD pentru demiterea primăriței Clotilde Armand. Antena 3 și România TV vor susține mediatic operațiunea

Agenția SUA pentru Medicamente: „Nu tratați Covid-19 cu ivermectină! Nu sunteți cai! Nu sunteți vaci!”. „Dr. Becali” și „dr. Șoșoacă” spuneau exact pe dos

Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

Comisarul-hârciog era și pofticios: ca polițist-șef peste două județe, lua șpagă în bani, mașini, terenuri, vacanțe, ceasuri, lucernă, dar pretindea și relații sexuale cu subalternele

Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

Un mare șef de la McDonald’s Brașov chema fete pentru angajare și le racola să se prostitueze. E însurat și are un copil

Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

33 COMENTARII

 1. N-o fi rudă cu (fugarul!) SORIN STRUTINSKY, căăă… DE-ACOLO, de prin Bucovina, ERA ȘI EL: neam de „ruteni”/ucraineni din Vest-Sud-Vest și „Mitteleuropa”) amestecați/corciți cu polonezi!!!

 2. Ce-or fi căutând, frateee…, „moldovIenȘele” și prin… Afganistan???!

  Știm că au umplut (EFECTIV!!!) Țările-ARABE…, dar… și-n Afganistan, în sărăcia aiaaa…?????!!!

   • În anii ’70-’80, cel mai mare centru deee… „AN-PREUNIVERSITAR”, adică pentru acomodare și, mai ales, de învățare a limbii-române („anul de limba-română”), pentru studenții străini (din țările-ARABE mai ales!!!) era laaa… SUCEAVA (cei din Africa-Neagră, Asia – în special din R.P. Chineză și Indochina-comunistă – și din America-Latină mai învățau limba-română și prin alte părți: București, Timișoara…)!!!

    De-aia mulți arabi care au făcut facultatea în România-Comunistă vorbesc… MOLDOVENEȘTE!!!

    Rezultatul este acela că… o PUZDERIE de MOLDOVENCE au ajuns… ARĂBOAICE (!), prin căsătorie!!!

    Iată că unele au ajuns, acu’,… AFGANE (!), tatăăă…!!!

  • Cynicism ON

   Cauta… arabeasca.

   Greata cea mai mare au produs-o insa in anii 80.

   Animalul de Ceausescu s-a gandit el sa aduca in universitatile romanesti tot felul de musulmani – veterani, fosti militari, barbati in toata puterea cuvantului in jurul varstei de 30 de ani. Pe vremea aia cu o suta doua de dollari traiau mai bine decat un doctor bun sau un director de fabrica.
   Ce oligofren sadic piticul Ceausescu. A produs o emasculare in masa a baietilor romani in anii 80 si o corupere generalizata a mediului universitar.

   Fete „bune” si nemancate de acasa au ajuns sa se „vinda” pe o cafea si o pereche de ciorapi. „Vanzarea” e un fel a spune. Erau umilite si degradate intr-un hal fara de hal. Batjocorite.

   Multe au plecat cu masculii lor in diferite tari musulmane. Scarbite de Romania, nu mai putin.

   Cand se strica treburile incep sa urle ca vor in Romania impreuna cu sotii lor (sirieni, iraqieni, iranieni, palestinieni dupa caz) plus pusarticul de rigoare.

   Individa (altminteri draguta) probabil a trecut la islam si se simte bine sub rigorile talibane. Problema e ca daca se imput lucrurile va urla ca romanii nu se arunca sa-i salveze tartiza.

   Femeile trebuie bagate cu nasucul lor dragut in consecinta propriilor fapte. Exact ca pisicile. Altfel toata tara va ajunge sa puta a excremente de pisica.

   • Buna analiza.Am avut colega de liceu de la Ady-Sincai seral care s-a maritat cu un arab, iordanian parca.Acolo in iordania ia facut arabului doi plozi dupa care a schimbat-o pe-o ..vaca.Si-a venit napoi la romanica cu doi pui de camiloi pe care sa-i creasca dacii, parintii ei, urmasi ai lui Decebal si Traian.

 3. Româncele se vind mai usor ca alte natii si se vind pe putin majoritatea.
  In occident româncele cauta a se casatoreasca cu straini. Inclusiv musulmani. Barbatii români cam ramin cu buzele unflate. In bordeluri domina româncele… Un alt mod de destramare a natiei.

  • Cynicism ON!

   Nu! Asta este consecinta politicilor de stanga. Ajutam prostii, lasii si tradatorii sa se praseasca si ii exterminam pe cei mai buni. Romania a fost tara selectiei negative. Romania a suportat un pitic cu minte putina ca ceausescu timp de aproape 25 de ani.

   Credeti ca o natie este formata din hoti si prostituate? Din lasi si tradatori? Acestia sunt rezultatul faptului ca prostii si psihopatii au condus Romania timp de 70 de ani.
   Ei nu pot fi natiunea. Ei nu merita altceva decat sa fie lasati de capul lor.

   Binele pe care il faci pentru ei le subliniaza prostia si nu vor face decat sa te urasca. Prostul nu poate accepta binele, pentru ca asta inseamna sa-si recunoasca mizeria si neputinta.

   De aceea trebuie salvat ceea ce se poate salva. Curvele si hotii… cauza pierduta.

  • @Vlaicu: impotriva violurilor in grup de la Vaslui nu te-ai revoltat! Sunteti plini de civilizatie si lectii pentru altii, voi astia din poporul fruntas la pedofilie, violuri, violenta in familie si trafic de minore! Ai fost tu in Afganistan si ai vazut violuri in grup, ai auzut tu talibani alintandu-se intre ei cu „pedo” cum isi alintau politistii din Bucuresti colegul politist pedofil?!In loc sa criticati talibanii, voi ca niste frustrati sexuali ce sunteti, cu „buza umflata” v-ati repezit ca niste presuri pe femeia care nu vede nicio diferenta intre romanul dezaxat sexual si taliban?!

   • @Tudor
    Ii urasti tare pe romani, asa-i? Si in consecinta minciuna e la liber pentru ca romanii sunt prosti. Dar e bine ca s-a lamurit rolul tau pe aici.

    Bacha bazi iti spune ceva? Baietei violati de batranii satului in Afganistan. De obicei sfarsesc omorati. Vezi ca sunt nenumarate rapoarte.
    Taharrush? Iti zice ceva? Tehnica de viol in grup in care femeia este inconjurata de mai multi barbati ce canta si danseaza, astfel incat este separata de grupul ei si nimeni nu poate vedea ce se intampla in interiorul grupului. Femeia poate fi violata si de 100 de animale. Se practica in toate tarile musulmane!
    De Lara Logan de la CBS violata de scarbosenii in Piata Tahir din Cairo nu ai auzit?

    • Acest ANTIPATOIC-și-PENIBIL (dar… TENACE, al naibiiii!!!) de „tudor”OV este un „troll”repartizat de către Kuzmini (Valeri și GUȘEri!) să mănânce borș-RUSESC pe-aiceaaa…

     Nici nu știm dacă-i RUSKOI sau român TRĂDĂTOR-de-NEAM/VÂMZĂTOR-de-ȚARĂ, dar… este PUTINIST!!!

     Partea bună este cĂ știeee… S.R.I.-ul TOOOOOT (!!!) despre el: l-au IDENTIFICAT, îl MONITORIZEAZĂ („STRÂNS”!!!) și, „la-o-adică”, îl vor „SĂLTA” mintenaș!!!

 4. In anii 8o, aveti dreptate.Am avut colega de clasa 11-12, la seral la Ady-Sincai care nici n-a stat sa termine liceu s-a dus dup-un arabelo,iordanian.Care dupa ce ia facut doi plozi a schimbat-o pe-o vaca.El mai avand ceva neveste, zana noastra era in plus.Romancuta s-a intors napoi in Romanica cu doi catelusi cu paru cret.

 5. Intrebarea e ce face acolo de 7 ani. Ori au trimis-o ”serviciile” sa se infiltreze ori a gresit directia. Toti cauta occidentul, inclusiv afganii.
  Intre talibani nu te plimbi pe strada neinsotita de un barbat din familie. Altfel e liber la viol. Eventual in grup. Poate ii place sa traiasca periculos si ”distractiv” daca nu e casatorita si nu are prin preajma barbati din familie. Poate ca in sfirsit o sa primeasca ceea ce cauta.

   • Ce-areeee…, domnuleee…, (RE)UNIREA cu Moldova-de-dincolo-de-PRUT cuuu… moldovencele din Orientul Apropiat și Mijlociu?????????????????!!!

    Așa cum NU toți oltenii (pe care constatăm căăă… nu-i-prea-aveți-la-suflețel, nuuuu?!!!) – apropo: NU SUNT… OLTEAN!!! – sunt Ceaușescu sau Dragnea, LA FEL… NU toate moldovencele s-auuu… ARABIZAT/AFGANIZAT, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!
    (Mă rog…: NU TOATE, darrr… CAM – PREA! – MULTE!!!)

    • Apropo…, SUBLINIEM: noi nu vrem (vă cităm:) „unirea cu Rep. Moldova” (Sic!), ciii… REunirea-MOLDOVEI-din-stânga-Prutului cu-PATRIA-MAMĂ, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

     Astaaa… (CHIAR!) NU-i o simplă… „nuanță” (Sic!), să știți!!!

 6. Redactia Ziaristii, Departamentul de Stat American in 2021 si Eurostatul pun Romania pe primul loc in UE la trafic de miore si femei si in topul rusinos mondial alaturi de Afganistan si Venezuela si sterge pe jos cu autoritatile din Romania si poporul roman pentru ca nu fac „eforturi minime” sa combata traficul de fiinte umane si dumneavoastra ati gasit relevant sa criticati o femeie care se simte mai in siguranta in Kabul decat in Moldova, sursa de minore si femei traficate in Germania, Spania, Italia si Marea Britanie conform datelor oficiale ale UE si ale Departamentului de Stat?! Haideti sa dam dovada de mai multa decenta, noi poporul asta las cu roiuri de muste pe caciula. E vreo diferenta intre abuzatorul sexual taliban si cel neamt?!! Decenta!

   • Domnule Dunn, s-a mai solicitat, Slavă-Domnului, și bineînțeles că s-a luat în calcul și ceea ce cereți dumneavoastră, dar… se vrea să se dea RUSKOILOR-PUTINIȘTI un… EXEMPLU-de-DEMOCRAȚIE!!!

    Și-apoiii…, cum am mai putea noi să fim la curent cu ceea ce se răspândește prin „Vocea Moskvei”, dacă n-ar mai MÂZGĂLI acest „tudor”OV pe-aici, nuuuuuuuuuuuuu?!!!

    • Pai deja se vede ce au facut cu g4media. Au facut praf sectiunea de comentarii.
     Oamenii au dreptul sa spuna tot ce le trece prin cap. Insa nu au dreptul sa minta. Ori jegosul asta nu face decat sa minta. Trei vorbe cinci minciuni.

     Treaba este foarte serioasa. Pentru ca au acaparat toate canalele. Si nu fac altceva decat sa deraieze orice discutie serioasa si sa-si deverseze mizeriile si minciunile.

     Parerea mea este ca trebuie banati. Banati fiind, nu pot sa minta, nu mint, nu-si incaseaza banii, nu-si incaseaza banii, se apuca de munca sau mor de foame. Problema rezolvata!

     • Din pacate pe g4media nu sunt cenzurate timpeniile ci comentariile care contravin unei anumite politici. Nu poti comenta contra curentului progresist. Sunt lasate vreo doua comentarii de forma sa para ca e libertate de expreie si in rest e cenzura ca-n China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.