VIDEO. Îngrozitor! Calvarul bolnavilor de cancer, obligați să stea la cozi imense, în frig, în plină pandemie, pentru a-și lua medicamente

1
1808

În plină criză de pandemie, când toată lumea face apeluri ca oamenii să stea în casă și să aplice „distanțarea socială”, la Cluj-Napoca au fost înregistrate scene înfiorătoare.

Bolnavii de cancer din zonă sunt obligați să stea la cozi imense, în fața Institutului Oncologic „Ion Chiruță” din capitala Ardealului, pentru a-și primi tratamentul care îi ține în viață.

Acești oameni, în aceste condiții, sunt predispuși infectării cu coronavirus. Ar fi o nenorocire pentru ei, acești oameni fiind extrem de vulnerabili la COVID-19.

La toate aceste pericole se adaugă și frigul pe care bolnavii de cancer sunt nevoiți să-l înfrunte, mai ales că ziua de luni a fost neașteptat de fruguroasă, cu zăpadă și ger specifice iernii.

Cel care a semnalat crunta situație este deputatul Emanuel Ungureanu (USR), vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Acesta a postat pe Facebook o filmare care surprinde zecile, poate chiar sutele de oameni, care așteaptă în frig. Ungureanu a adăugat și un text prin care își strigă revolta.

VIDEO: Imaginile înfiorătoare de la Cluj

Mesajul lui Emanuel Ungureanu

„ÎNGROZITOR! UMILIRE, SUFERINȚĂ, BATJOCURĂ!

Cozi de zeci de metri, în frig și ninsoare, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, azi dimineață, de la ora 7!

Pacienții cu cancer stau cu orele, de dimineață, la cozi infernale, în frig, pentru a primi tratamentul de care depinde supraviețuirea lor.

În plină criză COVID-19, acești bolnavi sunt cei mai expuși infectării.

Nu poate fi vorba de distanțare socială aici, nu se respectă cei 1,5 metri între bolnavi. Jandarmii sunt uluiți de suferința oamenilor și nu sunt capabili să ia măsuri.

Ce face statul român acum cu acești bolnavi se numește crimă colectivă.

Am urlat zile în șir la Guvern să permită emiterea rețetelor online pentru pacienții cu cancer, să desființeze temporar mizeria numită card de sănătate, să valideze consultații telefonice și servicii de telemedicină.

Ori nu le pasă, ori sunt incompetenți, sau mai degrabă ambele.

Imaginile acestea mi-au sfâșiat inima.

Soluții pentru evitarea acestor aglomerări și umilirea pacienților sunt, le-am propus Casei de Asigurări de Sănătate încă de acum 7 zile, le reiau.

PROPUNERI pentru Casa de Asigurări, pentru pacienții oncologici, în contextul COVID-19:

– eliberarea de către Casele de Asigurări a documentelor pentru pacienții oncologici în format electronic (adeverințe de asigurat etc.);

– eliberarea online a concediilor medicale pentru pacienții cu cancer;

– eliberarea online a rețetelor pentru terapiile orale care nu necesită examinări (imagistice, laborator etc.) de evaluare a răspunsului la tratament, fără Cardul de sănătate (prin verificarea calității de asigurat în PIAS) sau pe baza adeverinței de asigurat în situațiile când PIAS nu funcționează.

Acest tip de serviciu trebuie însoțit de documentarea unei discuții cu pacientul, telefonic sau pe Skype, FaceTime etc., din care să reiasă că pacientul poate continua tratamentul.

SOLIDARITATE!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here