Cele 6 zile fatale ale lui Vasile Ouatu, milionarul doborât de coronavirus. Avea dosar penal pentru că refuzase internarea. Era patron de restaurant și de club sportiv, traseist politic, fost viceprimar la Piatra Neamț

3
22213

Persoana de 70 de ani care a murit duminică seara într-un spital din Iași, numită „decedatul nr. 3 cu coronavirus”, era Vasile Ouatu, un personaj potent, influent și cunoscut în județul Neamț.

Totul a început cu un comunicat postat duminică seara pe site-ul Ministerului Sănătății:

„În această seară s-a înregistrat încă un deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani care a fost internat în Spitalul Județean Piatra Neamț. Este confirmat pozitiv la COVID-19 în data de 19 martie 2020 și în data de 20 martie 2020 transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Pacientul avea afecțiuni cronice preexistente (diabet, hipertensiune arterială). În urma anchetei epidemiologice nu s-a constat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată.”

Ulterior, au apărut informații mai precise. Bărbatul de 70 de ani, clasificat ca fiind a treia victimă a coronavirusului în România, era un personaj cunoscut în Moldova și puternic în județul Neamț: Vasile Cristian Ouatu.

Vasile Ouatu suferea de diabet, hipertensiune arterială și alte boli asociate, care i-au agravat starea de sănătate.

Sfârșitul tragic al lui Ouatu a venit în câțiva pași:

 • Marți, 17 martie, în jurul orei 21.00, Vasile Ouatu – simțindu-se rău – s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean din Piatra Neamț. A fost transportat, cu ambulanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. După investigațiile de la Bisericani, a fost transportat înapoi la Spitalul Județean, unde a refuzat internarea și alte investigații.
 • Miercuri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț a deschis un dosar penal pe numele Vasile Ouatu, având ca obiect săvârşirea infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, potrivit Mediafax. Speriat de dosar, milionarul s-a dus din nou la Spitalul Județean, să i se preleveze probe pentru testul COVID-19.
 • Joi au venit rezultatele testului: Ouatu a fost confirmat pozitiv la coronavirus.
 • Vineri a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. Se simțea foarte rău.
 • Sâmbătă, starea sa de sănătate părea să se îmbunătățească.
 • Duminică seara, în jurul orei 21.00, a decedat.

Dans sportiv și petreceri cu sute de oameni

Recent, înainte de a afla că e infectat cu coronavirus, Vasile Ouatu a participat la un concurs de dans sportiv, alături de zeci de nemțeni. Alte două persoane, care au fost la același eveniment, au fost găsite pozitive.

Vasile Ouatu ar fi organizat și participat și la mai multe petreceri, cu sute de oameni, la localul pe care îl deținea, informează presa locală.

Ouatu avea mai multe afecțiuni cronice, precum diabet și hipertensiune arterială.

Vasile Ouatu – poză de familie

Cei trei Ouatu: politicianul, lichidatorul și comisarul-șef

Vasile Ouatu era un controversat om de afaceri, patron al unui complex comercial (inclusiv al restaurantului Unic) și al echipei de volei feminin Unic, ambele din Piatra Neamț.

Umbrele care planau asupra sa aveau legătură cu traseismul politic pe care l-a practicat, din oportunism, timp de trei decenii, dar mai ales cu felul în care și-a făcut averea, într-o morișcă adesea penală cu frații săi Ioan și Gheorghe Ouatu.

Colonelul Ioan Ouatu a fost șef Serviciului de Informații și Protecție Internă Neamț (celebrul SIPI, zis și „Doi și-un sfert” – UM 0215). A fost destituit in 2001 în urma unei verificări a Corpului de Control al Guvernului, condus pe atunci de Ovidiu Bercea. Ulterior a ajuns șeful Serviciului Pașapoarte al județului Neamț, fiind acuzat că ar fi încasat șpăgi pentru a elibera pașapoarte în regim de urgență.

Gheorghe Ouatu era pe punctul de a fi anchetat în 2002, pentru acțiunile sale dubioase de lichidator judiciar, în combinații cu frații săi. În 2007, „Romania liberă” dezvăluia că deține un înscris al regretatului procuror Cristian Panait – cel care s-a sinucis în 2002 – de unde rezulta intenția acestuia de a-l ancheta penal pe Gheorghe Ouatu, fratele comisarului-șef Ioan Ouatu. Dosarul a murit odată cu procurorul Panait.

Reporterii ziarului „România liberă” au inventariat averea familiei Ouatu, care era compusă din: un hotel, două cabane la munte, magazine, vile, apartamente, mașini de lux. Parte din clădiri au fost obținute după lichidarea judiciară a unor companii de stat, operațiune realizată de firma Fiscal Expert Business SRL, proprietatea lui Gheorghe Ouatu.

Super-traseist politic: PSD – PRM – PD – PNL

Ouatu a fost și viceprimar al orașului Piatra Neamț, din partea Partidului Democrat (PD), în perioada 2004-2008. El a fost ales pe lista PRM, pe 6 iunie 2004, iar 22 de zile mai târziu, după ce Gheorghe Ștefan – „Pinalti” (PD) a câștigat funcția de primar, Ouatu a trecut la PD.

Vasile Ouatu nu stătuse nici la PRM prea mult: doar patru luni, din februarie până în iunie 2004. Înainte de a intra în partidul lui C V. Tudor, el activase în PSD, fiind vicepreședinte al organizației județene PSD Neamț.

În octombrie 2014, pe când era din nou consilier local, Ouatu a demisionat din PDL (fostul PD), devenind independent.

În 2019, presa locală îl localiza la PNL, partid din partea căruia voia să candideze pentru funcția de primar la Piatra Neamț, înscriindu-se în cura internă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

 1. În concluzie, țara a mai scăpat de un borfaș malefic sekurist / milițian …
  Ouatule, poate îți iei cât mai repede și frații interlopi, precum și pe TOȚI cei din gaszka în care ați acționat ca niște derbedei găunoși mizerabili ce sunteți (ai fost !) !
  În străfundurile iadului să ajungi nemernicule, alături de toți schimonosiții asemănători unei subspecii ca tine ! 👹👺😱

 2. O javra psdista mai putin, cand aud de corona la ciolacu, ponta, tariceanu, dancila, orlando, volguta, codrin, nicolicea, serban nicolae, draknea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here