VIDEO În ghearele Moscovei: președintele Moldovei, filmat primind de la oligarhul Plahotniuc o sarsana cu bani. Cum se negocia federalizarea țării: “Putin mi-a spus în ochi ieri”

1
2423

Capturarea Moldovei de câtre Rusia și oligarhii corupți pare fără scăpare: portalul agora.md publică luni o înregistrare video în care președintele Igor Dodon primește de la oligarhul Vlad Plahotniuc o sarsana neagră aparent plină cu bani. Secvența și decorul tranzacției par desprinse din filmele americane cu mafioți ruși.

Filmul a fost obținut de deputatul Iurie Reniță, fost ambasador al Moldovei în România, și pus la dispoziția presei. În înregistrare se aude și un dialog între personaje, care vorbesc despre “plata salariilor”.

Filmul surprinde momentul în care Plahotniuc întinde sacoșa, iar Dodon spune că “mâine trebuie să dea salariile

O lungă perioadă de timp, Vlad Plahotniuc (acum fugar), fostul lider al Partidului Democrat, și președintele Igor Dodon, de la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, s-au legitimat public ca fiind exponenții a două tabere opuse.

Plahotniuc, oligarhul omnipotent care subjugase economic țara, storcând-o fără milă și iradiind corupție, mima europenismul și o afiliere la România.

Dodon, nostalgic sovietic, simbol al așa-zisului moldovenism, nu se sfia să trâmbițeze supunerea față de Rusia și nostalgia față de momentul în care Basarabia fusese gubernie.

În realitate, așa cum se poate vedea și din înregistrare făcută, aparent, în vara anului trecut, cei doi erau părtași, în spatele scenei, iar Plahoniuc îl finanța direct pe Dodon, care își plătea partidul din banii oligarhului. O corupție profundă, totală, dincolo de orice limită imaginabilă, care arată de ce Moldova a rămas până azi cea mai săracă țară a Europei, depopulată și controlată de Rusia.

Dialogul dintre cei doi, în timp ce Plahotniuc întinde sacoșa:

„Igor Dodon: Iar umblați cu culioașele?
Vlad Plahotniuc: Eu nu știu cât Costea mi-a dat.
Igor Dodon: Dați lui Costea și mâine îi va da lui Cornel, pentru că eu la cinci zbor și el trebuie să dea salariile.
Vlad Plahotniuc arată către Sergiu Iaralov, fost vicepreședinte al partidului său: El trebuie să îi dea lui Cornel?
Igor Dodon: Da, ei se vor lămuri între ei”.

Deputatul Iurie Reniță, cel care a dat înregistrarea presei, a anunțat că va depune o plângere la procurorul general Alexandru Stoianoglo.

„Rușii sunt gata să vă primească la Putin și să scoată toate problemele cu dosarele. Putin în față mi-a zis «sub garanțiile mele personale». Putin mi-a spus în ochi ieri. Eu nu am motive să nu-l cred pe Putin”

Cei de la agora.md menționează că nu e prima înregistrare în care șeful statului moldovean este surprins în ipostaze compromițătoare.

Într-un alt film se poate auzi cum Dodon afirmă că s-ar putea înțelege cu Rusia ca să fie închise dosarele penale ale lui Plahotniuc dacă se finalizează federalizarea Moldovei.

Ceea ce îi spune Dodon oligarhului e halucinant: „Rușii sunt gata să vă primească la Putin și să scoată toate problemele cu dosarele. Putin în față mi-a zis «sub garanțiile mele personale». Putin mi-a spus în ochi ieri. Eu nu am motive să nu-l cred pe Putin”.

Într-un alt filmuleț, Dodon invocă “7-800 sute pe lună, pentru întreținerea partidului”, iar Pahotniuc îi răspunde că “depășesc cheltuielile noastre”!

În urmă cu două luni, Procuratura Anticorupție (PA) din Moldova a anunțat că suspendă urmărirea penală în privința finanțării Partidului Socialiștilor, al lui Dodon, întrucât nu s-au găsit tranzacții suspecte și nici probe că ar fi ceva ilegal.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Amenzi între 500 și 2.500 de lei pentru cei care nu poartă mască în spații închise. Zona metropolitană se întinde până la 30 km de oraș, plus întregul județ Ilfov

1 COMENTARIU

  1. Da, biata Basarabie ar avea o sansa sa scape si de javra corupta rusofila scula a Moscovei, dodon. De mizerabilul plahotniuc aparent a scapat, insa prinde orbul, scoate-i ochii. Daca nu se recupereaza ce-a furat, judecata, cand o fi ea, ca parca e fugit in SUA, nu tine nici de foame, nici de cald.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here