Erorile de proiectare ale unui submarin netestat suficient și amatorismul la organizarea excursiilor pe fundul Atlanticului, la epava Titanicului, au stat la originea imploziei submersibilului în care se aflau cei 5 bogătași, arată toate datele apărute până acum. James Cameron, regizorul care a făcut filmul Titanic în 1997, a declarat pentru BBC că milionarul Stockton Rush, patronul companiei OceanGate, fusese avertizat asupra problemelor, dar toate semnalele de alarmă au fost bagatelizate.
James Cameron (68 de ani) s-a documentat temeinic când a făcut filmul „Titanic”, inclusiv prin efectuarea a 33 de scufundări cu submarinul la 3.800 de metri adâncime, până la epava celebrului transatlantic.
„Comunicațiile lor au fost pierdute, iar navigația a fost de asemenea pierdută – și atunci am spus instantaneu că nu poți pierde comunicațiile și navigația deodată fără un eveniment catastrofal extrem. Și primul lucru care mi-a venit în minte a fost o implozie. Acum avem un alt naufragiu care se bazează, din păcate, pe aceleași principii de nerespectare a avertismentelor. OceanGate a fost avertizată”, a comentat celebrul regizor.
‘Titanic’ director James Cameron on the ‘catastrophic implosion’ of Titan submersible: “I’m struck by the similarity of the Titanic disaster itself, where the captain was repeatedly warned about ice ahead of his ship and yet he steamed at full speed into an ice field.” pic.twitter.com/vO8JkCXS5f
— ABC News (@ABC) June 22, 2023
Cameron a dezvăluit că au fost persoane care au demisionat din compania OceanGate, iar mai multe persoane din cadrul comunității de pasionați de scufundări la mare adâncime au trimis acum câtva timp o scrisoare la compania lui Stockton Rush, avertizând că „mergeți spre catastrofă”.
Nu doar scufundătorii particulari trăseseră semnale de alarmă. În 2018, Societatea de Tehnologie Marină (MTS) trimisese o scrisoare companiei de turism de lux, atrâgând atenția că „actuala abordare experimentală adoptată de OceanGate (…) ar putea duce la rezultate negative (de la minore la catastrofe)”.
Înainte de a fi găsite rămășițele submarinului, „New York Post” a publicat declarațiile făcute într-o înregistrare video de Stockton Rush (61 de ani), patronul și directorul executiv al OceanGate. Acesta spusese că el nu angajează „bărbați albi de 50 de ani” cu experiență militară, așa cum fac celelalte companii care se ocupă de scufundările turistice la mare adâncime, deoarece îl indispun.
Milionarul afirma că el n-are nevoie de experiența unor foști marinari pe submarine pentru că se descurcă și cu un joystick pentru jocuri video de 30 de dolari ca să conducă submersibilul pe fundul mării, și angajează personal tânăr ca să-i inspire pe copiii de 16 ani luați în excursiile la mare adâncime.
Stockton a pierit în accidentul submarinului Titan, alături de alți patru milionari care plătiseră câte 250.000 de dolari ca să viziteze epava transatlanticului Titanic, scufundat de un aisberg în 1912.
Comunicațiile cu cei 5, aflați la bordul submarinului, au încetat duminică. Aceștia au fost căutați timp de 4 zile de Paza de Coastă americană, crezându-se la un moment dat chiar că ar fi în viață pe fundul oceanului. Joi s-au găsit însă resturi din submarin. Toate indiciile sugerează că defecțiuni de construcție au făcut ca nava să facă implozie la mare adâncime. Moartea celor 5 a fost, după toate probabilitățile, fulgerătoare, „în câteva milisecunde”.