VIDEO. Cum funcționează rachetele ucrainene Stugna-P, cu care au fost distruse sute de tancuri rusești de la 2 kilometri distanță

0
2128

Luptătorii ucraineni au distrus până în prezent peste 700 de tancuri și aproape 2.000 de vehicule blindate inamice. De mare ajutor le-au fost rachetele sol-aer portabile Javelin, dar și sistemul de rachete antitanc de producție proprie, Stugna-P.

Sistemul de rachete antitanc Stugna-P este cea mai recentă și eficientă armă antitanc dezvoltată de biroul de proiectare Luch din Kiev, fiind în serviciul Forțele Armate ale Ucrainei din 2011.

Are două părți principale: un lansator (trepied cu un sistem de ghidare fix) și o rachetă în containerul de lansare. Undeva în apropiere, într-un loc adăpostit, operatorul desfășoară a doua parte a ATGM-ului – o telecomandă fixată într-o valijoară cu ecran și comenzi în interior.

Operatorul vede ținta pe monitor. Imaginea este transmisă de la sistemul de ghidare. După stabilirea țintei, el apasă „start” și, chiar dacă se află în mișcare, continuă s-o țină la vedere.

Sistemul de ghidare este semi-automat, controlat de un laser. Pentru a se evita alinierea greșită, lansatorul nu se mută și nu se reîncarcă în timpul ghidării.

Militarii ucraineni au doborât deja, cu Stugna-P, sute de ținte rusești în mișcare, inclusiv tancuri, vehicule blindate de transport de trupe, sisteme de rachete antiaeriene și chiar un elicopter Kamov Ka-52 în valoare de 10 milioane de dolari.

Rachetele de 130 de milimetri din containerele de transport și lansare pot avea fragmente cumulative, termobarice sau puternic explozive. Astfel, prin intermediul Stugna-P pot fi lovite nu numai ținte blindate, ci și obiective strategice.

Lungimea containerului cu rachetă – 1.340 de milimetri; diametrul – 140 de milimetri.

Complexul este capabil să lovească ținte blindate la o distanță cuprinsă între 100 de metri și 4-5 kilometri, în funcție de iluminare. Datorită camerei termice încorporate, țintele inamice pot fi lovite și pe timp de noapte.

Costul unei rachete ajunge la aproximativ 20.000 de dolari, în timp ce un Javelin atinge 75.000 de dolari.

Videoclipul postat de armata ucraineană îi este dedicat lui Iuri Oleinik, un cameraman din Lvov, luptător al uneia dintre brigăzile Forțelor Armate ale Ucrainei, care a murit la datorie în regiunea Lugansk pe 27 martie 2022.

VIDEO: Cum este distrus un tanc rusesc

Instalația antitanc a fost folosită împotriva unei coloane de vehicule blindate rusești. După prima încercare nereușită, Stugna-P spulberă, de la peste 2 kilometri distanță, un sistem Buratino TOS-1 (lansator sovietic de rachete multiple de 220 de milimetri, capabil să utilizeze focoase termobarice, montat pe un șasiu de tanc T-72).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rusia amenință Finlanda și Suedia cu arme nucleare dacă nu renunță la NATO! “Trebuie să restabilim echilibrul. Să sperăm că bunul-simț al vecinilor noștri nordici va învinge”

* „Crucișătorul stătea ca o rață pe lac”. Incredibila poveste a distrugerii navei-amiral a flotei ruse în Marea Neagră. Planul inteligent al ucrainenilor a fost ușurat de erorile prostești ale rușilor

* Cum a fost capturat finul ucrainean al lui Putin. Voia să traverseze râul Nistru cu o barcă și să ajungă în Transnistria, cu ajutorul unor interlopi și polițiști corupți. Agenți FSB l-ar fi preluat și transportat la Moscova

Joc periculos: Zelenski l-a respins pe președintele german Steinmeier pentru îngăduința față de Putin, iar acum e refuzat de cancelarul Scholz, care se declară „iritat”

* „După ocuparea Ucrainei, Rusia va da o bucată din ea Ungariei, la schimb cu ieșirea din UE și din NATO, apoi va «elibera» România, Polonia și țările baltice”

Rușii plănuiesc un „carnaval al groazei“ pe 9 mai, în Mariupolul distrus. S-a ordonat curățarea de morți și dărâmături a unei zone în centru, pentru parada militară

La Mariupol, Rusia „a atacat cu arme chimice“, împrăștiate cu dronele. Un lider separatist ceruse „să afumăm cârtițele ucrainene” care rezistă în oraș

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Beizadelele Kremlinului, crescute în Occidentul blamat de părinți. Ipocrizia liderilor de la Moscova

Finala Macron – Le Pen începe de la +4,5% pentru actualul președinte francez. În 2017, diferența a fost mai mică (2,7%), dar Macron a spulberat-o în turul 2 pe candidata extremei drepte

Raportul SUA despre România: corupție generalizată, presă controlată de politicieni, jurnaliști hărțuiți și antisemitism în Parlament

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here