Crucișătorul Moscova s-a scufundat! Rusia a recunoscut pierderea navei-amiral din flota Mării Negre, după ce inițial pretinsese că o remorchează spre Crimeea și o va repara „timp de un an”

0
1318
Crucișătorul Moscova, nava-amiral a flotei de război rusești în Marea Neagră, s-a scufundat în noaptea de joi spre vineri

Crucișătorul Moscova, nava-amiral a flotei de război rusești din Marea Neagră, s-a scufundat joi seara, la 24 de ore după ce a fost lovită de două rachete ucrainene. Informația privind pierderea celei mai puternice nave a lui Putin în zona bazinului mediteraneean a fost confirmată oficial de Ministerul Apărării din Rusia, scrie BBC.

Rușii au recunoscut evenimentul după un lanț întreg de bâlbe și minciuni. Mai întâi, au refuzat să accepte că nava Moscova, simbolul puterii militare a Rusiei, a fost lovită de rachete ucrainene.

În comunicatele oficiale, comandamentul armatei rusești pretinde în continuare că „a avut loc o explozie” generată de „un incendiu” în zona sălii munițiilor, fără să se pomenească sursa acestui „incendiu”. S-a menționat de fiecare dată că „o anchetă e în curs de desfășurare”, de asemenea fără să se explice cum s-ar putea derula această investigație câtă vreme oamenii au fost evacuați de pe epavă.

Apoi, pe parcursul zilei de joi, rușii au dat asigurări de cel puțin 3 ori că „nava plutește” și „e remorcată spre port” (spre portul Sevastopol din Crimeea), unde reparațiile vor dura „cel puțin un an”.

Între timp, însă, epava – despre care experții occidentali spuneau că s-a răsturnat într-o parte – s-a scufundat. Rusia a acceptat, în cele din urmă, evidența. Agenția TASS a transmis comunicatul Armatei: “În timp ce era remorcat (…) spre portul de destinație, vasul și-a pierdut echilibrul din cauza avariilor suferite, deoarece a izbucnit un incendiu în urma exploziei muniției. Având în vedere marea agitată, nava s-a scufundat“.

Crucișătorul Moscova a fost lovit miercuri noaptea de două rachete Neptun trase de ucraineni, după ce aceștia i-au pregătit o ambuscadă, profitând de gravele erori comise de comandanții ruși. Ucrainenii au sesizat că, timp de două luni, nava-amiral a Rusiei s-a deplasat pe aceeași rută în Marea Neagră, în preajma coastelor ucrainene și relativ aproape de Insula Șerpilor. Așa că au desfășurat o baterie de artilerie anti-navală lângă Odessa și, când a venit momentul, au trimis drone Bayraktar să facă o diversiune lângă Crimeea. Rușii au fost distrași de atacul fals, timp în care două rachete Neptun au lovit crucișătorul care „stătea ca o rață pe lac”.

Distrugerea crucișătorului Moscova a redus drastic șansele rușilor de a mai debarca la Odessa

Disputele continuă însă în jurul acestui eveniment. Ucrainenii raportează că s-au înregistrat sute de morți în rândurile echipajului de 512 marinari, doar 50 confirmându-se că au fost salvați. Navele rusești de intervenție n-au putut să se apropie de crucișător din cauza exploziilor care se produceau în sala munițiilor și a vremii furtunoase.

În schimb, Kremlinul insistă că „tot echipajul a fost salvat”.

Construită la începutul anilor 1980, în timpul Uniunii Sovietice, nava a fost inițial numită „Slava” și staționa în portul ucrainean Mikolaev. Apoi, după destrămarea URSS, a trecut în flota rusă, fiind redenumită „Moscova”, modernizată de două ori și transformată în nava-amiral a flotei lui Putin după 2000. Crucișătorul, care avea o mare putere de foc, fiind echipat cu numeroase tipuri de rachete, a participat activ la războiul civil din Siria în perioada 2015-2016.

După acest eveniment, spun specialiștii, posibilitatea ca Rusia să mai lansese o debarcare amfibie la Odessa s-a redus foarte mult.

Cântărind 12.490 de tone, lung de 186,4 metri și înarmat, printre altele, cu 16 rachete anti-navale Vulkan, crucișătorul Moscova devine cea mai mare navă din lume scufundată în luptă după Al Doilea Război Mondial.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rusia amenință Finlanda și Suedia cu arme nucleare dacă nu renunță la NATO! “Trebuie să restabilim echilibrul. Să sperăm că bunul-simț al vecinilor noștri nordici va învinge”

* „Crucișătorul stătea ca o rață pe lac”. Incredibila poveste a distrugerii navei-amiral a flotei ruse în Marea Neagră. Planul inteligent al ucrainenilor a fost ușurat de erorile prostești ale rușilor

* Cum a fost capturat finul ucrainean al lui Putin. Voia să traverseze râul Nistru cu o barcă și să ajungă în Transnistria, cu ajutorul unor interlopi și polițiști corupți. Agenți FSB l-ar fi preluat și transportat la Moscova

Joc periculos: Zelenski l-a respins pe președintele german Steinmeier pentru îngăduința față de Putin, iar acum e refuzat de cancelarul Scholz, care se declară „iritat”

* „După ocuparea Ucrainei, Rusia va da o bucată din ea Ungariei, la schimb cu ieșirea din UE și din NATO, apoi va «elibera» România, Polonia și țările baltice”

Rușii plănuiesc un „carnaval al groazei“ pe 9 mai, în Mariupolul distrus. S-a ordonat curățarea de morți și dărâmături a unei zone în centru, pentru parada militară

La Mariupol, Rusia „a atacat cu arme chimice“, împrăștiate cu dronele. Un lider separatist ceruse „să afumăm cârtițele ucrainene” care rezistă în oraș

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Beizadelele Kremlinului, crescute în Occidentul blamat de părinți. Ipocrizia liderilor de la Moscova

Finala Macron – Le Pen începe de la +4,5% pentru actualul președinte francez. În 2017, diferența a fost mai mică (2,7%), dar Macron a spulberat-o în turul 2 pe candidata extremei drepte

Raportul SUA despre România: corupție generalizată, presă controlată de politicieni, jurnaliști hărțuiți și antisemitism în Parlament

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here