VIDEO. 8 schimbări majore după 1 iunie, anunțate de Klaus Iohannis. Dispare declarația, se reia transportul internațional, se redeschid terasele și plajele, se pot ține spectacole în aer liber și competiții sportive, se organizează sesiunea a doua la Capacitate și Bacalaureat

2
3297

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut anunțuri importante joi, la Palatul Cotroceni, într-o declarație de presă care a vizat măsurile de relaxare aplicate de la 1 iulie.

Principalele noutăți de la 1 iunie:

 • dispare declarația pe proprie răspundere, urmare a faptului că deplasările în afara localității vor fi libere, nu vor mai avea restricții;
 • se reia transportul internațional – rutier și feroviar (nu și cel aerian!);
 • se redeschid terasele;
 • se poate merge la plajă;
 • pot fi ținute spectacole în aer liber, cu maximum 500 de spectatori;
 • pot fi reluate competițiile sportive în aer liber, fără spectatori;
 • pentru elevii de clasa a 8-a bolnavi sau cu temperatură de peste 37,3°C, se va organiza o a doua sesiune de Evaluare Națională, începând din 29 iunie (prima e din 15 iunie);
 • pentru elevii de clasa a 12-a bolnavi sau cu temperatură de peste 37,3°C, se va organiza o a doua sesiune de Bacalaureat, în luna august (prima e din 22 iunie).

VIDEO: Anunțul lui Klaus Iohannis

https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/715175209296778/

Declarația de presă a lui Klaus Iohannis

„Am avut o ședință destul de lungă, împreună cu premierul Orban, cu mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare.

Dați-mi voie să vă spun prima dată: avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi (pe zi – n. red.), avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci, nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei.

În consecință, în continuare, atenție, atenție, atenție!

În ce privește, totuși, măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activități care până acum au fost interzise vor redeveni posibile.

Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele. Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui să fie la cel puțin doi metri, vor putea să stea maximum patru persoane la o masă și, în acest fel, lucrurile vor fi, zicem noi, sub control.

De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scaunele de plajă.

Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții, sigur, de siguranță, de distanțare și de igienă.

Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă.

În ce privește deplasările în afara localității, acestea de la 1 iunie vor fi libere. Deci nu va mai fi nevoie de declarație când ieșim cu mașina, sau cu piciorul, sau cu bicicleta din localitate.

În ce privește competițiile sportive, avem și aici o veste bună. Se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie, dar – atenție! – pentru sporturile care se practică afară, în aer liber, și mai puțin sporturi de contact. Deci sporturile vor fi, competițiile vor fi posibile în aer liber, mai puțin sporturile de contact, și competițiile se vor desfășura în această etapă fără spectatori.

Acum, o temă extrem de importantă pentru foarte mulți părinți și elevi sunt examenele naționale și le-am discutat pe acestea, fiindcă au apărut tot felul de întrebări. Părerea mea a fost că trebuie să-i lămurim pe oameni foarte bine, ca să știe ce se întâmplă.

Prima concluzie: examenele naționale vor avea loc fizic așa cum au fost planificate și anunțate deja de câteva săptămâni. Deci Evaluarea Națională se va face începând din 15 iunie, așa cum a fost planificată, după care vor avea loc examenele de Bacalaureat.

Însă a apărut o problemă pe care am dorit să o rezolvăm. Este posibil să fie copii care sunt bolnavi atunci când se ține examenul. Este posibil să vină copii la școală pentru examen și la termometru să se constate că au febră și nu pot să intre la examen. Pentru acești copii am considerat că trebuie să găsim o soluție să primească totuși aceeași șansă ca și copiii care pot intra la examen și atunci se va organiza – atenție!, vorbesc de Evaluare Națională, deci Evaluarea Națională se ține, începând din 15 iunie, așa cum a fost planificată – pentru copiii însă care sunt bolnavi, care sunt găsiți cu febră la intrarea în școală, care sunt izolați împreună cu familia la domiciliu, care sunt într-o localitate sau într-un cartier care este în carantină, pentru aceștia, deci pentru motive medicale și de carantină, și numai pentru aceștia, se organizează o a doua sesiune de Evaluare Națională, începând din 29 iunie.

Deci, repet, Evaluarea Națională se ține cum este planificată. Pentru cei care sunt însă bolnavi, găsiți cu temperatură, cu febră la intrarea în școală, sau izolați cu familia, sau carantinați, se organizează a doua sesiune.

În privința Bacalaureatului, cu siguranță că și aici este posibil să fie copii care au diferite probleme și, pentru a putea rezolva paușal chestiunea celor care din varii motive nu pot veni la prima sesiune, se va organiza, ca și în alți ani, o a doua sesiune de Bacalaureat, în august, și acești copii vor putea atunci să participe la a doua sesiune de Bacalaureat în august.

Deci, și Evaluarea va avea o doua sesiune, dar numai pentru copiii care au fost bolnavi, sau izolați sau carantinați, iar pentru Bacalaureat prima sesiune absolut normal, a doua sesiune în august, ca și în alți ani.

În final, dați-mi voie să vă repet, dragi români, dragi tineri, dragi elevi, dragi copii: cu toții vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanțarea, purtăm mască în spațiile închise și avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Lista celor 103 municipii cu zone metropolitane pe 30 km, în care nu e obligatorie declarația pe proprie răspundere

2 COMENTARII

 1. Se pare că venirea Primei Doamne la Cotroceni a avut efecte vizibile!!.. i-aș sugera că să rămână lângă Președinte măcar până la toamnă!!.. oricum școală de termină, există varianta pe net,cel mai bun lucru asta-i … rămâneți în capitală !!..un ochi de femeie vede lucrurile altfel și poate să-i dea sfaturi bune..!!.ca într-o familie , discuți liber ,te sfătuiești, alegi variantele cele mai bune…

  • Bai se pare ca nu ai primit raportul de la Kremlin.
   Va explica taticul vostreu acolo cum sa luati muie anul acesta, rezemat de gard,in genunchi,in patru labe….
   Mai pleaca dreakului de pe aici mai jigodie. Hai mars pe Cotidianul lui Nistorescuu…… suge acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.