Marile companii care sunt aproape de sintetizarea unor vaccinuri contra noului coronavirus pot estima, deja, prețurile pentru produsele lor, iar lupta este acerbă. Europenii de la Sanofi și GSK, care au precontracte cu Comisia Europeană, îl vor comercializa cu “sub 10 euro”, anunță Olivier Bogillot, președintele Sanofi Franța.
În schimb, rivalii de la AstraZeneca, la rândul lor foarte aproape de scoaterea pe piață a vaccinului pe care-l fac împreună cu cercetătorii de la Oxford, au anunțat un preț mult mai clar, de 2,5 euro. Și AstraZeneca a semnat un precontract cu Comisia Europeană.
Sanofi, GSK și AstraZeneca sunt în faza a treia de teste clinice pentru vaccinurile sintetizate. Este ultima fază de verificare a produselor înainte de a fi scoase pe piață. AstraZeneca anticipa că, dacă nu apare ceva neprevăzut, vaccinul făcut împreună cu cercetătorii de la Oxford va fi gata în această lună.
Americanii lucrează cu compania Moderna, de asemenea aflată în faza a treia de teste pentru vaccinul său.
Cel mai competitiv preț se anunță a fi cel al companiei AstraZeneca, producătoare a unui vaccin împreună cu cercetătorii de la Oxford
Practic, toată lumea finalizează cam în același timp vaccinul. Inclusiv Rusia și China, care au anunțat deja în august că au vaccinul, ar fi fost acum tot în faza a treia a testelor clinice (care presupune vaccinarea pe zeci de mii de voluntari, apoi urmărirea efectelor). În aceste două țări care au regimuri totalitare, însă, guvernele au decis să se sară peste ultima fază a testelor, vaccinul fiind introdus înainte să se știe cu siguranță ce reacții generează în organismul uman.
Cel mai competitiv preț pare a fi, până acum, cel al companiei AstraZeneca. Olivier Bogillot, președintele Sanofi, a explicat prețul foarte bun al celor de la AstraZeneca prin faptul că aceștia “au externalizat foarte mult producția”, în timp ce francezii folosesc capacitățile proprii.
Bogillot a dat asigurări că americanii și cetățenii UE vor avea vaccinul în același timp.
SUA a precontractat 100 de milioane de doze de la Sanofi, în timp ce UE a semnat pentru 300 de milioane de doze, iar Marea Britanie pentru 60 de milioane.
Contracte similare au semnat Comisia Europeană cu AstraZeneca, iar SUA cu Moderna.
Conform rezultatelor preliminare ale vaccinului AstraZeneca-Oxford, acesta are o dublă acțiune de imunizare.