Uşor, puişor! Parlamentul britanic spune „stop” unui Brexit dur. Pus cu botul pe labe, Boris Johnson a folosit degeaba „teoria jocurilor”

1
976

Partidul Laburist încearcă să-l împingă pe premierul Boris Johnson pe o cale care, potrivit acestuia, îl împiedică să negocieze cu Uniunea Europeană. Camera Comunelor a aprobat miercuri noapte, mai întâi, o lege care urmărește să blocheze ieşirea Marii Britanii din UE fără acord, apoi a respins propunerea premierului Boris Johnson pentru alegeri anticipate.

Camera Comunelor avea puţin timp la dispoziţie. În câteva zile, intra în vigoare suspendarea Parlamentului cerută de prim-ministrul Boris Johnson şi aprobată de Regină. Însă în două zile, aleşii au reuşit să blocheze, de moment, planul „nebunului din Downing Street 10”: au reuşit să aprobe o lege pe care guvernul britanic are obligaţia s-o aplice până la Consiliul European programat pentru 17 și 18 octombrie.

O nouă amânare a Brexit?

Astfel, potrivit deciziei de miercuri noapte a Parlamentului, dacă premierul Johnson va ajunge la un nou acord cu UE, atunci îl va supune la vot în Parlament. Dacă nu va exista niciun acord (cazul cel mai probabil), atunci Guvernul Johnson va supune la vot în Parlament ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană fără acord. Iar dacă Parlamentul o va respinge iarăşi, probabil), atunci Boris Johnson va trebui să solicite extinderea Brexitului până la 31 ianuarie.

Aşa sună, pe scurt, situaţia de moment la Londra, acolo unde Camera Comunelor a reuşit in extremis să-l pună cu botul pe labe pe nărăvaşul premier fanatic pro-Brexit fără acord.

Boris: „O predare a Marii Britanii într-o negociere internațională”

Imediat după înfrângerea dureroasă de ieri noapte din Westminster, Boris Johnson a declarat că legea care-i blochează planul unui „Brexit dur” „încheie efectiv negocierea cu UE” și „dă control partenerilor noștri”. El a spus că nu are precedent în istorie, deoarece reprezintă „o predare a Marii Britanii într-o negociere internațională”.

Totodată, Opoziţia laburistă (aliată cu parlamentari ai Partidului Conservator, la putere, care nu sunt de acord cu ieşirea UK din UE fără acord) a respins şi moțiunea Guvernului de a convoca alegeri anticipate și a condiționat sprijinul – este necesar ca două treimi din parlamentari să voteze dizolvarea Parlamentului – de ratificarea în Camera Lorzilor a legii anti-Brexit adoptate miercuri noapte în Camera Comunelor.

Votul a fost zdrobitor în favoarea Opoziției: 298 de voturi, față de 56 pro-Brexit fără acord. Atât de dur a fost scorul împotriva cabinetului, încât unii parlamentari au sugerat că Johnson și Guvernul său iau în considerare demisia, tocmai pentru a crea un vid care ar duce la alegeri anticipate.

Cum va muta Boris Johnson?

Jeremy Corbyn

Strategia şocurilor transmite UE, prin amenințarea unui Brexit fără acord, ar fi fost proiectată de Dominc Cummings, șeful de cabinet al lui Boris Johnson, un om cu o reputație de geniu în materie de şah politic.

Marți seară, pe culoarele de la Westminster, acest jongleor de strategii bazate pe teoria jocurilor, l-ar fi încurajat nepoliticos pe Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei laburiste să accepte provocarea alegerilor anticipate. Cummings vorbea tare, apăsat, şi ţinea un pahar de vin în mână, dezvăluie ABC.

Acum este aşteptată următoarea mișcare a lui Boris Johnson și a „guru”-lui său, loviţi puternic de votul de miercuri noapte, din Camera Comunelor. De moment, Marea Britanie şi Europa au parte din nou de linişte. Până când?

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIȚI ȘI:

* BREXIT: Europa pregăteşte „fonduri pentru catastrofe”! Parlamentul de la Londra îl obligă pe Boris Johnson să amâne din nou ieşirea Marii Britanii din UE

* UE confirmă urgia Brexit. Cine îl mai opreşte pe Boris Johnson? Semne tot mai proaste pentru economia britanică, îngrijorări la Bruxelles

* Europa se clatină sub cizma extremei drepte, la 80 de ani de la invazia nazistă în Polonia. Cum se explică scorul AfD în alegerile din Germania

A doua organizație importantă care se retrage din Coaliția lui Cumpănașu, pentru a nu-i face acestuia „jocul politic”

Un cretin, candidat la Președinția României. Dacă vreți să fiți ca el, votați-l!

Caracatița care-l susține pe Cumpănașu: sindicaliști, polițiști, masoni, foști șefi ai Guvernului, ai Armatei și ai SRI

VIDEO. „Pe Alexandra a omorât-o Ciuma Roșie! Iar Cumpănașu este un produs sută la sută Ciuma Roșie”

 

1 COMENTARIU

  1. NEBUNU’ de Boris Johnson s-a incurcat in propriile manevre !

    PUTIN incepe sa fie ingrijorat: „Brexit”-ul nu mai este chiar asa de sigur…

    (Nu-i vorbaaa…, ca nici… Trump nu-i mai fericit, pe acest subiect european !!!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here