marți, februarie 27, 2024
AcasăIstorieUn mare trădător al neamului românesc: Mihail Sadoveanu

Un mare trădător al neamului românesc: Mihail Sadoveanu

-

O slugă bolșevică, un oportunist pe care stăpânii săi, Gheorghiu Dej – Ana Pauker – I. V. Stalin, l-au recompensat cu privilegii nerușinate pentru „meritul” său în sovietizarea României și în prigonirea elitelor românești (Constantin Brâncuși, George Enescu, Octavian Goga, Eugen Lovinescu, Radu Gyr, Nae Ionescu, Mircea Eliade etc.).
Comuniștii ni l-au impus în manuale nu pentru calitățile sale literare (altfel, remarcabile), ci pentru serviciile aduse bandei teroristo-bolșevice care a acaparat România după 1944. Sadoveanu a contribuit direct la bolșevizarea țării noastre, prin falsuri grosolane, abuzuri apocaliptice, crime istorice.

Crima istorică de la 30 decembrie 1947

Pe 30 decembrie 1947, Mihail Sadoveanu, ca președinte al Adunării Deputaţilor, a condus ședința acestui for legislativ, care a adoptat câteva decizii criminale:
* a luat act de abdicarea Regelui;
* a votat proclamarea Republicii Populare Române;
* a ales noul Prezidiu al Republicii Populare;
* și-a arogat dreptul de a schimba Constituția țării (putere pe care o avea doar poporul român, prin referendum).
Și toate astea, în numai 45 de minute!
Și toate astea, deși în sala de ședință se aflau mai puțin 50 de deputați autentici, dintre cei 295 de membri ai Camerei!

„Cvorum” făcut cu haidamacii de partid

Minoritatea a devenit majoritate printr-un fals ordinar. Era vacanță parlamentară, iar lovitura de stat comunistă fusese pregătită în secret. De aceea, la ședința din 30 decembrie au fost prezenți mai puțin de 20% dintre membrii Camerei. Cvorumul a fost asigurat de sutele de haidamaci de partid, bătăuși, oportuniști, lichele din mahala, cu care a fost umplută sala.
Votul Adunării Deputaților n-a fost al deputaților, ci al pegrei bolșevice, sub protecția armelor sovietice. Au fost violate nu numai vechile reguli constituţionale, ci şi actele cu caracter constituţional adoptate anterior de Adunarea Deputaților însăşi! Totul, sub ochiul vigilent al prezidentului Mihail Sadoveanu.

- Advertisement -

În lada de gunoi a istoriei

Dacă am face Procesul Comunismului, numele lui Sadoveanu s-ar regăsi, post-mortem, pe lista acuzaților. În boxa celor mai abjecți infractori. Individul a siluit Constituția neamului românesc și ne-a condamnat bunicii și părinții la patimi crunte, iar asemenea trădare nu poate fi iertată!
Locul lui Sadoveanu nu este în manualele școlare, ci în lada de gunoi a istoriei! Eventual, cu statuie la Moscova.

P. S. Actul trădării naționale, din 30 decembrie 1947, este semnat de Mihail Sadoveanu (președintele Adunării Deputaților) și contrasemnat de dr. Petru Groza (președintele Consiliului de Miniștri) și Lucrețiu Pătrășcanu (ministrul Justiției).

CITIȚI ȘI:

SERIAL / Sfârşitul Ceauşeştilor (29): Aici, Radio Europa Liberă!

SERIAL / Sfârşitul Ceauşeştilor (28): Pe culmile disperării

SERIAL / Sfârşitul Ceauşeştilor (27): Agresiunea brutală a URSS împotriva unui stat mic

SERIAL / Sfârşitul Ceauşeştilor (26). Grija lui Ceaușescu: situația din Panama

România MAFIOTĂ: Oana Pellea afară, în zăpadă; nora Dăncilei în lojă, lângă Tusk

I-am prins pe cei patru asasini ai lui Dragnea! Erau cazați la Athénée Palace şi făceau semne insistente cu mâna. De frica lor a fugit şeful PSD departe de țară!

Fake news istoric la Antena 3: diversiunea „Iohannis nu vrea să vină la Ateneu”, însoțită de linșaj profesionist. Despre absența lui Dragnea – nimic

- Advertisement -

34 COMENTARII

 1. Era cumva de prevăzut că va veni timpul unor astfel de atitudini și afirmații, de-o duritate extremă pentru cel care a condus Adunarea Cosiliului de Stat care a ratificat abdicarea regelui și transformarea țării într-o nenorocită de republică subjugată 75% de sovietici. Numai că nu s-a numit republică sovietică – în rest… PĂcat de marii scriitori care intră-n complicități de tipul acesta. Dintre toate regimurile , cred că cel bolșevic a fost cel mai dăunător și mai distructiv pentru țările în care a ajuns. Probabil că la ora când se instalau aceste regimuri nicii complicii lor nu-și dădeau seama până unde se va ajunge. Aceasta evident nu e o scuză pentru ei.

  • Episodul doi al tradarii a inceput in decembrie 1989, daca nu, chiar mai inainte. De ce nu acuza nimeni pe cei care au luat parte? Cel putin, protagonistii primului episod au creat conditiile dezvoltarii tarii, in schimb cei de dupa…

 2. Pentrucă masonul Sadoveanu a devenit o slugă a bolşevicilor, finul lui, Păstorel Teodoreanu, i-a dedicat câteva catrene usturătoare (nu ştiu cât de mult l-au afectat):
  Pe Sadoveanu l-a învăţat un rus/Să stea cu c-ru la apus/Ca s-arate – Apusului/Care-i faţa rusului!
  şi replica:
  Când stai cu faţa-n răsărit/Şi cu c-ru dezvelit/Nu e greu de presupus/Ce-o să-ţi intre din Apus!
  Sadoveanu, se ştie era şi zgârcit, pe lângă duplicitar, aşa că Păstorel îi face naşului Sadoveanu şi următoarea epigramă:
  „De-ar fi să mori (cam ar fi cazul)
  Naşule, să nu-mi laşi bani,
  Lasă-mi doar obrazul
  Să-mi fac din el bocanci.” Se pare că Sadoveanu era şi răzbunător: se spune că şi el a contribuit la condamnarea finului Păstorel la 6 ani puşcărie politică pentru „defăimarea” unor pesonalităţi politice comuniste!
  Mai adaug şi cântecul lui Jean Moscopol din anii 47, dedicat şi lui Sadoveanu:
  https://www.youtube.com/watch?v=NDjpiWq699Y&fbclid=IwAR00ylhG95uo7H3XG1eHCmi98r0npVnC36MhGv7jWwiEf0zmSkGfqdfjBYQ

   • Mă bucur că am putut să vă aduc o alinare! Şi mie îmi place acest strămoş, un grec patriot român, un Păstorel al şansonetei româneşti care s-a bătut cu bolşevicii prin cântec şi umor. Daţi-l mai departe să se bucure mai mulţi români

 3. În cartea „Monahul de la Rohia”, care este, de fapt, un interviu luat de profesorul Zaharia Sângeorzan lui Nicolae Steinhard, din cele 365 de întrebări adresate, una este despre Mihail Sadoveanu. Nicolae Steinhardt evocă o discuție cu Sadoveanu:

  Steinhardt: „Se poate, coane Fănică, să accepți dumneata, un scriitor plin de har, funcția asta dată de comunişti?”
  Sadoveanu: „Eh, coane Nicule, ce nu face omul pentru o bucată de pâine!”
  Steinhardt: „Pentru o bucată de pâine, da, coane Fănică, dar pentru una de cozonac?!”.

  • Ati incurcat borcanele!Lui Sadoveanu,nimeni nu i se adresa cu :”Coane Fanica”
   1.)Respectul pentru cel mai de seama scriitor al neamului,obliga pe oricine de a i se adresa in formula de politete!Steinhardt nu a fost prieten cu Sadoveanu!
   2.)Numele cel mic al Lui Sadoveanu era Miahil si nu Stefan sau „Fanica”!
   3.)Cand cineva dintre prieteni i se adresa ,era numai cu „Badie Mihai”.!!

 4. Cumplit de simplu. La fel cum, la ora actuala, Bubonel, care pare un bolsevic pastrat prin criogenie, poate face praf statul de drept, stergandu-se la fund cu sperantele noastre pro-vestice…Dar populatia sta linistita, cu nasul in televizoare si tablete, distrandu-se, fiecare dupa gust, virtualul fiind mult mai atragator decat realitatea vie….Bolsevicii cei noi sunt presarati peste tot in tara asta si abia asteapta sa scoata capul…un exemplu e Guguianu de la Vrancea, fost ofiter de contrainformatii….niste frustrati care nu au decat limba rusa trecuta in cv, dac-o stiu si pe-aia….unii chiar o stiu, din pacate…..

  • Maaa, ai dracu’ postaci, ati aflat si de situl asta, scarbelor! Nici aici n-avem loc de voi, daca v-as intreba de ce faceti asta, e c-ati raspunde ca sadoveanu cel nerusinat : pentru o bucata de paine, coane! Pentru o bucata de cozonac, ce-ati face, ne-ati da in cap?

   • Gabriela Constantinescu

    DA!Tudor ARGHEZI a recunoscut in public fara sa-i fie frica si jena” Dac nu ma dadeam cu ei (ca Sadoveanu de exemplu,G.Calinescu si multi altii)muream de foame,eu si familia mea”!
    Tu Gabriela Constantinescu,nu ai voie ca sa-i judeci pe acei oameni in acele timpuri sinistre!

  • @PATRU MARIN,dupa 1989 cand s-a creeat vidul creeat ,vidul de la comunism la „democratia originala” toate lichelele impotente care nu erau bagat in seama inainte de 1989 deoarece erau un Nica Nimeni s-au transfoemat peste noapte in: Anal-isti,observatori si comentatori pulitici,ziaristi si jurnalisti care scriu articole pe „genunche” sau fac Copy&Paste de pe Goagal!Inainte,in epoca comunista nu aveai acces la o redactie de ziar daca nu aveai cel putin ouniversitate de stat de ziaristica/studii de filologie si cunoastei cel putin doua limbi straine.Reportaje sau articole agramate?!Pai cine facea asa ceva stia ca a doua zi zboara!Dupa 1989 toti agramatii,toti complexatii si impotentii d.p.d.v. profesional,si-au luat o carte de vizita de ” revolutionar”,adica d-aia care au cascat gura,in timp ce Iliescu si gasca luau puterea.Partea criminala este ca acestia,au facut din Istorie ,au facut Mitologie!FIECARE SCRIE CE VREA,CE-I TRECE PRIN MINTE SI NIMENI NU-SI PERMITE SA LE DEA PESTE BOT ACESTOR MITOLOGI, DE FRICA SA NU LI SE SCOATA DE LA SERTAR DOSARELE……Acesti Procurori moralisti de astazi,sunt niste Talibani mioritici care au facut ca scara valorilor sa fie desfiintata,pentru ca ei sa nu fie eclipsat …..Deci Minciuna este astazi Regina in Romania!

  • Emil, n-ai înțeles nimic. Sadoveanu a trădat o ȚARĂ, respectiv: şi-a arogat dreptul de a schimba Constituția țării (deşi doar poporul, prin referendum, avea acest drept); deşi nu erau prezenți nici 20% dintre deputați, a votat proclamarea RPR. Mă rog, ar mai fi şi altele care demonstrează că Sadoveanu a trădat o ȚARĂ, dar nu e cazul să-ți bați capul, treci pe A3 din nou.

   • @Luminita pune mana pe carte,sau pe Goagal,care este la dispozitia tuturor chiar si a ignorantilor ca dumneata!
    Nu Sadoveanu „si-a arogat dreptul de a schimba Constitutia Romaniei” dupa cum mintea dumitale,foarte ingusta a inteles,intelege!
    Hai sa te ajut sa-ti descretesc putin tartacuta!
    1.)Regele a aprobat ADUNAREA DEPUTATILOR a carei Presedinte a fost desemnat,prin vot(!!!) scriitorul MIHAIL SADOVEANU,care atunci nu apartinea nici unui partid politic!
    2.)In Decembrie 1947 Divizia „Tudor Bladimirescu” infiintata de Stalin si venita de la Moscova pe tancuri,a paralizat toata Armata Romana pe care Regele Mihai dat-o pe mana rusilor!Astfel i s-a recomandat lui Mihai von Hohenzollern sa abdice deoarece in blocul de est nu mai exista nici un rege!
    3.La 30 Decembrie 1947 Regele Mihai abdica.
    Cei care semneaza abdicarea sunt : 
    Dr. Petru Groza, presedintele Consiliului de Ministri 
    Gh. Gheorghiu-Dej, ministrul secretar de stat la Departamentul Industriei si Comertului . 
    Ana Pauker, ministru secretar de stat la Departamentul Afacerilor Straine. 
    Vasile Luca , ministru secretar de stat la Ministerul Finantelor. 
    Teohari Georgescu, ministru secretar de stat la Departamentul Afacerilor Interne. 
    Stefan Voitec, ministru secretar de stat la Departamentul Educatiei Nationale. 
    Pr. Tr. Svulescu, ministru secretar de stat la Departamentul Agriculturii si Domeniilor 
    Emil I. Bodnaras, ministru secretar de stat la Departamentul Apararii Nationale; 
    Lucretiu Patrascanu, ministru secretar de stat la Departamentul Justitiei.

    Cei care semneaza abdicarea sunt : 
    Dr. Petru Groza, presedintele Consiliului de Ministri 
    Gh. Gheorghiu-Dej, ministrul secretar de stat la Departamentul Industriei si Comertului . 
    Ana Pauker, ministru secretar de stat la Departamentul Afacerilor Straine. 
    Vasile Luca , ministru secretar de stat la Ministerul Finantelor. 
    Teohari Georgescu, ministru secretar de stat la Departamentul Afacerilor Interne. 
    Stefan Voitec, ministru secretar de stat la Departamentul Educatiei Nationale. 
    Pr. Tr. Svulescu, ministru secretar de stat la Departamentul Agriculturii si Domeniilor 
    Emil I. Bodnaras, ministru secretar de stat la Departamentul Apararii Nationale; 
    Lucretiu Patrascanu, ministru secretar de stat la Departamentul Justitiei.

    Dupa care Dr. Petru Groza, presedintele Consiliului de Ministri a comunicat:
    Doamnelor si domnilor ministri, vreau sa va comunic ca actul acesta de abbdicare s-a facut prin buna invoiala. Regele a constatat – asa cum este scris aici – ca : 
    „….institutia monarhiei este o piedica serioasa in calea dezvoltarii poporului nostru.Istoria va inregistra o lichidare prieteneasca a monarhiei, fara zguduire,cum poate inamicii nostri n-ar fi
    dorit”                                                                                                          
    Ca sa utilizez o expresie a reginei mame ” Poporul a facut astazi un divort
    si decent si elegant de monarhie”.
    Prin urmare, si actul acesta este la fel cu celelalte acte din istoria guvernarii noastre. Vreau sa se stiepretutindeni – si aceasta este foarte important ca lucrul acesta s-a facut cu cumintenie, la timpul sau. Nimeni n-a fost suparat cu ceva. Noi mergem inainte pe drumul nostru, cu minimum de zguduiri la maximum de foloase. 
    Vom ingriji ca fostul rege sa plece linistit, asa cum se cuvine, pentru ca nimeni sa nu poata
    avea un cuvint de repros, pentru felul in care poporul nostru a tinut sa se poarte fata de
    acela care, intelegind glasul vremurilor, s-a retras – lucru pentru care poporul roman nu se
    poate arata nerecunoscator.
    Deci, fostul rege va fi respectat, ca orice alt cetatean al acestei tari.

    Acum, potrivit Constitutiei, o data cu incetarea monarhiei, trebuie instituita o Regenta. 
    Cum insa noi sintem oameni politici, care inregistram realitatile, avem formele noastre si
    trebuie sa dezvatam pe oameni sa tot vorbeasca despre rege si despre regenta, am
    hotarit ca acest organ sa fie numit Prezidiul Republicii Populare Romane.
    El va fi constituit din 5 persoane, oameni onorabili, de suprafața si isi va exercita atributiunile
    pina cind Constituanta isi va face datoria. 

    In acest Prezidium, propun pe domnii: 

    Presedinte-Prof.dr.C.I.Parhon, presedintele A.R.L.U.S.-ului;
    Vicepresedinte-Mihail Sadoveanu, presedintele Adunarii Deputatilor;  
    Vicepresedinte-Stefan Voitec, ministrul educatiei nationale; 
    Vicepresedinte-Gh.Stere, presedintele Curtii de Apel din Bucuresti si 
    Vicepresedinte-Ion Niculi, vicepresedinte al Adunarii Deputatilor. 

    Aceasta Comisie de Regenta-Provizorie avea datoria sa faca trecerea de la Monarhie la Republica
    si totodata sa revizuiasca Constitutia Romaniei.Deci nu Mihail Sadoveanu a decis ca sa schimbe Constitutia…..
    Dupa ce Comisia de Regenta,numita Prezidiul Provizoriu al R.P.R. s-a autodizolvat in martie 1948!

 5. GRIGORE CARTIANU

  D-le Cartianu esti penibil!Statuie la Moscova ar trebui ca sa i se dea lui Mihai von Hohenzollern!În anul 2005, şi apoi în anul 2010, fostul rege Mihai, însoţit de Radu ” al României”,
  a participat, la invitaţia preşedintelui Putin, respectiv, Medvedev, la ceremoniile de comemorare a 60,
  respectiv, 65 de ani de la capitularea Germaniei
  Sa reamintim faptul că Regele Mihai a primit de la I.V.Stalin personal, decoraţia „Pobeda” (Ordinul Victoriei) la 6 iulie 1945
  iar după primirea Ordinului „Pobeda”, l-a decorat cu Ordinul „Mihai Viteazu” pe Malinovski, mareşal al URSS….!
  Iata cine si cui ii trebuie inaltata o statuie la Moscova!.Iar in ceea ce priveste George Enescu,iarasi faci o gafa imensa si demonstrezi ca esti total dezinformat’esti superficial d.p.d.v profesionalitate!Mihail Sadoveanu a fost ca si George Enescu „catindat” al Blocului Partidelor Comuniste!George Enescu a ” cantidat” ca Deputat de Dorohoi……
  .Domnule Cartianu,d-ta faci enorm de mult rau din cauza superficialitatii d-tale….Faptul ca ai posibilitatea de a scrie peste tot,iti da o putere,mare putere,iar pentru acest lucru trebuie sa fii constient ca nu poti,nu ai voie ca sa acuzi pe cineva fara a te documenta si a vorbii prostii din ce a spus cutare si cutarica.
  Daca ai personalitate,daca stii ce inseamna etica profesionala si deontologia ziaristica,fa-ti bine lectia de acasa si dupa aceea pune-te pe scris…..Doar atat…

  A ,si pune si tu mana pe o carte de-a lui Sadoveanu si incearca so o citesti toata!Stiu,te-nteleg ca este greu si ca nu te duce mintea,dar dupa ce ai sa citesti mai multe carti despre cel mai mare scriitor al neamului,aisa intelegi cat de penibil esti si ai sa incepi sa-l pretuiesti!
  Tu si cu legionarii care i-au arsa cartile lui Sadoveanu in public,aveti ceva comun:nici legionarii nici tu nu i-ati citit cartile lui Sadoveanu!

 6. @Luminita pune mana pe carte,sau pe Goagal,care este la dispozitia tuturor chiar si a ignorantilor ca dumneata!
  Nu Sadoveanu „si-a arogat dreptul de a schimba Constitutia Romaniei” dupa cum mintea dumitale,foarte ingusta a inteles,intelege!
  Hai sa te ajut sa-ti descretesc putin tartacuta!
  1.)Regele a aprobat ADUNAREA DEPUTATILOR a carei Presedinte a fost desemnat,prin vot(!!!) scriitorul MIHAIL SADOVEANU,care atunci nu apartinea nici unui partid politic!
  2.)In Decembrie 1947 Divizia „Tudor Bladimirescu” infiintata de Stalin si venita de la Moscova pe tancuri,a paralizat toata Armata Romana pe care Regele Mihai dat-o pe mana rusilor!Astfel i s-a recomandat lui Mihai von Hohenzollern sa abdice deoarece in blocul de est nu mai exista nici un rege!
  3.La 30 Decembrie 1947 Regele Mihai abdica.
  Cei care semneaza abdicarea sunt : 
  Dr. Petru Groza, presedintele Consiliului de Ministri 
  Gh. Gheorghiu-Dej, ministrul secretar de stat la Departamentul Industriei si Comertului . 
  Ana Pauker, ministru secretar de stat la Departamentul Afacerilor Straine. 
  Vasile Luca , ministru secretar de stat la Ministerul Finantelor. 
  Teohari Georgescu, ministru secretar de stat la Departamentul Afacerilor Interne. 
  Stefan Voitec, ministru secretar de stat la Departamentul Educatiei Nationale. 
  Pr. Tr. Svulescu, ministru secretar de stat la Departamentul Agriculturii si Domeniilor 
  Emil I. Bodnaras, ministru secretar de stat la Departamentul Apararii Nationale; 
  Lucretiu Patrascanu, ministru secretar de stat la Departamentul Justitiei.

  Cei care semneaza abdicarea sunt : 
  Dr. Petru Groza, presedintele Consiliului de Ministri 
  Gh. Gheorghiu-Dej, ministrul secretar de stat la Departamentul Industriei si Comertului . 
  Ana Pauker, ministru secretar de stat la Departamentul Afacerilor Straine. 
  Vasile Luca , ministru secretar de stat la Ministerul Finantelor. 
  Teohari Georgescu, ministru secretar de stat la Departamentul Afacerilor Interne. 
  Stefan Voitec, ministru secretar de stat la Departamentul Educatiei Nationale. 
  Pr. Tr. Svulescu, ministru secretar de stat la Departamentul Agriculturii si Domeniilor 
  Emil I. Bodnaras, ministru secretar de stat la Departamentul Apararii Nationale; 
  Lucretiu Patrascanu, ministru secretar de stat la Departamentul Justitiei.

  Dupa care Dr. Petru Groza, presedintele Consiliului de Ministri a comunicat:
  Doamnelor si domnilor ministri, vreau sa va comunic ca actul acesta de abbdicare s-a facut prin buna invoiala. Regele a constatat – asa cum este scris aici – ca : 
  „….institutia monarhiei este o piedica serioasa in calea dezvoltarii poporului nostru.Istoria va inregistra o lichidare prieteneasca a monarhiei, fara zguduire,cum poate inamicii nostri n-ar fi
  dorit”                                                                                                          
  Ca sa utilizez o expresie a reginei mame ” Poporul a facut astazi un divort
  si decent si elegant de monarhie”.
  Prin urmare, si actul acesta este la fel cu celelalte acte din istoria guvernarii noastre. Vreau sa se stiepretutindeni – si aceasta este foarte important ca lucrul acesta s-a facut cu cumintenie, la timpul sau. Nimeni n-a fost suparat cu ceva. Noi mergem inainte pe drumul nostru, cu minimum de zguduiri la maximum de foloase. 
  Vom ingriji ca fostul rege sa plece linistit, asa cum se cuvine, pentru ca nimeni sa nu poata
  avea un cuvint de repros, pentru felul in care poporul nostru a tinut sa se poarte fata de
  acela care, intelegind glasul vremurilor, s-a retras – lucru pentru care poporul roman nu se
  poate arata nerecunoscator.
  Deci, fostul rege va fi respectat, ca orice alt cetatean al acestei tari.

  Acum, potrivit Constitutiei, o data cu incetarea monarhiei, trebuie instituita o Regenta. 
  Cum insa noi sintem oameni politici, care inregistram realitatile, avem formele noastre si
  trebuie sa dezvatam pe oameni sa tot vorbeasca despre rege si despre regenta, am
  hotarit ca acest organ sa fie numit Prezidiul Republicii Populare Romane.
  El va fi constituit din 5 persoane, oameni onorabili, de suprafața si isi va exercita atributiunile
  pina cind Constituanta isi va face datoria. 

  In acest Prezidium, propun pe domnii: 

  Presedinte-Prof.dr.C.I.Parhon, presedintele A.R.L.U.S.-ului;
  Vicepresedinte-Mihail Sadoveanu, presedintele Adunarii Deputatilor;  
  Vicepresedinte-Stefan Voitec, ministrul educatiei nationale; 
  Vicepresedinte-Gh.Stere, presedintele Curtii de Apel din Bucuresti si 
  Vicepresedinte-Ion Niculi, vicepresedinte al Adunarii Deputatilor. 

  Aceasta Comisie de Regenta-Provizorie avea datoria sa faca trecerea de la Monarhie la Republica
  si totodata sa revizuiasca Constitutia Romaniei.Deci nu Mihail Sadoveanu a decis ca sa schimbe Constitutia…..
  Dupa ce Comisia de Regenta,numita Prezidiul Provizoriu al R.P.R. s-a autodizolvat in martie 1948!

   • @stan patitu, nu,nu sunt paranoic ptr faptul ca am postat de doua ori;a fost o ne indemanare,atat si nimic mai mult!Din pacata nu pot sa sterg a doua postare!Pacat ca doar atat ai inteles din postarea mea.Obsesiv impotriva mizeriilor si minciunilor impotriva lui Sadoveanu,da,recunosc!Si impulsiv impotriva mitocaniilor,la fel.Anything else..?@?Iti stau la dispozitie!

  • @FELIX BURTA,numai un inconstient,unul care nu a citit o carte de Sadoveanu,poate sa faca aceasta afirmatie abjecta!STai linistit,Opera lui Sadoveanu va ramane vesnica in literatura romana,face parte din Patrimoniul nostru Cultural.Un Neica Nimeni vrea sa scoata din manuale :Fratii Jderi,Namul Soimarestilor,Nunta Domnitei Ruxanda,Soimii,Zodia Cancerului sau vremea Ducai Voda,Nicoara Potcoava ,acestea fiind singurele romane istorice ale literaturii noastre romane!Un Neica Nimeni se numeste Ecrivan vizavi de cel care a scris Baltagul,Creanga de aur,Dumbrava minunata,Hanu Ancutei,Domnu Trandafir,Zana Lacului,Haia Sanis,si inca vreo 90 de titluri……

 7. Asa se intampla pe vremea restauratiei masonico regaliste ’89 din 1989 pana azi. Ex Marele Maestru Sadoveanu e mare comunist ca si Seful statului pus de aliati ex masonul ,avocatul ,latifundiarul dr. Petru Groza care pune in aplicare prevederile Constitutiei 1938 de interzicere a masoneriei in romania. Toti cei care au luptat pentru aplicarea constitutiei sunt denigrati

 8. Gogu de la Gaze hai să continuăm dialogul despre viața și opera lui Mihail Sadoveanu! Articolul are un titlu de atras trafic,dar așa am putut citi postarile tale. Ca și acum,după război, in perioade de transformări majore,se dorea un public ușor de manevrat, dar ne îndepărtăm de subiect… Mihail Sadoveanu este un titan al Literaturii Române și Universale,dar fiind o personalitate complexă s-a situat pe poziții contestabile,trăind într-o perioadă tumultoasa. Majoritatea,gândind dualist,îl consideră trădător, profitor,etc, dar aș doriți să intrăm în culise,și după aceea să privim,judecând de la balcon. Eu,un șofer iscoditor,interesat de istorie,conspirationist Ultra,aș dori să continuăm dialogul pe tema Sadoveanu,dacă vă face plăcere! Sunt ocupat cu multe subiecte,dar,tangential, Sadoveanu mă fascinează. Nu am avut plăcerea să citesc nici un sfert din opera să vastă, dar mă straduiesc,sa-mi acopar…slăbiciunile. Văd că dialogati cu datele la vedere,de aceea m-am hotărât să vă rog, dacă putem continua un dialog de informare pe tema vieții lui Mihail Sadoveanu. Chiar la noapte voi reciti tot ce pot gugălui…

 9. Seara de 30 decembrie 1947 se întruneşte, convocată de urgenţă, Marea Adunare Naţională sub preşedinția lui Mihail Sadoveanu, ‘Fratele Jder’ al lui Stalin ! În unanimitate, 295 voturi, este proclamată republica. Este ales prezidiul aşa-zisei Republici Populare Române. Preşedinte este ales C.I.Parhon. Radioul, presa scrisă, redau evenimentul ca pe o mare sărbătoare, o eliberare. În fapt, ce urma era cea mai neagră perioadă din istoria României. O dictatură care va înregistra sute de mii de încarceraţi şi morţi. Coşmarul va dura pina in 1989, 42 de ani. https://www.stelian-tanase.ro/regele-mihai-abdicat/

 10. Sadoveanu e unul din clasicii literaturii române, și nimeni n-are dreptul să-l condamne pentru ce-a făcut (ca și toți ceilalți mari oameni de cultură) după 45, mai exact după teroarea legionarilor (bașca după iresponsabila noastră clasă burghezo-moșierească). N-au decât să ridice piatra doar cei fără de păcat.

 11. „Ce nu face omul pentru o bucată de pâine ” ?! Asta este scuza penibilă a trădătorilor.Pentru o bucată de pâine : dai cu sapa, faci gropi la cimitir, faci pe gunoierul sau cureți wc-uri DAR nu accepți să fii călăul compatrioților tăi sau să te prostituezi. A fost un mare scriitor dar la capitolul caracter a stat prost de tot. Scriitorul care în romanele istorice scotea în evidență vitejia,demnitatea și caracterul ireproșabil al personajelor sale,a ales cel mai abject rol pentru sine. Cum însă nici în literatura universală nu găsești pe alții mai breji, trebuie să iertăm dar să nu uităm. Altfel rămânem o țară frumoasă și seacă de conținut, făra cultură și fără personalități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -