UDMR a blocat reforma electorală cu alegerea primarilor în două tururi. Măsura fusese promisă de PNL și USR-PLUS, dar nu se află în programul de guvernare

4
1976

O reformă majoră și vitală pentru funcționarea democrației în România, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a fost omisă din programul de guvernare al coaliției PNL – USR-PLUS – UDMR. Măsura fusese promisă de PNL (care a forțat-o și prin asumare de guvern) și de USR-PLUS (care în ultimii 4 ani a insistat pe această temă). Numai că, la negocierile pentru formarea coaliției, reforma electorală a fost blocată de UDMR.

Conform publicației Hirado.hu, cererea USR-PLUS de a se modifica legislația pentru ca primarii localităților să se aleagă în două tururi a întâmpinat opoziția fermă a UDMR. PNL și USR-PLUS au renunțat, în cele din urmă, la acest punct important din programul lor, dar este doar o capitulare temporară.

Potrivit Ziare.com, USR-PLUS ar intenționa să încheie un acord separat, cu PNL, prin care să se susțină revenirea la alegerile în două tururi, dar aceasta nu este o urgență, întrucât următoarele alegeri locale sunt abia în 2024. Cum PNL și USR-PLUS nu au majoritate nici în Camera Deputaților, nici în Senat fără UDMR, ele ar avea nevoie de o înțelegere punctuală cu alte forțe din Parlament – fie cu partidul populist AUR, fie să convingă un număr apreciabil de parlamentari de la PSD să voteze pentru alegeri locale în două tururi.

În tabăra USR-PLUS există bănuieli că nici la PNL nu există o voință generală pentru alegeri în două tururi la primării și consilii județene. Explicația e simplă. Cele două mari partide, PSD și PNL, au împreună circa 80% din primarii în funcție. Tocmai sistemul cu alegeri într-un singur tur de scrutin îi avantajează pe actualii primari, care pe fondul prezenței la vot foarte scăzute (30-35%) pot câștiga ușor mobilizându-și angajații, apropiații, membrii de partid și asistații social. Dacă s-ar face două tururi de scrutin, candidații opoziției ar avea șanse majore să producă o schimbare în turul 2, prin coalizare cu celelalte partide.

Alegerile în două tururi ar însemna o presiune mult mai mare pe primarii în funcție, obligați să treacă la treabă și să le arate locuitorilor că sunt gospodari 4 ani, nu doar în ultimele 3-4 luni de dinaintea alegerilor.

UDMR se opune alegerilor locale în două tururi din alt considerent. Maghiarii profită, în general, de faptul că în unele orașe alegătorii români se împart, la primul tur de scrutin, între diversele partide. În acest context, pe lângă primarii din localitățile unde maghiarii sunt majoritari, UDMR câștigă și primării din localități unde minoritatea maghiară, destul de însemnată, reușește să depășească în primul tur majoritatea română fragmentat între diverse formațiuni politice. Cu alegeri într-un singur tur, se poate câștiga primăria într-un oraș unde maghiarii reprezintă, de exemplu, doar 30% din populație. Dacă alegerile ar fi în două tururi, în mod evident rezultatul ar fi altul. Cazurile cele mai elocvente: orașele Târgu Mureș și Satu Mare, care au primari de la UDMR deși populația maghiară e mult sub 50%.

USR-PLUS este marele pierzător al faptului că reforma electorală a fost scoasă din programul de guvernare. Alianța are foarte puțini primari tocmai din această cauză – nu reușește să înfrângă monopolul edililor aflați deja în funcție (unii, chiar de zeci de ani). În plus, trecerea la alegeri în două tururi a fost una din marile promisiuni ale USR-PLUS în fața electoratului profund nemulțumit de modul în care clasa politică urmărește să-și conserve privilegiile reducând la minimum influența votului exprimat de cetățeni.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

  1. Da, e nasol asta, trebuie ca udmristii au refuzat foarte dur, santajand cum fac ei de 30 de ani, ca un veritabil partid-balama. Nu cred ca este totul pierdut, insa, personal nu cred ca usristii vor renunta a la long, era nevoie sa se semneze acordul de coalitie, ca sa mearga lucrurile mai departe.

  2. Culmea ironiei …dintre toate partidele semnatare a acordului singuri care într-adevăr țin cu România sunt ungurii…!!!?… asta-i adevărul ei țin cu țara asta ,nu ca prăzarii Olteniei sau soldovenii lui Fănică…eu trăiesc de 45 de ani in secuime și cunosc fenomenul, secuiului tine în viață la trei lucruri, familie, țară și neam….!!!…oare de ce ne-a Mihai și-a luat gardă din secuime,???…ai bă olteanule , spune cu gura ta…??…pardon redacția !!..mai nou se semnează ,”redacția”… câtă lipsa de bun simț…mai e escrocul ălălalt fugit prin Spania ,un căcat de om …scrie de la distanță !!…, oare de ce i-e frică în țara asta a lui, ,?România , mama, tata, frate și surori… morții mă-tii de troglidit, ți-e frică că îți i-a gâtul interlopi pe care-i i-ai ars…mai făceam o pensiune ,un restaurant, o escrocherie…și uite așa dacă te ține curul ajungi la Baia Mare…..

  3. S-ar putea sa piarda mai mult decat sa castige pluseristii daca se ajunge la alegerea primarilor in 2 tururi,caci mai important este candidatul,ce a facut ,daca nu e corupt…restul,ramane la latitudinea votantilor.Oricum,dupa cat interes au romanasii pentru alegeri ,cred ca prefera sa mearga o singura data la vot,sau,cum s-a intamplat acum ,mai deloc!!😴😴😴

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here