vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsCum s-a tranșat șefia Parlamentului: Orban - Simonis 179-110, Anca Dragu -...

Cum s-a tranșat șefia Parlamentului: Orban – Simonis 179-110, Anca Dragu – Romașcanu 75-51

-

În chiar ziua constituirii noului Parlament, au fost aleși și șefii celor două Camere. Un proces liniștit la Senat și foarte agitat la Camera Deputaților, din cauza zurbagiilor de la AUR, cărora le-a revenit șefia primei ședințe grație decanului de vârstă Lucian Feodorov – un personaj de un grotesc absolut.

Conform înțelegerii stabilite prin Acordul de Guvernare de către PNL, USR-PLUS și UDMR, în fruntea celor două Camere parlamentare au fost aleși Anca Dragu (USR-PLUS / 48 de ani) la Senat, respectiv Ludovic Orban (PNL / 57 de ani) la Camera Deputaților.

Orban – Simonis 179-110

Pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților s-au înscris Ludovic Orban (PNL) și Alfred Simonis (PSD). Votul s-a dat după ora 1.00, iar rezultatul a fost anunțat după ora 2.00:

  • Ludovic Orban (PNL) ….. 179 voturi
  • Alfred Simonis (PSD) ….. 110 voturi

Cele 179 de voturi pentru Ludovic Orban (57 de ani) au venit de la PNL, USR-PLUS și UDMR, care în actuala legislatură se bazează pe 93 / 55 / 33 de deputați.

- Advertisement -

Toate cele 110 împotriva lui Orban – și tot atâtea în favoarea lui Alfred Simonis – au venit de la PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata întregului mandat al forului legislativ (2020-2024).

A fost adoptată, prin vot, și componența Biroului Permanent a fost adoptată de către deputați. Membrii Biroului sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni ordinare (de două ori pe an). În prima sesiune, Biroul Permanent va fi alcătuit din:

- Advertisement -
  • PNL (4): Ludovic Orban (președinte), Laurenţiu Leoreanu (secretar), Cristian Buican (secretar), George Tuţă (chestor).
  • PSD (4): Marius Budăi (vicepreşedinte), Alexandru Rafila (vicepreședinte), Daniel Suciu (secretar), Alexandra Presură (chestor).
  • USR-PLUS (2): Cristina Prună (vicepreședinte), Oana Murariu (secretar).
  • AUR (1): Antonio Andrușceac (chestor).
  • UDMR (1): Seres Denes (chestor).
  • Minorități (1): Ovidiu Ganț (secretar).

Anca Dragu – Romașcanu 75-51

Anca Dragu (USR-PLUS) a fost aleasă președintele Senatului în jurul orei 22.00. Susținută de PNL, USR-PLUS și UDMR (care la Senat dețin 41 / 25 / 9 mandate), Dragu a obținut funcția de președinte al Senatului cu 75 de voturi.

Anca Dragu l-a avut contracandidat pe Lucian Romașcanu, din partea PSD, care n-a primit niciun vot peste cele 51 ale partidului său.

  • Anca Dragu (USR-PLUS) …… 75 voturi
  • Lucian Romașcanu (PSD) ….. 51 voturi

Au votat toți cei 133 de senatori prezenți în sala de plen: 126 de voturi valide, 7 voturi nule.

Anca Paliu Dragu (48 de ani), fost ministru de Finanțe în Guvernul Cioloș, este prima femeie care va ocupa funcția de președinte al Senatului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -