Ucrainenii au luat cu asalt a doua centură fortificată din „Linia Surovikin”. Administrația rusă fuge din Tokmak, distanța până la străpungerea finală a scăzut la mai puțin de 10 kilometri

0
1827
Ucrainenii atacă Verbove, localitate-cheie din a doua centură defensivă a Liniei Surovikin. Direcția atacului s-a mutat ușor spre sud-est pentru a evita zonele cele mai fortificate din a doua centură a Liniei Surovikin. Dacă se reușește străpungerea acesteia, bătălia decisivă se va da la câțiva kilometri spre sud, unde se află ultima centură defensivă a Liniei Surovikin

Ucrainenii au început asaltul asupra celei de-a doua centuri fortificate din „Linia Surovikin”, arată rapoarte venite de pe frontul ruso-ucrainean. În cursul zilei de 30 august, forțele ucrainene au intrat în luptă pentru localitatea Verbove, a cărei cădere ar duce la străpungerea defensivei inamice. Dacă rușii nu reușesc să oprească înaintarea trupelor Kievului, vor mai avea la dispoziție doar ultima centură fortificată, apoi între ucraineni și Marea Azov nu vor mai exista obstacole majore.

După victoria foarte importantă de la Robotine, prin care s-a străpuns prima din cele trei centuri fortificate ale Liniei Surovikin, ucrainenii au mutat centrul de greutate al atacului spre sud-est, pentru a evita zona foarte bine protejată dinspre Novoprokopivka. Asalturile și luptele continuă și acolo, dar acum miza este pe Verbove, un teritoriu mai puțin fortificat.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) notează că infanterie ușoară ucraineană – cel mai probabil, formațiuni aflate în recunoaștere – s-au infiltrat în zona de vest a terenurilor fortificate rusești din Verbove pe 30 august. E vorba de detașamente ale Brigăzii 82. Imagini din satelit confirmate prin geolocalizare confirmă prezența ucrainenilor în periferiile din Verbove, ceea ce „indică faptul o slăbire a controlului pe care rușii îl au în această zonă”, scrie ISW. E vorba de un progres de 2,7 kilometri față de precedenta confirmare vizuală a locului unde se aflau ucrainenii.

Luptele sunt în toi și deocamdată nu există informații că ucrainenii au și reușit străpungerea acestei linii fortificate. Totuși, faptul că s-a început asaltul nu e contestat nici de bloggerii militari ruși care scriu pe Telegram.

Soarta bătăliei nu este însă nici pe departe stabilită. Rușii au adus în zonă 3 divizii de elită: 7 și 76 parașutiști și 108 pușcași marini. Le-au poziționat pe flancurile direcției de atac a ucrainenilor și există indicii că ar pregăti niște contralovituri care să încercuiască brigăzile aflate în ofensivă la Verbove și Novoprokopivka.

Pe de altă parte, există informații că administrația rusă din Tokmak părăsește în grabă orașul aflat nu departe de zona unde forțează ucrainenii înaintarea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Al doilea „Colectiv” în guvernările Iohannis-PSD: doi morți și 56 de răniți în iadul de la Crevedia. Afacerea criminală a primarului PSD din Caracal

* Filiera mafiei PSD care a asigurat protecția „baronilor gazului” din Caracal. Primarul-nabab e omul lui Paul Stănescu

* Abia vârât în Guvern, Ponta emite abjecții anti-occidentale: „Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român!”. Mesajul șocant e transmis, practic, de Guvernul României către statele care au sărit să ne ajute cu marii arși în explozia de la Crevedia

* Evul Mediu PSD: Ciolacu și „baronii gazului” din clanul Doldurea, zugrăviți ca voievozi împreună cu Brâncoveanu și Basarab într-un tablou din restaurantul primarului de Caracal!

* Toți știau ce se întâmpla la stația GPL ilegală a primarului PSD! Martori: mirosea a gaz tot timpul, poliția păzea intrarea. 7 instituții fuseseră sesizate, dar plângerile au fost „îngropate” până când totul a sărit în aer

* Imensa nesimțire a lui Ciolacu, întrebat despre primarul PSD care patrona bomba cu gaz de la Crevedia: „Și eu sunt fiul cuiva, fiecare dintre noi e copilul cuiva. Nu e în atribuția mea de serviciu să iau legătura cu tatăl nimănui”

* Bancuri cu PSD: Ciolacu îl dă afară din partid pe primarul din Crevedia, dar nu și pe cel din Caracal, patronul stației GPL ilegale care a sărit în aer și mare sponsor al partidului!

PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.