Putin a trecut la anexarea treptată a Belarusului, cu ajutorul mercenarilor din Grupul Wagner

0
1959

Primul pas în operațiunea de anexare a Republicii Belarus a fost făcut de Kremlin: lichidarea proprietarului PMC Wagner, Evgheni Prigojin, și a fondatorului acestuia, Dmitri Utkin. Astfel, de-acum încolo, întregul control asupra grupului paramilitar de mercenari este deținut direct de Vladimir Putin, el care l-a finanțat permanent din bani publici. Cei 6.000 de luptători cantonați în Belarus reprezintă un „clește” cu care dictatorul de la Moscova îl strânge pe cel de la Minsk, Aleksandr Lukașenko.

Ce misiune au cei 6.000 de „wagneroviți” din Belarus? Una cât se poate de clară. Deocamdată, nu să atace Ucraina dinspre nord, fiindcă s-ar dovedi o acțiune sinucigașă, ci să „instruiască” personalul militar al Forțelor Armate ale Republicii Belarus, prezumând că acesta n-ar avea pregătirea necesară pentru operațiuni de luptă. Și asta, deși rmata lui Lukașenko – cel puțin teoretic – este una „profesionistă”, cu regim activ, fiind plătită lunar pentru a se antrena în vederea executării unor misiuni în caz de război.

Țelul final al așa-zisei instruiri, astfel încât militarii belaruși să devină copia „wagneroviților” ruși, îl reprezintă de fapt acapararea întregii armate belaruse, care nu va mai putea fi astfel coordonată de regimul Lukașenko, ci de regimul Putin. Instruiți după specificul Wagner al noului șef, încă în viață (Putin), belarușii vor acționa numai la comanda Kremlinului din punct de vedere militar, politic, în schimbul unor foloase materiale și financiare cu mult peste cele primite în țara lor.

De altfel, este deja cunoscut faptul că Putin vrea să readucă Belarusul în Federația Rusă până în 2030, în urma unui plan stabilit cu lux de amănunte de conducerea politico-militară de la Moscova.

Conform site-ului Obozrevatel.com, Rusia ar fi trecut la următorul pas în operațiunea sa de anexare a Belarusului. Anume, la recrutarea de ofițeri și simpli soldați belaruși în rândurile Wagner. Momeala este una care atrage și care îi „decuplează” de la adevărata strategie a rușilor: li se oferă locuri de muncă bine plătite în Africa!

Jurnaliștii publicației din Kiev au intrat în posesia unui document expediat de departamentul de contrainformații militare al KGB-ului din Belarus către Ministerul Apărării, Comandamentul forțelor aeriene și al celui de apărare aeriană, unde e tras semnalul de alarmă.

Obozrevatel.com: „Mercenarii ruși ai așa-numitului PMC Wagner, care în calitate de instructori antrenează personalul militar al Forțelor Armate ale Republicii Belarus, ar fi recrutat și ofițeri și soldați belaruși în rândurile lor. Asta a «înveselit» serios contrainformațiile militare ale KGB-ului din Belarus. În același timp, preocupările țărilor europene cu privire la o vecinătate atât de neplăcută și amenințările emanate de «wagneroviți», pe care Kremlinul le poate folosi și pentru atacuri teroriste și sabotaj, nu scad. Se spune că Wagner recrutează ofițeri, subofițeri și soldați belaruși pentru a lucra în țările africane. Iar acest lucru, spune documentul, «conduce direct la o scădere a gradului de pregătire a Forțelor Aeriene și a Forțelor de Apărare Aeriană de a îndeplini sarcini pentru scopul lor»”.

În timp ce armata belarusă „doarme”, generalul-maior Konstantin Kucinski, șeful departamentului de contrainformații militare al KGB-ului din Belarus, vine cu un „set de măsuri” pentru contracararea amenințării rusești. Chiar și așa, documentul pare unul hilar, de vreme ce ocupanții sunt dislocați în Belarus încă de la începutul invaziei în Ucraina. Se atrage atenția asupra faptului că armata coordonată de Lukașenko nu trebuie să parafeze niciun act oficial cu PMC Wagner, întrucât ar fi unul ilegal!

Generalul-maior Konstantin Kucinski: „Nu este recomandată stabilirea unei cooperări oficiale între Comandamentul Forțelor Aeriene și al Forțelor de Apărare Aeriană și această organizație (PMC Wagner – n. red.), deoarece în viitor poate fi considerată o infracțiune în temeiul articolului 287 din Codul Penal al Republicii Belarus (crearea unei formațiuni armate ilegale, a conducerii unei asemenea formaţiuni, a participării la aceasta)”.

Documentul datat din 22 august 2023, cu o zi înainte de prăbușirea mortală a liderilor Wagner la bordul avionului privat al lui Prigojin, este unul pentru „uz oficial”, fiind semnat de generalul-maior Konstantin Kucinski.

Mai mult, operațiunea de „wagnerizare” a armatei belaruse se realizează după tipicul rus inclusiv în privința eliberării de noi pașapoarte pentru criminalii de război. Aceștia vor pătrunde sub alte nume pe teritoriul țărilor UE, pentru „a comite sabotaje și atacuri teroriste”.

Obozrevatel.com: „Prezența câtorva mii de «wagneroviți» în Republica Belarus deranjează acum serios Polonia, Lituania și Letonia, care se învecinează cu aceasta, precum și alte țări europene. Mai mult, au apărut informații despre primirea de noi pașapoarte de către criminalii de război din Belarus. Acestea nu sunt documente false, ci reale, doar că au fost emise cu alte denumiri. Mercenarii din rândurile Grupului Wagner vor putea pătrunde astfel pe teritoriul Uniunii Europene prin punctele de trecere a frontierei, pentru a comite sabotaj și atacuri teroriste”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* Propunere șantajistă a lui Ciolacu, pentru UE: să fie lăsat să supra-îndatoreze România, să nu se atingă de pensiile speciale și nici de clientela de partid, să nu facă reforme și, la schimb, Europa să-i dea miliarde

* Moartea suspectă a colonelului ISU care a retras licența stației GPL din Crevedia. Accident de motocicletă în poligon, cu instructorul alături

* Abia vârât în Guvern, Ponta emite abjecții anti-occidentale: „Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român!”. Mesajul șocant e transmis, practic, de Guvernul României către statele care au sărit să ne ajute cu marii arși în explozia de la Crevedia

* Trădare: Klaus Iohannis „își dorește” ca PSD să fie votat de cât mai mulți români! Acum trei ani pronunța cu scârbă: „acest Peee Seee Deee”

PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Manipularea poporului român de către PSD a costat 75 de milioane de euro, din bani publici, în ultimii 4 ani. Partidul a dat televiziunilor peste 52 de milioane din aceste subvenții

* „În curând, Podul Crimeei va fi scos definitiv din funcțiune. Este una dintre prioritățile ucrainenilor”

* Sorana Cîrstea uimește lumea tenisului: la 33 de ani își egalează performanța de la 19 ani și e în „sferturi” la US Open! Culoar bun spre semifinale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here