Mutări spectaculoase la Kiev: schimbarea ministrului Apărării + arestarea oligarhului care a finanțat campania electorală a lui Zelenski

0
711
Oleksii Reznikov (actualul ministru al Apărării), Rustem Umerov (viitorul ministru al Apărării) și Igor Kolomoiski (oligarhul arestat)

Două piese grele ale regimului din Ucraina au fost vizate, în acest weekend, de decizii luate la nivel înalt. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că-l va înlocui pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, iar un tribunal din Kiev a dispus arestarea pentru două luni a miliardarului Igor Kolomoiski, fost finanţator şi susţinător mediatic al lui Zelenski în campania electorală.

Nu sunt clare, încă, resorturile înlocuirii lui Oleksii Reznikov cu Rustem Umerov la conducerea Ministerului ucrainean al Apărării. În schimb, plasarea lui Igor Kolomoiski în arest preventiv a fost explicată convingător de tribunalul din Kiev care a luat decizia.

Zelenski schimbă ministrul Apărării: tătarul Rustem Umerov în locul lui Oleksii Reznikov

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, că a decis să-l înlocuiască pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, şi că va cere Parlamentului să-l numească, în această săptămână, pe Rustem Umerov, şeful principalului fond de privatizare din Ucraina, relatează News.ro.

Anunţul lui Zelenski, făcut în discursul video zilnic către naţiune, pregăteşte terenul pentru cea mai mare reorganizare a instituţiei de apărare a Ucrainei de la declanșarea războiului de agresiune al Rusia împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Volodimir Zelenski: „Săptămâna aceasta, Parlamentului i se va propune să ia o decizie privind o schimbare. Vreau s-o prezint acum: am decis să-l înlocuiesc pe ministrul Apărării din Ucraina. Oleksii Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război. Cred că ministerul are nevoie de noi abordări şi de alte formate de interacţiune atât cu armata, cât şi cu societatea în general. Acum, Rustem Umerov ar trebui să conducă ministerul. Rada Supremă a Ucrainei cunoaşte bine această persoană, iar domnul Umerov nu are nevoie de prezentări suplimentare. Mă aştept ca Parlamentul să susţină acest candidat”.

Oleksii Reznikov (57 de ani), care a fost numit ministru al Apărării în noiembrie 2021, a ajutat la asigurarea unui ajutor militar occidental de miliarde de dolari pentru a contribui la efortul de război, dar a fost urmărit de acuzaţiile de corupţie din jurul ministerului său, pe care le-a descris ca fiind „calomnii”.

Schimbarea ministrului Apărării trebuie aprobată de Parlament, dar este probabil să fie susţinută de o majoritate a parlamentarilor din Verkhovna Rada (Rada Supremă). Zelenski a declarat că se aşteaptă ca Parlamentul să aprobe numirea lui Umerov.

Oleksii Reznikov

Rustem Umerov (41 de ani), un fost parlamentar care este tătar din Crimeea, a condus Fondul Proprietăţii de Stat al Ucrainei din septembrie 2022 şi a jucat un rol în negocierile sensibile din timpul războiului – de exemplu, în ceea ce priveşte acordul privind cerealele transportate prin Marea Neagră.

În discursul său de duminică, Zelenski a mai spus că Ucraina trebuie să obţină “câteva rezultate foarte concrete în următoarele luni”, fiind vorba în special de lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Rustem Umerov

Volodimir Zelenski: „Ucraina are 7 recomandări specifice din partea Comisiei Europene. Am pus deja în aplicare unele dintre ele. Cealaltă parte necesită o activitate eficientă din partea Verkhovna Rada a Ucrainei. O muncă în timp util, pe care am convenit-o cu Comisia Europeană. Legea privind restabilirea declaraţiei electronice, amendamentele la legea privind minorităţile naţionale şi, aş dori să atrag atenţia în mod special asupra acesteia, legea privind PEP – persoane expuse politic. Fiecare dintre aceste legi este de o importanţă fundamentală. Iar votul asupra lor va fi de o importanţă fundamentală. Oamenii vor vedea cine ce merită. Şi îi îndemn pe parlamentarii ucraineni să nu amâne aceste decizii, să nu dezamăgească Ucraina şi să sprijine integrarea noastră europeană”.

Arestare la vârf: oligarhul Igor Kolomoiski – 60 de zile în arest. A fost sponsor electoral și susținător mediatic al candidatului prezidențial Zelenski

Un tribunal din Kiev a dispus arestarea pentru două luni a miliardarului ucrainean Igor Kolomoiski (60 de ani), fost finanţator şi susţinător mediatic al preşedintelui Volodimir Zelenski în campania electorală, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Acuzat de fraudă şi spălare de bani, oligarhul a compărut sâmbătă seară în faţa instanţei, purtând un tricou galben şi o vestă albastră, culorile drapelului ucrainean.

La finalul audierii, tribunalul a decis plasarea lui Kolomoiski în arest preventiv pentru două luni şi a stabilit o cauţiune de 509 milioane de grivne (circa 12,7 milioane de euro). Avocatul lui Kolomoiski a anunțat însă că clientul său nu va plăti cauțiunea, alegând să intre în arest.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Kolomoiski este acuzat de fraudă şi dobândire ilegală de bunuri. Concret, Procuratura a probat faptul că între anii 2013 şi 2020 oligarhul a efectuat operaţiuni de spălare de bani, în străinătate, în valoare de peste 570 de milioane de grivne (circa 14 milioane de euro), folosind pentru acestea infrastructura instituţiilor bancare aflate sub controlul său.

Întrebat despre acuzaţiile formulate la adresa sa, Kolomoiski a răspuns că este „total” în dezacord cu acestea.

Sâmbătă seară, în discursul său cotidian în care vorbeşte despre evoluţia războiului cu Rusia, preşedintele Volodimir Zelenski a făcut o referire indirectă la acest caz, salutând „hotărârea” instituţiilor de a avansa în cazuri „blocate de decenii”.

Zelenski a fost sprijinit de Kolomoiski în alegerile din 2019, când l-a învins pe fostul preşedinte Petro Poroşenko. Igor Kolomoiski a folosit atunci puternicele sale posturi TV pentru a-l promova în campania electorală pe actorul de comedie devenit politician.

Însă legăturile sale apropiate cu noul preşedinte nu l-au ferit apoi de probleme, după ce justiţia americană a reclamat că el şi unul dintre asociaţii săi au spălat bani în SUA. De altfel, cu patru ani înaintea alegerilor prezidenţiale din 2019, principala afacere a lui Kolomoiski, banca Privatbank, a fost pusă sub sechestru de autorităţile ucrainene după ce a fost descoperită o gaură de 5 miliarde de dolari în situaţiile financiare.

Igor Kolomoiski

Conform unor relatări, în iulie 2022 preşedintele Zelenski l-a deposedat de cetăţenia ucraineană pe fostul său sponsor electoral, întrucât acesta deţine de asemenea paşapoarte israelian şi cipriot. Kolomoiski a contestat decizia în instanţă.

Ulterior, în luna noiembrie, guvernul ucrainean a invocat legislaţia specială impusă ca urmare a războiului cu Rusia pentru a prelua acţiuni ale principalei companii energetice ucrainene, Ukrnafta, controlată parţial de Kolomoiski.

Preşedintele Zelenski a promis în ultimele luni că va consolida lupta împotriva corupţiei, un fenomen endemic în Ucraina. Mai multe scandaluri majore de corupţie au ieşit la suprafaţă recent, dintre care unul îl implică chiar pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, şi priveşte un contract de achiziţii pentru armată încheiat cu o companie turcă.

De asemenea, peste 200 de centre de înrolare ale armatei au fost percheziţionate la sfârşitul lunii august pentru a eradica un vast sistem de corupţie prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* Propunere șantajistă a lui Ciolacu, pentru UE: să fie lăsat să supra-îndatoreze România, să nu se atingă de pensiile speciale și nici de clientela de partid, să nu facă reforme și, la schimb, Europa să-i dea miliarde

* Moartea suspectă a colonelului ISU care a retras licența stației GPL din Crevedia. Accident de motocicletă în poligon, cu instructorul alături

* Abia vârât în Guvern, Ponta emite abjecții anti-occidentale: „Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român!”. Mesajul șocant e transmis, practic, de Guvernul României către statele care au sărit să ne ajute cu marii arși în explozia de la Crevedia

* Trădare: Klaus Iohannis „își dorește” ca PSD să fie votat de cât mai mulți români! Acum trei ani pronunța cu scârbă: „acest Peee Seee Deee”

PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Manipularea poporului român de către PSD a costat 75 de milioane de euro, din bani publici, în ultimii 4 ani. Partidul a dat televiziunilor peste 52 de milioane din aceste subvenții

* Ucraina a străpuns decisiv prima linie de apărare a rușilor. Următoarele două linii sunt mai ușor de zdrobit

* Sorana Cîrstea uimește lumea tenisului: la 33 de ani își egalează performanța de la 19 ani și e în „sferturi” la US Open! Culoar bun spre semifinale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here