miercuri, februarie 28, 2024
AcasăLumeaAmerica"Trump își va petrece restul vieții în tribunale. A tratat NATO ca...

„Trump își va petrece restul vieții în tribunale. A tratat NATO ca un mafiot” – Anne Applebaum, Premiul Pulitzer

-

Anne Applebaum este o femeie puternică și are păreri bine conturate. Are 56 de ani și e născută la Washington. A câștigat Premiul Pulitzer, considerat „Premiul Nobel pentru jurnalism”. Lui Donald Trump nu-i prezice un viitor bun, după ce s-a întâmplat miercuri, 6 ianuarie, la Capitoliul din capitala SUA.

„Își va petrece restul vieții în instanță”, spune câștigătoarea Premiului Pulitzer despre președintele în funcție al SUA, Donald Trump, cel care va părăsi Casa Albă pe 20 ianuarie.

În 2004, Anne Applebaum a câștigat Premiul Pulitzer pentru cercetările sale publicate în cartea cu care a dat lovitura de piață: ”Gulag”. Apoi a continuat cu o altă lucrare de impact planetar: ”Cortina de fier. Distrugerea Europei de Est 1944-1956”. Ultima piesă a trilogiei de mare succes a fost ”Foametea Roșie. Războiul lui Stalin împotriva Ucrainei”. Iar acum atacă un subiect al vremurilor noastre: ”Criza statului de drept în amurgul democrației”, care va apărea în ediția sa spaniolă la Editura Debate, în luna mai.

Applebaum a devenit o autoritate recunoscută la nivel global în Europa de Est și în fosta URSS. Locuiește între SUA și Polonia, unde s-a căsătorit cu europarlamentarul Radoslaw Sikorski.

- Advertisement -

În ultima vreme, cuplul nu a încetat să se îngrijoreze de regresul democrației țărilor lor de origine, SUA și Polonia, zguduite de accese autoritare similare.

Statele Unite au scăpat – deocamdată – de propriul lor Trump, învingându-l la urne. Dar Polonia persistă sub președinția lui Andrzej Duda, un complice al maghiarului Viktor Orbán, noua piatră de moară în interiorul UE, după trauma Brexitului.

Applebaum observă și scrie despre ambele cazuri cu clarviziunea sa exactă și cu judecata sa informată. O viziune care a făcut-o una dintre principalii analiști politici mondiali din ultimii ani.

- Advertisement -

”Aventura lui Trump s-a încheiat. El își va petrece restul vieții în instanță. Poate fi sfârșitul său ca figură politică, dar nu cel al trumpismului, care rămâne, de fapt, un fenomen apolitic. Esența sa constă în faptul că el creează o alternativă la realitate, una în care orice dificultăți sau probleme nuanțate sunt șterse, și asta le permite oamenilor să locuiască în această construcție fictivă. Acest lucru ar fi imposibil fără diverse media și rețele sociale, fără ajutorul unor canale TV precum Fox News și alte rețele de extremă dreapta și nici fără teoriile conspirației promovate acolo. Tot acest curent va continua să existe, întrebarea este cine se va ocupa de conducerea acestei lumi în care cultul personalității (modelul Ceaușescu, Putin, Trump, Erdogan – n. red.) câștigă teren”, spune jurnalista, într-un interviu pentru suplimentul de duminică al ziarului spaniol „El Pais”, preluat de Lumealibera.ro. Redăm câteva pasaje.

„Rusia angajează uriașe departamente de securitate, cu scopul de a distruge UE sau NATO”

El Pais: Cum vedeți sănătatea democrației în mijlocul unei ofensive populiste?

Anne Applebaum: Complicată. Există un deficit și o anumită criză care-i afectează pe mulți dintre ei pe plan intern și extern. Rusia și China sunt foarte active în promovarea cauzei autoritarismului în întreaga lume. Rusia o face cu campaniile sale de dezinformare, iar China, cumpărând companii sau presând anumite țări. Sistemele democratice, pentru prima dată în ultimii ani, sunt puse sub semnul întrebării și se confruntă cu o concurență autoritară. Trăim cea mai mare transformare în era informației, de la vremea tiparului încoace.

El Pais: O transformare care afectează faptele și promovează dezinformarea.

Anne Applebaum: Adevărat. Și această schimbare afectează politica și comunicarea, modul în care cetățenii votează și percep problemele. Asta a provocat mari traume și schimbări. Nu înseamnă că democrația nu le va depăși. Încă mai are o mare forță pentru a reuși.

El Pais: Ce rol joacă Rusia acolo ca putere?

Anne Applebaum: Este un actor mic din punct de vedere economic. Mult mai slab decât UE și China, dar foarte concentrat în subminarea opoziției din interior și a sistemelor democratice din exterior, în special în Europa. Întrucât am fost surprinși și nu ne-am așteptat, au avut un mare succes în această strategie, promovând partidele de extremă dreaptă și stânga pentru a destabiliza sistemele democratice. Prin urmare, Rusia își cunoaște limitele. Nu este o putere comparabilă cu SUA, UE sau China, dar știe să acționeze ca o putere de slăbire a altora cu propriile sale arme. Angajează uriașe departamente de securitate, care se angajează să potențeze crizele din jurul lor, să distrugă UE sau NATO. Cu tactici în care se cheltuie multă energie și bani. Sunt foarte buni la asta.

El Pais: În Statele Unite, Joe Biden a câștigat alegerile și, să zicem, a recâștigat o oarecare normalitate, dar trebuie să unească o țară foarte polarizată. De unde ați recomanda să înceapă?

Anne Applebaum: Acum, că ne-am recâștigat sănătatea democratică, trebuie să înceapă de la abordarea anumitor probleme imperative. Să nu mai vorbim despre războaie culturale care nu duc nicăieri, despre probleme care împart oamenii și îi înfurie, să se concentreze pe probleme reale pe care trebuie să le remediem, care afectează viața oamenilor. Sondajele arată că, atunci când informezi opinia publică cu privire la anumite chestiuni urgente, lumea este de acord că acestea trebuie rezolvate și că publicul este implicat în acest sens.Când americanii sunt conștienți de faptul că principiile care-i definesc în lume au legătură cu apărarea democrației, asta nu numai că-i ajută, dar întărește și restul democrațiilor, chiar – deși pare ciudat ce spun – și în UE.

El Pais: Nu pare ciudat, dimpotrivă.

Anne Applebaum: Unul dintre lucrurile pe care le-a făcut Trump a fost să rupă aceste legături. A tratat NATO cum o face un mafiot. Cu un președinte în acești termeni, totul a fost foarte negativ.

El Pais: A făcut ca țările aliate să înceapă să se gândească la consolidarea securității pe cont propriu. Credeți că, în acest sens, un fenomen la fel de destabilizant precum Trump ar putea fi de ajutor celorlalți pentru a căuta alte soluții?

Anne Applebaum: I-a speriat atât de mult pe europeni, încât au decis să vină cu un plan B (Armata europeană – n. red.). Și-au dat seama că legăturile atlantice s-ar putea să nu dureze pentru totdeauna. De asemenea, a făcut liderii UE conștienți că ar trebui să-și adopte propria poziție și vocea unită în materie de securitate și, de asemenea, ca unici apărători ai valorilor democratice.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Băsescu: „Trump face America praf și pulbere. Un politician mărunt, bolnav de egoism și de putere”

* Soția lui Cataramă, chirurg plastician, zice că vaccinul rusesc și cele chinezești „sunt mai bune decât Pfizer și Moderna”!

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Această ziaristă total nepricepută în probleme militare afirmă, cu inconştienţă naivă, că Trump a fost un „mafiot” viv-a-vis de NATO şi că puterile europene s-au speriat atât de tare că s-au scăpat pe ele de frică!! Să fim serioşi: e adevărat că unele ţări europene „s-au speriat” că li s-a impus să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare (în condiţiile în care Rusia, cf. strategiei NATO, reprezintă principala ameninţare pentru UE şi SUA) pentru a degreva SUA de un efort financiar greu de suportat (şi pentru asta e blamat chiar de o ziaristă americancă de „dreapta”). În ce priveşte o aşa zisă dictatură atribuită lui Trump, doamna devine ridicolă: de fapt abia acum avem de a face cu un început de dictatură a majorităţii (unui partid socialist/de stânga/sinistru) în Parlamentul american susţinut de un preşedinte, Joe Biden. tot socialist (Nu s-a mai întâmplat până acum ca ambele camere ale Congresului să fie dominate de acelaşi partid). O să vedeţi de acum încolo ce înseamnă o dictatură a majorităţii în SUA (aşa cum s-a întâmplat şi în Germania nazistă prin diversiunile ordonate de Hitler, acum democraţii lui Biden au reuşit spre ruşinea Americii să fraudeze alegerile pentru prima oară în istorie)

  2. Auzi ce aiureli sustine cumatra asta, va zica, deoarece le-a spus de la obraz statelor UE sa dea 2% din buget NATO, asa cum s-au angajat in momentul in care s-a creat aceasta structura de aparare, hopa, e mafiot! Doamne, presa absolut cretina in SUA, cenzura la greu in toata media, dar despre asa ceva nu vorbeste doamna asta capabila si informata, ce sa vezi, nu stie, n-a aflat, n-a vazut! Cenzura practicata pe scara larga in presa din SUA este primul semn de degradare a democratiei, anularea libertatii de expresie anunta dictatura, si mai zice ca e specialista in dictaturile din estul Europei, habar n-are, sau e si aliniata stangii democrate americane, cel mai probabil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -