Duminică este a patra zi de grevă ilegală la Societatea de Transport București (STB), acțiune impusă prin metode teroriste (amenințări, intimidări, șantaj, violențe) de sindicatul condus de PSD-istul Vasile Petrariu.
Totuși, unii șoferi și vatmani l-au abandonat pe Petrariu și au reluat lucrul. Conducerea STB a anunțat că duminică dimineață se aflau pe traseu 22,9% dintre mijloacele de transport în comun programate.
Teroristul sindical Vasile Petrariu, consilier general PSD la Primăria Capitalei, a fost abandonat de majoritatea vatmanilor și a șoferilor de troleibuz. Șoferii de autobuz sunt însă, în proporție covârșitoare, de partea sa.
Duminică dimineața, la ora 8.00, circulau 111 de tramvaie din cele 173 programate (64,2%), 55 de troleibuze din 101 (54,5%) şi 15 autobuze din 517 (2,9%).
Societatea de Transport Bucureşti (STB) asigură duminică dimineaţa 25% din capacitatea programată, deşi sunt în continuare sute de şoferi care refuză să iasă pe traseu, în a patra zi de grevă a angajaţilor STB. Aceștia sfidează cele două decizii executorii ale Tribunalului București, care joi și vineri a declarat greva ilegală și a dispus reluarea imediată a lucrului.
Directorul general al STB, Adrian Criţ, a declarat pentru Agerpres: „În momentul de față asigurăm circa 25% din parcul de vehicule programat. Vehiculele pot fi localizate în timp real folosind aplicaţia INFO TB. În acelaşi timp, le mulţumim celor care au înţeles gravitatea situaţiei, nivelul de manipulare la care au fost expuşi şi au decis să iasă în traseu”.
Potrivit directorului Adrian Criț, duminică, la ora 8.00, erau pe traseele din Capitală 181 de vehicule, dintr-un total programat de 791, adică 22,9%. Mai exact: 111 de tramvaie (din 173), 55 de troleibuze (din 101) şi 15 autobuze (din 517).
Consiliul de Administraţie al STB a decis ca, pentru șoferii care intră pe traseu începând de sâmbătă, cercetarea disciplinară să nu-şi producă efecte, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală.
Directorul STB a estimat pierderile provocate după trei zile de grevă la circa 20 milioane lei şi a avertizat că societatea ar putea intra în insolvenţă, dacă angajaţii nu-şi vor relua activitatea.
”Pagubele înregistrate în cele trei zile de grevă ilegală sunt estimate în momentul de faţă la o valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, acestea punând în pericol locurile de muncă ale tututor salariaţilor. În cazul în care această grevă ilegală nu încetează, veniturile vor continua să scadă, astfel încât fondul de salarii poate fi iremediabil afectat. În cadrul şedinţei, Consiliul de Administraţie a decis, ca soluţie de deblocare a crizei actuale, să nu se efectueze cercetări disciplinare pentru angajaţii care vor intra de astăzi în traseu, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală. Toţi salariaţii care vor împiedica accesul în traseu al altor colegi vor fi cercetaţi disciplinar conform Regulamentului Intern”, a transmis directorul Adrian Criţ.
Sâmbătă au apărut numeroase conflicte între şoferii care voiau să reia lucrul şi cei care încercau să impună continuarea grevei. Reacția primarului Nicuşor Dan a fost promptă: a anunţat înfiinţarea unui număr de telefon special – 0800800868 – pentru semnalarea unor astfel de situaţii, astfel încât poliţia să intervină.
Sâmbătă seară, Nicuşor Dan anunța că două depouri STB, Colentina şi Titan, funcţionează în integralitate şi că la numărul de telefon dedicat au fost deja primite reclamaţii despre intimidări şi agresiuni ale liderilor sindicali la adresa şoferilor şi vatmanilor care vor să iasă pe traseu.
Se poate deduce de aici ca numai 2,9 % dintre soferii de autobuze nu fura motorina.