Terorism sindical marca PSD: Bucureștiul e paralizat de „greva politică” a STB. Nicușor Dan: „Am sesizat instanța, avem și plângeri penale contra sindicaliștilor”

3
2250
Nicușor Dan - Vasile Petrariu

Șoc pentru zeci de mii de bucureșteni, joi dimineața: autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu circulă! La ora 5.00, când trebuia să înceapă programul, șoferii au rămas în autobaze, refuzând să plece pe traseu. Indiferent de motivele invocate, este o acțiune de terorism sindical, care afectează o mare parte a populației Capitalei. O grevă cu pronunțat caracter politic, generată de liderul sindical Vasile Petrariu, consilier PSD în Consiliul General al Capitalei.

Sindicaliștii de la Societatea de Transport București (STB), fosta RATB, spun că este „o grevă spontană”, dar sunt contraziși de primarul Nicușor Dan și de realitate. Greva a fost anunțată cu o zi înainte, când 700 de angajați ai STB au participat la un miting în care au cerut demiterea directorului general, Adrian Criț.

Sindicaliștii îl acuză pe acesta că nu ar vrea să înceapă discuțiile pentru contractul colectiv de muncă. Ei cer imperativ majorări salariale de 35% (reduse ulterior la „minimum 10%”). Salariul mediu al unui șofer STB este de aproape 4.200 de lei.

De cealaltă parte, directorul companiei care aparține Primăriei Capitalei spune că nu refuză discuțiile pentru noul contract colectiv de muncă, dar că acestea nu pot avea loc acum, deoarece Primăria nu a stabilit bugetul pentru 2022. Fără un buget, nu se pot face calculele necesare.

Adrian Criț spune că greva din această dimineață este ilegală și că va face o plângere penală.

De asemenea, STB se va adresa instanţei pentru a declara greva ilegală şi pentru recuperarea prejudiciului.

Anunțul STB, pe site-ul companiei: „Ca urmare a protestului ilegal al unor salariaţi din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanţilor Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziţionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze. Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fără a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov – n. red.), pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităţilor, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalţi operatori de transport din zona metropolitană”.

Nicușor Dan: „Este o grevă politică, ilegală. Nu este o grevă spontană, ci o acțiune orchestrată de sindicat”

Greva de la STB este o acțiune ilegală, foarte gravă, care afectează foarte mulți bucureșteni, a declarat primarul general Nicușor Dan. El a menționat că nu e o grevă spontană, ci o acțiune orchestrată de sindicat.

Primarul general l-a acuzat în mod direct pe liderul sindical Vasile Petrariu, consilier general PSD în Consiliul General al Capitalei. Nicușor Dan a spus că are dovezi contra lui Petrariu și că va depune plângeri penale.

Apelul lui Nicușor Dan

„Acțiunea în instanță e depusă la Tribunalul București de STB, care cere să se constate că acțiunea e ilegală. Privind litigiul de muncă, va fi o cerere de intervenție din partea municipalității, pentru că greva afectează viața a sute de mii de bucureșteni.

Este o grevă ilegală. În primul rând, suntem în stare de alertă, iar în stare de alertă nu se fac greve.

Nu e o grevă spontană, ci orchestrată de sindicat, avem dovezi. Avem scrise și depuse plângeri penale contra liderilor de sindicat care au orchestrat.

Este o grevă politică, principal responsabil e Petrariu, consilier PSD în Consiliul General. Avem dovezi contra lui.

Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunii lor și să reia activitatea. Șoferii care participă să știe că sunt deschis la dialog, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat. Aștept să desemneze reprezentanți cu care să stăm de vorbă”.

Metroul lucrează la capacitate maximă

Absența de pe traseu a autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor a provocat un haos generalizat în traficul din București, dar și în relația dintre Capitală și zona metropolitană (mai ales localități din județul Ilfov).

Profitând de situație, serviciile alternative de taximetrie s-au scumpit brusc. Aplicațiile de ride sharing aplică deja tarife mai mari, în urma cererii crescute. Prețul a crescut de până la 2,5 ori: o cursă de 40 de lei a sărit brusc la 100 de lei.

Un alt efect al grevei de la STB a fost aglomerarea stațiilor de metrou. Conducerea Metrorex, societate aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a anunțat că introduce în circulație toate trenurile disponibile și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil.

Pentru evitarea situațiilor de supraaglomerare, monitorizarea traficului se face pe trei paliere: la nivelul trenurilor (prin mecanici), la nivelul stațiilor (prin impiegații de mișcare) și la nivel centralizat (prin operatorii de circulație).

Sosirea trenurilor la același peron, în stațiile aglomerate, se va realiza pe cât posibil alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp, a anunțat compania.

Directorul STB, Adrian Criț: „Greva este ilegală. Unii șoferi vor să iasă pe traseu, dar nu sunt lăsați de alți angajați”

„Liderii de sindicat au speculat anumite aspecte și nu au luat în calcul situația reală. Angajații noștri au contract colectiv de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să-și îndeplinească obligațiile.

Vehiculele sunt mai curate, respectă programul de transport. Am deplasat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice și infrastructură de cale de rulare. Condițiile de muncă sunt îmbunătățite.

Suntem deschiși dialogului.

Angajații trebuie să știe că au și obligații. Bucureștenii nu trebuie să sufere.

Această grevă este ilegală în condiții de pandemie. Sunt documente care vor sta la baza unei plângeri penale, care va fi îndreptată contra unor lideri de sindicat. Angajații sunt manipulați de către sindicat.

Cred că angajații vor să-și păstreze locul de muncă. Dacă vor majorări salariale, trebuie să presteze activitatea.

Azi a ieșit un troileibuz de la Vatra Luminoasă. Șoferul fost sunat de liderii de sindicat și a trebuit să se întoarcă la depou.

La ora 8.00, trebuia să fie în trafic 1.400 de mijloace de transport. Acum circulă doar concurența, care știe să eficientizeze.

Vom sesiza tribunalul pentru suspendarea acestei greve ilegale.

Am discutat dimineață cu unii șoferi. Unii vor să iasă pe traseu, dar nu sunt lăsați de alți angajați.

Interesele sindicale trebuie să înceteze în această companie! Consider că Vasile Petrariu va urma calea lui Rădoi (Ion Rădoi, fostul lider de sindicat de la metrou – n. red.).

Sindicaliștii nu au ajuns ieri la un consens, după discuțiile cu o parte din Consiliul de Administrație. Azi îi invităm la ora 14.00 la discuții pe venituri și cheltuieli”.

Vasile Petrariu, lider sindical și consilier general PSD: „Revendicările noastre nu au fost soluționate. Directorul general, arogant, nu a demisionat”

„Oamenii au discutat și au decis să nu iasă la traseu, pentru că revendicările pe care noi le-am solicitat nu au fost soluționate, iar directorul general, așa arogant cum îl știm, nu și-a prezentat demisia, pentru că asta era soluția pentru a dezamorsa acest conflict.

Este o întrerupere spontană a lucrului, pentru că cei cu care am dialogat – dar am vorbit mai mult singuri, pentru că nu ne-au băgat în seamă – nu au luat în seamă avertismentele pe care noi le facem de două luni de zile, inclusiv în scris.

Cetățenii trebuie să știe că principalii vinovați nu suntem noi, ci sunt cei care ne-au adus în situația asta.

Directorul general vine și invocă dialog, invocă că dorește să negocieze noul contract colectiv de muncă, dar omite un singur lucru: chiar el nu a trecut în proiectul de buget absolut nicio creștere de salarii, așa cum își doresc oamenii.  

Directorul general este imoral și îi incită și deranjează pe oameni. Pentru ei, care țin această societate și se scoală la 3 dimineață să iasă pe traseu, nu se găsesc bani. Dar pentru șefi, pentru cei din Consiliul de Administrație, se găsesc bani.

Indiferent cine va veni în locul acestui director general, vom debloca dialogul și vom demara negocierea noului contract colectiv de muncă.

Directorul general va face presiuni. Văd că a avut și are tupeul să le spună oamenilor să iasă pe traseu, dar ieri nu a avut curajul să iasă în față celor 1.000 de oameni, să spună foarte clar că nu vrea să-și dea demisia”.

TPBI: „Angajații STB să asigure cel puțin o treime din capacitatea de transport!”

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI) face apel la conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) şi la salariaţii operatorului să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană, condiție impusă de lege.

Comunicat TPBI: „Având în vedere că, în dimineaţa zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaţilor, TPBI face apel la conducerea şi la salariaţii operatorului să respecte prevederile legale şi, indiferent de situaţia negocierilor, să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană. Pentru situaţii urgente neprevăzute, TPBI este pregătită cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport. Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esenţiale şi modul recomandat de împărţire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale oraşului şi să se menţină legăturile cu staţiile de metrou”.

Potrivit reglementărilor în vigoare, oprirea totală a lucrului în situaţia actuală – stare de alertă, cu incidenţă crescută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2 – este ilegală şi produce un deserviciu uriaş populaţiei Capitalei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În plină criză a energiei, șeful ANRE, PSD-istul Chiriță, se bronzează în Caraibe! Îl plătim cu 11.500 de euro pe lună

* PSD-istul Claudiu Manda, pe locul 9 în topul chiulangiilor din Parlamentul European. Soțul Olguței Vasilescu și-a luat apartament la Bruxelles cu 240.000 de euro

* “Rareș Bogdan a pus batistuța pe globul de cristal și a văzut că se va rupe coaliția. Hai să-i curmăm suferința!” Scandal, Ciolacu cere “ședință de urgență”

* Emilia Șercan: Ciucă își apără doctoratul plagiat cu aceleași argumente ca și Ponta în 2012. Sesizarea făcută la UNAp este praf în ochi

* Ludovic Orban, dezvăluiri despre felul în care l-a făcut ministru pe Nicolae Ciucă: „Mi-a fost propus de Iohannis”

* PSD a blocat certificatul verde de frică să nu-i fugă votanții la AUR! „Electoratul PNL era de acord 80%, cel al USR – 88%, la PSD era 50-52%. Au jucat cu ochii în sondaje”

* Șoșoacă a descoperit că ar fi rudă cu Djokovici! Strămoșii celor doi s-ar fi luptat eroic cu turcii, în 1389, la Câmpia Mierlei!

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* SERIAL (67) / “Fraţilor, l-am prins pe Ceauşescu!”

* VIDEO. Macron anunță că Franța trimite trupe în România, în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina. Iohannis salută vestea, propaganda rusă se mobilizează pe Facebook

3 COMENTARII

 1. „terorism sindical marca PSD” este extrem de reusita si de adevarata. Asta este, terorism marca mafia PSD.
  Dar, iata o stire! Mafia-guvern rezoneaza si il inlocuieste pe directorul SEB, care anuntase masura neobisnuit de corecta si de curajoasa de a-i concedia pe soferii care executa ordine mafiote in detrimentul sanatatii cetatenilor..

  • Scuze!
   Nu directorul STB a fost schimbat, ci al Metrorex.
   Stirea imi venise prin intermediul titlurilot care defileaza ametitor fara oprire pe ecranul meu, prin care ziarele isi anunta articolele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here