Rusia somează NATO să se retragă din România și Bulgaria! Ministerul de Externe rus: „Toate trupele străine, armamentul și echipamentele militare grele să fie scoase din aceste țări”

5
8516
Rusia încearcă să izoleze România și Bulgaria de aliații lor, socotindu-le ca aparținând sferei de influență "naturale" a Moscovei

Rusia cere NATO să evacueze România și Bulgaria, anunță agenția Reuters, citând Ministerul de Externe de la Moscova. Această măsură se numără printre „garanțiile de securitate” pe care Rusia le cere Occidentului ca să nu invadeze Ucraina.

Regimul Putin cere NATO și SUA să se retragă pe frontierele din 1997, adică să abandoneze în primul rând România și Bulgaria, țări considerate de Rusia ca aparținând de drept sferei sale de influență.

La o solicitare de a lămuri ce înseamnă concret cerința Rusiei, Ministerul de Externe al acestei țări a precizat că „toate trupele străine, armamentul și alte echipamente militare grele” să fie retrase din România și Bulgaria.

Cu aceste două condiții, alături de altele, se prezintă vineri Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, la întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Americanii au anunțat însă că exclud această abandonare a României și Bulgariei. Chiar președintele Joe Biden a declarat că nu ia în calcul așa ceva, spunând că, din contră, SUA își va crește prezența militară în România și Polonia dacă Rusia declanșează invazia Ucrainei. „Avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform Articolului 5. Ele fac parte din NATO”, a afirmat Biden.

Rusia are la frontiera Ucrainei, în acest moment, aproape 130.000 de soldați și impresionante cantități de echipament și armament, invazia fiind socotită iminentă. Alte zeci de mii de soldați rezerviști așteaptă în linia a doua. Pe graniță au fost instalate 36 de sisteme de rachete Iskander, care pot bombarda ținte aflate până la 700 de kilometri depărtare.

Pentru a-și retrage forțele, Rusia cere limitarea influenței militare americane în Estul Europei, pe care-l consideră ca făcând parte din sfera sa „naturală” de influență. Putin este acum angajat într-o operațiune de refacere a fostei Uniuni Sovietice, constată analiștii, care afirmă că Belarus a fost anexat deja de facto la Rusia, iar Kazahstanul este acum înscris clar pe o orbită de vasalitate față de Kremlin.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Terorism sindical marca PSD: Bucureștiul e paralizat de „greva politică” a STB. Nicușor Dan: „Am sesizat instanța, avem și plângeri penale contra sindicaliștilor”

* Teroriștii sindicali, zdrobiți în justiție! Greva STB a fost suspendată de Tribunalul București, care a dispus ”reluarea imediată a activității”

* În plină criză a energiei, șeful ANRE, PSD-istul Chiriță, se bronzează în Caraibe! Îl plătim cu 11.500 de euro pe lună

* PSD-istul Claudiu Manda, pe locul 9 în topul chiulangiilor din Parlamentul European. Soțul Olguței Vasilescu și-a luat apartament la Bruxelles cu 240.000 de euro

* “Rareș Bogdan a pus batistuța pe globul de cristal și a văzut că se va rupe coaliția. Hai să-i curmăm suferința!” Scandal, Ciolacu cere “ședință de urgență”

* Emilia Șercan: Ciucă își apără doctoratul plagiat cu aceleași argumente ca și Ponta în 2012. Sesizarea făcută la UNAp este praf în ochi

* Ludovic Orban, dezvăluiri despre felul în care l-a făcut ministru pe Nicolae Ciucă: „Mi-a fost propus de Iohannis”

* PSD a blocat certificatul verde de frică să nu-i fugă votanții la AUR! „Electoratul PNL era de acord 80%, cel al USR – 88%, la PSD era 50-52%. Au jucat cu ochii în sondaje”

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (68) / Căutat și-n otrava de șoareci

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here